« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

ANAF. Stabilirea sumei de până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit, a unităților de cult și pentru acordarea de burse private
13.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 34 din 12 ianuarie 2021 a fost publicată Procedura privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii, din 07.01.2021.

Opțiunea privind virarea sumei de până la 3,5% din impozitul pe venit poate fi exercitată pentru una sau mai multe entități. În funcție de natura venitului, opțiunea se exercită prin completarea și depunerea, la organul fiscal central competent a următoarelor formulare, după caz:
a) Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice;
b) Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat (formularul 230).

Compartimentul de specialitate stabilește baza de calcul al sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, pe baza datelor din evidența fiscală, având în vedere următoarele, după caz:
a) impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor;
b) impozitul anual pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sau din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă;
c) impozitul anual pe veniturile din pensii;
d) impozitul datorat pe venitul/câștigul net anual impozabil, realizat din România;
e) impozitul anual datorat în România pe venitul realizat din străinătate, după deducerea creditului fiscal.

În privinţa stabilirii cheltuielilor admise cu bursele private, compartimentul de specialitate verifică datele înscrise de contribuabili în cerere, precum și documentele prezentate (de exemplu: contractul încheiat între părți, documentele de plată) și, în cazul în care se constată erori sau documentele depuse nu sunt suficiente, notifică contribuabilii în vederea clarificării situației.

Compartimentul de specialitate verifică dacă suma plătită pentru bursa privată se încadrează în plafonul admis de lege și stabilește cheltuielile admise cu bursa privată astfel:
a) în situația în care suma plătită este mai mare decât plafonul admis de lege, cheltuielile admise cu bursele private se stabilesc la nivelul acestui plafon;
b) în situația în care suma plătită este mai mică decât plafonul admis de lege, cheltuielile admise cu bursele private se stabilesc la nivelul sumei plătite.

În situația contribuabililor care au solicitat virarea unei sume din impozit către o singură entitate nonprofit/unitate de cult, la stabilirea sumei de virat se vor avea în vedere următoarele:
a) în situația în care contribuabilii nu au completat în cerere rubrica „Procentul din impozit” pentru susținerea unei entități nonprofit/unități de cult, suma de virat se stabilește la nivelul plafonului admis de lege;
b) în situația contribuabililor care au completat în cerere rubrica „Procentul din impozit” pentru susținerea unei entități nonprofit/unități de cult, compartimentul de specialitate stabilește suma de virat entității beneficiare astfel:
– în situația în care procentul înscris în cerere este mai mare decât plafonul admis de lege, suma de virat se stabilește la nivelul acestui plafon;
– în situația în care procentul înscris în cerere este mai mic decât plafonul admis de lege, suma de virat se stabilește la nivelul procentului înscris în cerere.

În cazul entităților pentru care suma totală a procentelor înscrise în cereri se încadrează în plafonul prevăzut de lege, pentru care formularul 230 a fost depus în format hârtie sau în format hârtie, scanat, pe bază de borderou, compartimentul de specialitate emite și transmite contribuabililor o notificare privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, în termen de 5 zile de la procesarea cererii.

Nu se va emite notificarea în cazul în care contribuabilul a depus, individual, un formular 230, prin poștă, direct la registratura organului fiscal sau prin intermediul serviciului Spațiul privat virtual. De asemenea, nu se emite notificarea în cazul entităților nonprofit/unităților de cult pentru care contribuabilul a solicitat virarea, dar care nu pot beneficia de aceste sume întrucât a fost depășit plafonul de 3,5% prevăzut de lege.

Pentru notificările comunicate, compartimentul de specialitate așteaptă răspunsul contribuabilului 30 de zile de la data comunicării notificării, dar nu mai mult de 45 de zile, respectiv:
da – recunoaște opțiunea;
nu – comunică faptul că nu a făcut opțiunea.

În situația în care contribuabilii aduc la cunoștința organului fiscal competent, în scris, faptul că nu și-au exercitat opțiunea pentru virarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe venit menționate în notificarea primită, iar viramentul sumelor în contul entităților beneficiare a fost realizat, organele fiscale vor efectua demersurile necesare în vederea recuperării sumelor virate în mod necuvenit.

Prezenta procedură intră în vigoare la 12 ianuarie 2021.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.