« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Contractul – principalul izvor de obligații
15.01.2021 | Theodora-Georgiana NICOLĂESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Theodora-Georgiana Nicolăescu

Theodora-Georgiana Nicolăescu

Pentru a putea înțelege mai bine contractul ca izvor de obligații, în doctrină s-a exprimat ideea că, regulile generale ale instituției sunt instituite de teoria generală contractului, ce reprezintă un cadru, sau mai bine spus un domeniu conceptual, ce are un rol fundamental în exprimarea conceptelor fundamentale.

Obligațiile și contractele sunt legate între ele.

Fiecare parte la un contract este obligată legal să îndeplinească anumite atribuții. Aceste îndatoriri se numesc obligații contractuale.

Termenul „obligație” este utilizat pe scară largă. În funcție de context, utilizarea cuvântului duce la un sens univoc sau la sensuri ambigue.

În primul rând, o ambiguitate apare atunci când termenul „obligație” este utilizat pentru a face referire la relația contractuală dintre părți. Ar fi de preferat să ne referim la relația contractuală globală prin termenul „contract” sau, pentru a evita orice ambiguitate, cu formulare precum „relația dintre părți”.

Pe de altă parte, s-a mai exprimat ideea că, contractul, se revede, sau mai bine spus se regăsește numai în configurațiile sale particulare, al contractelor speciale, ca de exemplu „împrumutul”, „vânzarea”, „locațiunea”, „mandatul”, etc.

Materia contractelor speciale, reprezintă o parte integrantă în dreptul civil, ce are ca obiect de reglementare instrumentele juridice prin intermediul cărora se efectuează, de obicei, circulația bunurilor, de exemplu: vânzarea-cumpărarea.

Încă din epoca clasică a dreptului roman, contractul se arăta ca fiind un acord de voință ce genera efecte juridice.

O altă cristalizare ar fi aceea în care contractele au luat ființă ca urmare a înțelegerii.[1]

Contractul reprezintă în virtutea leguitorului român cel mai important instrument juridic special al izvorului de obligații.

Contractul se bucură de o abordare bogată, Codul civil prezent conferindu-i o abordare amănunțită, în același timp și o reglementare generală ce include principii și reguli fundamentale ce sunt aplicabile fiecărui contract în parte, pe de altă parte, îi sunt conferite și dispoziții caracteristice pentru anumite categorii de contracte speciale.

Contractul privit ca sursă de obligații, care astăzi, își găsește reglementarea în dispozițiile prevăzute art. 1.1661 – 1.323 Cod civ. Acesta reprezintă „un acord de voințe dintre două sau mai multe părți cu intenția de constitui, modifica sau stinge un raport juridic”, definiție ce este conferită de art. 1.166 Cod civil.

Potrivit unei opinii, noul concept de definiție legală a contractului dat de art. 1166 C.civ. conservă reperele avute în vedere de art. 942 C.civ. de la 1864, o altă particulartitate, care trebuie remarcată este aceea, de „intenție a părților de a constitui sau stinge un raport juridic,” de adăugat și sintagma “modifica”raportul.[2]

Ca în orice manifestare, abordarea clasică trebuie să se sprijine pe un sprijin teoretic bine ancorat în conștiința juristului. Este adevărat că mai mulți actori ai legii vor interveni pentru a oferi jurisprudenței bazele pe care se va construi sistemul de drept civil.

Contractul de vânzare, înglobează o ierarhie esențială în dreptul civil român, deoarece prin el poate fi înstrăinat sau dobândit dreptul de proprietate precum și, alte drepturi ale bunurilor aflate în circuitul civil.


[1] Călina Jugastru, Drept civil. Teoria generală a obligațiilor, Editura Universul Juridic, București, 2017, p.18.
[2] Sache Neculaescu, Izvoarele obligațiilor în Codul civil – Analiză critică și comparativă a noilor texte normative, Editura C.H. Beck, București, 2013, p. 26.


Theodora-Georgiana Nicolăescu

 
Secţiuni: Articole, Content, Drept civil, RNSJ, Selected, Studii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD