Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Avocați, Interviuri, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Silvana Ivan: Dacă o femeie a ales să devină jurist, înseamnă că a făcut deja un prim pas către a fi ceea ce își dorește

8 septembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Silvana Ivan

Silvana Ivan

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Silvana Ivan, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Silvana Ivan: Din această perspectivă, cred că mă pot caracteriza mai corect clienții și colegii. Pot doar să vă spun că cele mai importante valori profesionale pentru mine sunt competența, pragmatismul și integritatea și că mă străduiesc ca activitatea mea de avocat să le reflecte în mod consecvent. De asemenea, ce pot susține fără dubiu este că și după 20 de ani de la intrarea în Barou sunt pasionată de profesie; cred că implicarea este un ingredient esențial pentru a fi un bun profesionist și, totodată, o datorie morală față de client.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Silvana Ivan: Cred că femeile sunt corect reprezentate în cadrul profesiilor juridice și că nu există vreo limitare prin norme sociale sau contextuale în ceea ce privește accesul lor la aceste profesii.
În avocatură, din ce am observat eu, repartizarea este destul de egală. Înainte să vă răspund, tindeam să cred că, cel puțin în zona de urmărire penală (cu care eu am mai puțin contact, fiind avocat de business), „selecția naturală” a atras mai mulți profesioniști bărbați, însă la o parcurgere rapidă a listelor de magistrați de pe site-ul CSM am constat că inclusiv aici o mare pondere este ocupată de femei.

Cred că profesiile juridice sunt perfect compatibile cu natura și caracteristicile specifice genului feminin. Mai cred și că deopotrivă femeile și bărbații sunt foarte buni profesioniști în acest domeniu.

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Silvana Ivan: Cred că ambele roluri se pot gestiona bine în paralel, însă „filtrele”/metodele necesare în acest scop le-am descoperit după destul de mult trial and error.
După mine, cel mai important este dozajul de energie și timp, ca să poți avea resurse pentru fiecare latură a vieții. Filtrele pe care le aplic sunt următoarele (în această ordine):
1. Ce se poate delega în tot sau în parte vs. ce necesită în mod imperativ inputul meu? Am această abordare și cu privire la treburile din viața personală, unde „externalizez”/automatizez cât mai multe din activități (de exemplu, apelez la aplicațiile de curierat rapid pentru achiziția/transportul/ridicarea unor bunuri, fac toate cumpărăturile online prin apps cu preselecții bazate pe istoricul achizițiilor, toate facturile se plătesc prin direct debit etc), astfel încât să am cât mai mult timp pentru activitățile în care implicarea mea este cea mai utilă și care îmi plac cu adevărat (să petrec timp cu cei dragi, să gătesc, să călătoresc).
2. Ce task/activitate este urgentă vs. ce poate fi amânat/eșalonat/recuperat în mod adecvat? În timp am învățat că există rar urgențe reale și că, de cele mai multe ori, îți poți crea un buffer de timp în care să abordezi un task fără a sacrifica alte aspecte; pe de altă parte, la taskurile urgente de la birou cu un oarecare grad de complexitate tind să mă implic imediat personal, mi se pare mai eficient să se rezolve „dintr-un foc” direct de către mine (vs. situația în care aș fi delegat taskul intern, ceea ce presupunea și timp alocat revizuirii și feedback-ului de rigoare).

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Silvana Ivan: Din punctul meu de vedere, dacă o femeie a ales să devină jurist, înseamnă că a făcut deja un prim pas către a fi ceea ce își dorește. Cu toate acestea, gradul în care o femeie se simte „liberă” în a-și manifesta personalitatea, feminitatea și viziunea depinde în primul rând de nivelul de maturizare și de încredere în sine al acesteia și, în subsidiar, de oamenii alături de care activează (colegi, șefi etc) și de cultura organizației respective. Astfel, din această perspectivă, nu cred că profesiile juridice oferă femeilor mai puține oportunități de manifestare și împlinire decât celelalte profesii.

Atâta timp cât o femeie își face corect meseria și respectă prevederile statutare nu cred că există vreo barieră în modul în care femeile se pot exprima și dezvolta în profesiile juridice.
Știu că există clișeul „femeii-gri” – ca imagine a juristei, însă cred că este depășit deja; am colege excepționale, respectate de clienți, buni manageri și recunoscute în breaslă și care își manifestă pe deplin personalitatea și feminitatea în context profesional. Mai mult, domeniul juridic necesită creativitate, prezență de spirit și o permanentă adaptare la context (la client, la judecător, la martor, la partenerul de negocieri etc) – calități ce se pot manifesta în mod plenar doar dacă te simți natural, „ca peștele în apă”, în exercitarea profesiei; astfel, un avocat rigid, inhibat, temător riscă să nu-și poată atinge obiectivele. În plus, fără amprentă personală nu se poate stabili conexiunea necesară și o relație de încredere cu interlocutorul; până la urmă firmele, instituțiile, instanțele, autoritățile sunt ficțiuni juridice, iar esența raporturilor sociale este între oameni și despre oameni, care comunică între ei, finalmente, mai ales la nivel uman.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Silvana Ivan: În legătură cu acest subiect, părerea mea este puțin nuanțată. Da, este o perioadă în care femeile au dreptul să aleagă orice direcție de carieră și este sancționată discriminarea pe criterii de gen; mai mult, există și foarte multă informație despre cum să devii o profesionistă de succes, o mamă bună, o iubită perfectă, o prietenă empatică etc.

