Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Obiecție de neconstituţionalitate admisă ref. unele dispoziții din Legea pentru aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. UPDATE: Precizări Ministerul Muncii şi Protecției Sociale. UPDATE: Decizia motivată
22.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content, Fiscalitate, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 22 ianuarie 2021, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 1 din 13 ianuarie 2021 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 1-6, 8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare.

:: Decizia motivată

***

Miercuri, 13 ianuarie 2021, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a dat publicității următorul comunicat: „Articolul 86 din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii stabilește ca valoarea punctului de pensie să fie de 1.775 de lei, de la 1 septembrie 2020.

Prin  OUG 135/2020, Guvernul a decis modificarea valorii punctului de pensie la 1.442 lei, ținând cont de evoluţia principalilor indicatori bugetari pe primele luni ale anului 2020, de necesitatea gestionării eficiente a finanţelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, în contextul crizei economice cauzată de pandemia SARS COV-2.

Ulterior, în perioada electorală, la momentul dezbaterii și aprobării Legii de aprobare a OUG 135/2020, Parlamentul României a decis modificarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.775 de lei.

Având în vedere necesitatea încadrării în limita de deficit bugetar instituită prin reglementări europene, precum și asigurării plății acestora în viitor, Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020.

În acest moment, așteptăm publicarea deciziei motivate a Curții Constituționale. Legea va merge spre promulgare la președintele României, care are posibilitatea să solicite reexaminarea acesteia de către Parlamentul României.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Parlamentul se va pronunța pe ceea ce este de făcut pe viitor. În ceea ce privește pensiile, e important să avem echitate, contributivitate în sistem. Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40%, declarată constituțională, ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment.”

***

Miercuri, 13 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, potrivit unui comunicat:

– cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 1-6 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

– cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale.

În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele:

– art. I pct. 8 din legea criticată abrogă art. 42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art. 86 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art. 42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art. 86 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art. 1 alin. (5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art. 47 alin. (2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr. 135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art. 42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 135/2020.

– art. I pct. 9 din legea criticată abrogă art. 43 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 [care amână creşterea drepturilor salariale ale cadrelor didactice pentru 1 septembrie 2021], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art. 38 alin. (4 ind. 1) din Legea-cadru nr. 153/2017, în redactarea dată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 [care stabilise creşterea drepturilor salariale ale cadrelor didactice pentru 1 septembrie 2020]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-a fi ajuns la o situaţie incertă cu privire la etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic. Abrogarea pură şi simplă a art. 43 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 135/2020, fără indicarea etapelor de creştere a drepturilor salariale pentru personalul didactic prin modificarea corespunzătoare a art. 38 alin. (4 ind. 1) din Legea-cadru nr. 153/2017, ar fi generat o situaţie juridică confuză, ceea ce este contrar art. 1 alin. (5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art. 41 din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr. 135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic stabilită prin art. 43 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 135/2020.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti