« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR. Excepţie de neconstituţionalitate respinsă ref. instanţa competentă în litigiile privind funcţionarii publici
14.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 38 din 13.01.2021 a fost publicată Decizia nr. 711/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 109 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

Obiectul excepţiei 

Curtea observă că, ulterior sesizării sale, prevederile art. 109 din Legea nr. 188/1999 au fost abrogate prin art. 597 alin. (2) lit. b) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Însă, având în vedere că sunt supuse controlului de constituționalitate și legile sau ordonanțele ori dispozițiile din legi sau din ordonanțe ale căror efecte juridice continuă să se producă și după ieșirea lor din vigoare și că în cauzele deduse judecății produc efecte juridice prevederile art. 109 din Legea nr. 188/1999, Curtea urmează a reține ca obiect al excepției aceste prevederi de lege, care au următorul cuprins:

„Cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al funcționarului public sunt de competența secției de contencios administrativ și fiscal a tribunalului, cu excepția situațiilor pentru care este stabilită expres prin lege competența altor instanțe.”

Opinia autorilor

Autorii excepţiei susţin că prevederile legale criticate sunt neconstituționale, sub aspectul stabilirii instanței competente material să judece litigiile privind funcţionarii publici. Se dorește ca aceste subiecte de drept să se bucure de aceleași drepturi precum alți angajați, ale căror litigii se judecă la secția de conflicte de muncă. Se arată că angajații care nu au calitatea de funcționari publici beneficiază de un tratament mai favorabil, respectiv de acces la o instanță specializată în dreptul muncii, de dreptul la inversarea sarcinii probei, dar și de dreptul la apel, în timp ce funcționarii publici care au un conflict de muncă cu instituțiile angajatoare sunt supuși judecății instanţei de contencios administrativ și fiscal.

Analiza Curţii Constituţionale

Curtea a statuat, în esență, că textul legal criticat nu cuprinde norme contrare principiului egalității în drepturi. Statutul funcționarilor publici se stabilește prin lege organică şi conferă acestora anumite avantaje și garanții față de personalul contractual, cum ar fi, de exemplu, stabilitatea în funcție, ceea ce justifică un tratament juridic diferit în ce privește instanța competentă să soluționeze litigiile ivite în legătură cu raporturile de serviciu ale acestora, fără a se putea susține, așadar, încălcarea principiului egalității în drepturi a cetățenilor.

Principiul egalității nu presupune uniformitate, ci, dimpotrivă, situațiile obiectiv diferite justifică și chiar impun instituirea unui tratament juridic diferențiat. Or, funcționarii publici se află într-o situație juridică distinctă de cea a personalului angajat în baza unui contract individual de muncă, ceea ce justifică instituirea unui tratament juridic diferit.

De asemenea, stabilind instanța competentă să soluționeze litigiile având ca obiect raportul de serviciu al funcționarului public, textul de lege supus controlului de constituționalitate transpune dispozițiile art. 126 alin. (2) din Legea fundamentală potrivit cărora „Competența instanțelor judecătorești și procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege”, și dispune, totodată, chiar în sensul asigurării accesului liber la justiție, și nu al îngrădirii acestui drept.

În final, Curtea a mai reținut că interpretarea și aplicarea diferită, de către instanțele judecătorești, a legislației incidente în materia raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici, nu reprezintă o problemă de constituționalitate, ci una de aplicare a legii, care ar putea fi, eventual, înlăturată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin intermediul unei decizii pronunțate în soluționarea unui recurs în interesul legii, în exercitarea atributului său constituțional.

Decizia Curţii Constituţionale

Pentru toate aceste considerente, Curtea Constituţională respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată și constată că prevederile art. 109 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

 
Secţiuni: C. administrativ, CCR, Dreptul muncii, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD