Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre doctrina juridică în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020 (Cum scriem)
12.01.2021 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANU

Secţiuni: Content, Opinii, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Bojin

Lucian Bojin

Mihaela Mocanu

Mihaela Mocanu

Numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Continuăm publicarea unor extrase din contribuțiile invitaților pe tema literaturii juridice.

Regula fundamentală a scriiturii juridice (bune) trebuie să fie cea a „juridicizării”. Cum dreptul nu are privilegiul unui limbaj propriu exhaustiv, nevoia de juridicizare este inevitabilă. Juriștii trebuie să contextualizeze (filozofic, istoric, economic, cultural…) dreptul pe care îl studiază, dar ei nu fac în fond nici filosofie, nici istorie, nici economie (politică), ci știinţă (sau practică) juridică.

O problemă devine astfel centrală pentru orice teorie a dreptului: „Cum trebuie făcută această juridicizare?”. Regula pe care eu o văd aplicabilă acestei probleme este că noţiunile dintr-o disciplină cognitivă primesc un înţeles propriu acesteia în funcţie de metoda generală de cunoaștere utilizată de ramura respectivă. Ar trebui deci să decidem mai întâi această metodă de cunoaștere în cazul dreptului. (Dan-Claudiu Dănișor)

Cunoașterea domeniului digital va deveni un „MUST”, iar acest lucru schimbă fundamental paradigma modului nostru de comunicare. Dacă înainte de această explozie digitală aveai timp să reacţionezi, acum viteza de reacţie trebuie să fie mult mai mare. Timpul de reacţie este mult mai scurt, iar clienţii sau justiţiabilii își doresc soluţii rapide și viabile. Pentru aceasta, juriștii vor trebui sa fie mult mai creativi, agili și adaptabili. Diferenţa va fi făcută de cei care vor înţelege, vor reacţiona repede și se vor adapta noilor tehnologii, de acei juriști care vor integra tehnologia informaţiei în profesia lor de zi cu zi. (Ștefan Deaconu)

[…] ce mă interesează pe mine este cum ar trebui să scrie juriștii ca juriști, iar nu juriștii ca executori ai unei profesii. Pentru mine, textul juridic doctrinar nu poate fi scris decât dintr-un interes știinţific pur, care servește cunoașterii obiective. De aceea, textul trebuie să răspundă în mod sincer, dezinteresat, întrebării fundamentale: care este semnificaţia normei/normelor juridice la care se referă obiectul de cercetare? Aceasta este întrebarea care face diferenţa dintre un jurist și orice alt specialist interesat de lumea dreptului. Iar atunci când juristul începe să răspundă la alte întrebări, încetează să mai fie un (simplu) jurist. (Bogdan Dima)

Sunt conștientă, de pildă, că fac alegeri stilistice atunci când, revizuind un draft, șterg majoritatea adjectivelor scrise iniţial – prefer un text mai curat, fără prea multe „broderii” – însă nu pot să trag din asemenea preferinţe punctuale o concluzie generală. Dar în al doilea rând, și cel mai important, mă preocupă definirea stilului de a scrie pentru că văd în acest element o reprezentare a vocii (și într-o oarecare măsură, a identităţii) mele de autor/cercetător. (Sorina Doroga)

În general, scrierile juridice păcătuiesc prin faptul că presupun că autorul lor a investigat temeinic, empiric, pentru a ajunge la anumite concluzii, când de fapt în cele mai multe cazuri este doar o analiză sumară, realizată din turnul de fildeș al juristului, fără legătură cu practica și cu eficienţa acelor norme juridice în viaţa reală. De aceea prefer să lucrez cu colegi care aduc perspectiva empirică în studiile noastre sau să realizez chiar eu o cercetare minim empirică a practicii atașate unei instituţii juridice pe care o analizez. Această abordare este lucru comun deja în universităţi din Europa și SUA, însă este încă refuzată în România. Sper ca în timp să nu mai fie o excepţie, ci regula. (Dacian Dragoș)

Este un public care, în general, nu gustă relaxarea cu care un autor ar înţelege să-și înceapă scriitura prin a discuta despre natura juridică a unei anumite instituţii ori figuri juridice, fără a fi clar, de la bun început, la ce ar servi un asemenea demers teoretic, adică, în termenii practicianului, ce problemă de ordin practic ar putea să o dezlege.

Acest public este, inevitabil, și publicul ai cărui nervi sunt cel mai mult puși la încercare. Poate și din vina lui, poate și din vina vremurilor pe care le trăim, vremuri care cer soluţii și răspunsuri rapide, urgente, aplicate.

Este publicul pentru care, dacă m-aș apuca să scriu într-un ritm mai susţinut, aș scrie. (Bogdan Dumitrache)

Conf. av. dr. Lucian Bojin, VALENTIN & ASOCIAȚII
Av. dr. Mihaela Mocanu, CMV Law

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti