« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Normele privind informarea deponenților de către instituțiile de credit
12.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 12 ianuarie 2021 au fost publicate Normele nr. 1/2020 privind informarea deponenților de către instituțiile de credit.

În relația cu deponenții existenți și potențiali, instituțiile de credit participante sunt obligate să informeze cel puțin asupra următoarelor aspecte:
a) datele de contact ale instituției de credit participante;
b) participarea instituției de credit și a sucursalelor sale la Fondul de garantare a depozitelor bancare, în calitate de schemă statutară de garantare a depozitelor oficial recunoscută pe teritoriul României, cu indicarea datelor de contact ale acestuia și a dispozițiilor legale aplicabile funcționării sale;
c) condițiile de garantare a depozitelor;
d) plafonul de acoperire per deponent;
e) termenul de punere la dispoziție a compensațiilor, în caz de indisponibilizare a depozitelor;
f) moneda de plată a compensației;
g) modul de calcul al compensației cuvenite;
h) categoriile de depozite excluse de la protecția Fondului.

Instituțiile de credit participante vor actualiza informațiile legate de Fond și/sau de condițiile de garantare a depozitelor în formularele/documentele/informările letrice sau electronice puse la dispoziția deponenților existenți și potențiali imediat ce acestea au survenit sau în cadrul unui termen comunicat de Fond.

Pagina principală de internet a instituțiilor de credit participante va conține o secțiune dedicată informațiilor privind garantarea depozitelor, cu trimitere la adresa paginii de internet a Fondului (www.fgdb.ro), care va conține, vizibil și ușor accesibil, Formularul pentru informațiile oferite deponenților din anexa nr. 2 la Lege.

Informațiile vor fi puse la dispoziția deponenților de către instituțiile de credit participante prin:
a) secțiunea dedicată garantării depozitelor de pe pagina principală de internet, cu respectarea prevederilor art. 3;
b) lista depozitelor excluse de la garantare din anexa nr. 1 la Lege, afișată în unitățile teritoriale ale instituțiilor de credit participante, în locuri vizibile și ușor accesibile;
c) Formularul pentru informațiile oferite deponenților din anexa nr. 2 la Lege, completat integral cu informațiile corespunzătoare condițiilor concrete de garantare a depozitelor prevăzute de Lege și de reglementările Fondului emise în aplicarea Legii; formularul va cuprinde datele de contact ale instituției de credit participante, precum și informații suplimentare referitoare la nivelul de garantare stabilit de Banca Națională a României și publicat pe pagina sa de internet, modul de calcul al compensației și perioada în care deponenții au dreptul să ridice compensația cuvenită;
d) extrasele de cont, prin care se confirmă deponenților încadrarea depozitelor acestora în categoria depozitelor eligibile; extrasele de cont trebuie să includă și o trimitere la Formularul pentru informațiile oferite deponenților din anexa nr. 2 la Lege, completat conform alin. (1) lit. c) și alin. (2);
e) monitoarele existente în unitățile teritoriale ale instituțiilor de credit participante pentru informarea video/audio a clienților, pe care să ruleze și informații cu privire la garantarea depozitelor.

În cazul în care Fondul consideră necesară elaborarea și distribuirea de materiale informative către instituțiile de credit participante, acestea au obligația de a pune la dispoziția deponenților existenți și potențiali informațiile menționate prin:
a) autocolantul prin care se confirmă participarea instituției de credit și a sucursalelor sale la Fond; acesta va fi afișat la intrarea în unitățile teritoriale ale instituțiilor de credit participante, într-un loc vizibil și din exterior;
b) afișul transmis de Fond instituțiilor de credit participante în format electronic; acesta va fi tipărit de instituțiile de credit participante la o dimensiune nu mai mică de formatul A3, cu respectarea întocmai a imaginii și cromaticii indicate de Fond, și va fi expus în unitățile teritoriale ale instituțiilor de credit participante, în locuri vizibile și ușor accesibile;
c) tipăriturile (pliante, broșuri, alte materiale) prezentate la toate unitățile teritoriale ale instituțiilor de credit participante.

Instituțiile de credit participante care au sucursale în state membre ale Uniunii Europene au obligația să asigure traducerea informațiilor pe care le pun la dispoziția deponenților existenți și potențiali, precum și a conținutului materialelor.

Pentru operațiunile bancare încheiate de deponenți prin internet, instituțiile de credit participante trebuie să creeze în pagina de autorizare a tranzacției de constituire de depozit din aplicația de internet banking o căsuță cu textul „Am luat cunoștință de condițiile de garantare a depozitului detaliate aici”, cu cale de navigație directă către cel puțin informațiile prevăzute mai sus, pe care clientul trebuie să o bifeze pentru a putea finaliza operațiunea de constituire de depozit.

Informațiile necesar a fi furnizate deponenților pot fi incluse și în Condițiile generale de afaceri, cu indicarea clară pe pagina principală de internet banking a căii de navigație rapidă către Formularul pentru informațiile oferite deponenților din anexa nr. 2 la Lege și către Lista depozitelor excluse de la garantare din anexa nr. 1 la Lege.

În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, instituțiile de credit participante vor elabora reglementări/proceduri interne care să stabilească fluxuri și responsabilități în vederea respectării acestora.

Prezentele norme intră în vigoare la 12 aprilie 2021.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.