
Ca fumător de peste 30 de ani, mi-am pus de nenumărate ori problema „când mă las?!” Fără succes însă. Anul trecut m-am întâlnit cu un client din Italia, care mi-a arătat și povestit despre dispozitivul pe care l-a inventat și brevetat, care reduce cu până la 80% din substanțele nocive pe care le inhalăm. Din curiozitate, am început să îl folosesc și treptat am observat că mâncarea are alt gust, că respir mai bine și că nu mai obosesc atât de repede. M-a convins nu doar să îl folosesc, ci chiar să îi propun să îl aducem împreună în România, lucru care s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut. Și, uite așa, din avocat am devenit și antreprenor.
Însă, fiind un produs proaspăt lansat pe piață, foarte mulți fumători sunt sceptici la noile inovații care vin în ajutorul procesului de renunțare la tutun, lucru absolut normal. Pentru a-i construi și consolida credibilitate în lume, planul este să îl acreditez ca un dispozitiv medical, chiar dacă deja deține o certificare oficială din Hamburg. Pașii pentru acreditarea lui sunt extrem de minuțioși și complicați, iar legislatia extrem de alambicată. Dar cea mai mare problemă este faptul că e un dispozitiv care se referă la fumat și toată lumea devine circumspectă. Deși au înțeles că este un produs care ajută și nu ceva care îndeamnă la fumat, totuși sunt reticenți, mai ales în condițiile în care legislația nu este clară. Îmi spunea un oficial, mai în glumă, mai în serios, că lipsa de claritate a legislației a pus aceleași probleme când s-a cerut clasificarea prezervativului ca dispozitiv medical.
Oricum, legislația privind produsele pentru fumat este extrem de restrictivă și descurajează afacerile în domeniu, ceea ce e normal pentru a micșora dependența de tutun. Dar ar trebui să fie invers când e vorba de un produs care reduce efectele nocive ale fumatului.
Smokat este folosit în acest moment de către 80.000 de mii de italieni. Filtrul catalizator reduce cu până la 80% substanțele nocive din țigara clasică, respectiv 100% din metan și monoxid de carbon, 80% din etan, 33% din particulele suspensie și 20% din cantitatea de nicotină. Proiectarea acestei inovații a început în anul 2018, după ce, cu un an în urmă, o echipă de cercetători de la Facultatea de Bio-Inginerie a Universității din Perugia a făcut studii pentru a testa eficacitatea produsului, chiar și după ce a fost certificat oficial de Analytics Service Laboratory din Hamburg, Germania. Smokat urmează să ajungă și în țări precum Germania, Franța, Croația, Slovenia, Serbia și Bosnia.
Astăzi, unul din trei români fumează, iar în lume se consumă aproximativ 10 miliarde de țigări pe zi. Fiind avocat de mai bine de 20 de ani, cunosc suficient de bine această lume a juriștilor, știu că implică mult stres, care implicit încurajează la un consum mai mare de tutun. Însă, pentru sănătatea noastră pe termen lung, este bine să ne gândim mai mult la ce inhalăm în plămânii noștri și să luăm măsuri pentru care ne vom mulțumi singuri, mai târziu. Adică, dacă tot fumăm, măcar să o facem mai sănătos.
Dacă sunteți curioși, pentru mai multe informații despre Smokat, primul filtru catalizator care reduce cu până la 80% din substanțele nocive din țigara clasică, accesați www.smokat.ro.
Av. Valerică Tudor, reprezentant Smokat România
Aflaţi mai mult despre acreditarea unui accesoriu pentru fumători, dispozitiv medical, Smokat România, Valerica TUDORJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.