Pe de altă parte, aceste oportunități și această deschidere au venit „la pachet” cu presiunea ca femeia să exceleze pe mult mai multe planuri, să jongleze impecabil cu mult mai multe mingi – ceea ce, dacă nu este înțeles și calibrat corect poate produce un efect contrar: o scădere a calității vieții femeii și a satisfacției sale interioare. Mai mult, unele femei se simt de la început copleșite de exigențele impuse pentru fiecare „rol” și aleg varianta aparent mai sigură și mai controlabilă a focusului pe o singură direcție: carieră, acumularea de titluri și bunuri și autonomie social-financiară cât mai mare; din păcate, multe dintre acestea descoperă apoi (uneori prea târziu) că împlinirea pe plan uman comportă și alte aspecte, că uneori natura ne cheamă să fim și mame, că sufletul ne șoptește că am vrea să fim iubite, că familia este prețioasă și că prietenii adevărați sunt rari și merită implicarea noastră. Astfel, concluzia și sfatul meu este că nu trebuie neglijată nicio latură a vieții, în niciun moment al vieții. Din păcate, aceste lucruri nu sunt învățate la școală și sunt rar transmise de părinți, astfel că înțelepciunea poate veni de multe ori târziu.

Revenind la întrebarea ta, cred că femeile juriste au un mare avantaj din faptul că au fost educate asupra paradigmelor de bază ce stau la baza relațiilor sociale/interumane; anume că orice drept implică și obligații, și orice acțiune produce efecte/consecințe și, uneori, poate atrage sancțiuni. Astfel, ele au dobândit instrumente pentru a aborda și analiza mai logic și mai clar varii situații de viață și au un potențial mai mare de a aduce claritate și direcție în relațiile (de orice natură) în care sunt implicate; în plus, femeile juriste pot educa pe cei din jur cu privire la aceste mecanisme implicate de relațiile interumane. Din această perspectivă consider lăudabilă introducerea de ore de educație juridică în școli.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Silvana Ivan: Nu am avut modele din „zona publică” pentru că am realizat că ceea ce vedem din exterior este cel mult o fațetă a unei persoane, nu avem o perspectivă completă și corectă astfel încât să putem discerne dacă aceasta poate fi, într-adevăr, un model; astfel, poate că cineva este un reputat om de știință, dar un părinte absent, poate este un manager de top, dar lipsit de empatie, poate este un bun politician, dar lipsit de integritate, poate este un mare artist, dar în spatele cortinei există iresponsabilitate. Or, pentru mine, fibra morală, caracterul și calitatea umană sunt esențiale în aprecierea unui om, și astfel de lucruri rar se pot vedea „de la distanță”.

Dar, în mod clar, formarea mea a fost influențată de femeile din familie: de veselia și simțul umorului bunicii materne, de stilul bunicii paterne și, mai ales, de hărnicia și onestitatea mamei.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Silvana Ivan: Din punct de vedere profesional a fost oscilantă, cu perioade de „heirup” date de tranzacții care trebuiau finalizate în cel mai scurt timp și asistență în regim de urgență pentru clienți ale căror afaceri au fost afectate de situație, perioade care au alternat cu unele de acalmie, mai ales pe durata lunilor de vară. Trăgând linie, nu simt că încărcătura a scăzut din cauza pandemiei; mai curând acum, de când cu situația din Ucraina și efectele macroeconomice post-Covid observ un impact mai profund; desigur, acum au intervenit și mandate specifice, legate de relocări de afaceri, evaluări privind tranzacțiile permise cu diverse entități străine etc. Am remarcat faptul că inclusv termenii contractelor din proiectele M&A cuprind prevederi adaptate la noua realitate.

Pe plan personal, în mod paradoxal, ultimii 2-3 ani au fost foarte buni. Munca de la distanță desfășurată în mare parte din timp mi-a permis să fiu mult mai prezentă și implicată în relațiile cu cei dragi, mi-a permis să călătoresc mult și să lucrez din locuri inedite, iar în perioadele de izolare impusă am avut ocazia să aloc timp mai multor cursuri și conferințe online pe teme care mă pasionează, precum psihologie, filozofie și sociologie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Silvana Ivan: Experiența mi-a arătat că încrederea în noi înșine și echilibrul interior sunt printre cele mai importante „unelte” pentru o viață profesională și personală de succes, succesul fiind, după mine, gradul de mulțumire și satisfacție pe care îl resimțim față de propria viață, propria persoană și relațiile cu cei din jur, și nu neapărat nivelul realizărilor exterioare. Astfel, vă recomand să acordați timp spre autocunoaștere și identificarea valorilor-cheie pe plan profesional și personal, a vă educa și dezvolta psiho-emoțional și a vă accepta așa cum sunteți.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Silvana Ivan: Mulțumesc și eu pentru invitație, mi-a făcut plăcere dialogul!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories