« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni, misiuni și operații militare
14.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 41 din 14 ianuarie 2021 au fost publicate Normele de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, din 11.01.2021.

Personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 4 alin. (1), (2) sau (4) din Legea nr. 168/2020, are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”. Verificarea îndeplinirii condițiilor se efectuează de structura de resurse umane a unității militare în care acesta este încadrat, iar pentru personalul participant care a încetat raporturile de serviciu/de muncă, verificarea îndeplinirii condițiilor se efectuează de centrul militar pe raza căruia acesta domiciliază.

Răniții, militarii invalizi, civilii invalizi și personalul participant care au dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice prin stabilirea legăturii de cauzalitate cu participarea la acțiuni militare, misiuni și operații se mențin, se încadrează sau se reîncadrează, la cerere, în funcții militare sau civile cu atribuții în următoarele domenii de activitate:
a) resurse umane;
b) financiar-contabil;
c) asistență medicală;
d) psihologie/sociologie;
e) asistență juridică;
f) jurnalism și relații publice;
g) comunicații și informatică;
h) învățământ;
i) administrație;
j) istorie, arhivă și tradiții militare;
k) culte.

Pentru menținerea în funcții militare sau civile, personalul militar solicită menținerea în funcție prin raport adresat comandantului/șefului unității militare în care este încadrat.

În situația în care în unitatea militară nu sunt posibilități de încadrare, comandantul/șeful unității militare solicită situația cu funcțiile vacante din domeniile de activitate prevăzute mai sus ale unităților militare din garnizoana respectivă, indiferent de subordonarea acestora.

În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea situației, comandantul centrului militar aduce la cunoștința solicitantului unitățile militare și funcțiile vacante din garnizoana pentru care a optat, precum și faptul că pentru reîncadrarea în una dintre funcții trebuie să se adreseze comandantului unității militare respective cu un raport/cerere scris/scrisă, la care se anexează următoarele documente:
a) decizia medicală a comisiei de expertiză medico-militară/a medicului expert al asigurărilor sociale, după caz;
b) fișa de solicitare a examenului medical la angajare;
c) copia certificatului de naștere;
d) copia certificatului de căsătorie, după caz;
e) copia cărții de identitate;
f) certificatul de cazier judiciar eliberat cu maximum 6 luni înainte de data depunerii raportului pentru reîncadrare;
g) copii ale documentelor de absolvire a studiilor;
h) copia livretului militar.

Urmașii celor decedați pot fi încadrați, la cerere, fără examen sau concurs, în funcții militare sau de personal civil contractual vacante în unități militare din garnizoanele solicitate, dacă sunt declarați „admis” la evaluarea psihologică și evaluarea capacității motrice, respectiv „apt” la examinarea medicală și îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 168/2020 și Legea nr. 80/1995 sau Legea nr. 384/2006 ori Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, după caz.

Urmașii personalului decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază, la cerere, de de bursă de studii lunare, în cuantum egal cu valoarea rezultată prin aplicarea unui coeficient de 1,10 asupra câștigului salarial mediu brut, pe durata studiilor în instituțiile civile de învățământ, fără a depăși vârsta de 26 de ani, în condițiile stabilite prin ordin al conducătorului instituției din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională. Bursa se acordă o singură dată pentru fiecare din nivelurile și ciclurile de studii, primar, secundar, terțiar sau universitar, urmate la forma cu frecvență în cadrul instituțiilor civile de învățământ.

Prezentele norme intră în vigoare la data de 4 februarie 2021.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.