Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Instrucțiunilor de aplicare în MApN a statutului soldaților și gradaților profesioniști
15.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 47 din 15 ianuarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. M.3/2021 pentru modificarea și completarea Instrucțiunilor de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a prevederilor Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.39/2010.

Astfel, soldații și gradații profesioniști vor putea fi rechemați în activitate, cu gradul deținut la data trecerii în rezervă, în funcție de nevoile instituției militare, dacă există posturi vacante în unitățile militare din cadrul cărora au fost trecuți în rezervă sau în alte unități militare din cadrul aceleiași categorii de forțe sau din subordinea aceluiași comandament de sprijin/operațional.

Condiții:
a) să deţină cetățenie română și domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni, la data rechemării în activitate;
b) să aibă vârsta de până la 45 de ani, la data rechemării în activitate;
c) să fi fost trecuți în rezervă prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. b), e) -g) sau i) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști;
d) să aibă o vechime în serviciul militar de cel puțin 4 ani neîntrerupt;
e) să se fi aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt până la data rechemării în activitate;
f) să fi obținut în aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani de activitate calificativul „Foarte bun”;
g) să nu fi fost condamnați penal, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
h) să nu se afle în curs de urmărire penală și să nu fie trimiși în judecată sau judecați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție;
i) să nu facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice, iar dacă sunt membri, se angajează că, la data acordării gradului, vor renunța la această calitate;
j) să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
k) nu aparțin unor culte sau asociații/grupări religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei militare;
l) să nu fie asociați unici și să nu participe direct la administrarea sau conducerea unor organizații sau societăți comerciale, iar dacă se află în una dintre aceste situații, se angajează că, la data acordării gradului, vor renunța la această calitate;
m) să își exprime acordul privind verificarea în vederea autorizării accesului la informații clasificate, potrivit legii;
n) să își exprime acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, în conformitate cu prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare.

Pentru rechemarea în activitate, soldații și gradații profesioniști în rezervă se adresează în scris comandantului unității militare în care au fost încadrați la data trecerii în rezervă, prin cerere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1.

La cerere se va anexa:
a) adeverință eliberată de centrul militar zonal/județean/de sector pe raza căruia domiciliază, din care să reiasă ultima unitate militară în care și-a desfășurat activitatea, temeiul trecerii în rezervă, perioada în care a fost în activitate și calificativele acordate în ultimii 3 ani de activitate;
b) adeverință medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul examinării este clinic sănătos și nu se află în evidență sau sub observație cu boli cronice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase și care să cuprindă sintagma „eliberată pentru susținerea probelor sportive și evaluării psihologice în vederea rechemării în activitate”;
c) livretul militar;
d) cazierul judiciar;
e) copie a cărții de identitate.

Dacă la nivelul unității militare unde a fost încadrat soldatul sau gradatul profesionist există posturi vacante disponibile în vederea rechemării în activitate a acestuia, comandantul unității militare respective dispune șefului structurii de resurse umane verificarea condițiilor și criteriilor de îndeplinit și inițierea demersurilor în vederea planificării solicitantului pentru efectuarea evaluării psihologice, evaluării capacității motrice și examinării medicale și, după caz, a expertizei medicale și psihologice specifice ori a evaluării psihologice a aptitudinilor speciale.

Dacă la nivelul unității militare unde a fost încadrat soldatul sau gradatul profesionist nu există posturi vacante disponibile, unitatea militară respectivă înaintează solicitarea, pe cale ierarhică, eșaloanelor în cadrul/subordinea cărora se regăsesc astfel de posturi, până la nivelul statului major al categoriei de forțe, respectiv al comandamentului de sprijin/operațional.

Cu privire la încadrarea/eliberarea în/din funcții și promovarea soldaților și gradaților voluntari, art. 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Acordarea gradului de soldat se face de către comandantul unității militare unde se execută programul de instruire, la începerea modulului perfecționării instruirii de specialitate.
(2) Înaintarea în grad a soldaților și gradaților profesioniști, la termen, se face la data de 25 octombrie a fiecărui an calendaristic.
(3) Soldații și gradații profesioniști pot fi înaintați în gradul următor înainte de termen, de regulă, cu ocazia Zilei Naționale a României, a zilelor armelor/categoriilor de forțe ale armatei și a altor evenimente importante din viața organismului militar.
(4) Înaintarea în grad a soldaților și gradaților profesioniști se face de către comandantul unității militare angajatoare, cu respectarea prevederilor art. 41 din Statut.”

Pentru trecerea în rezervă la cerere a soldaților și gradaților profesioniști, prin aplicarea art. 45 alin. (1) lit. o) din Statut, la împlinirea vârstei care conferă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, rapoartele privind trecerea în rezervă se întocmesc cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care aceștia solicită trecerea în rezervă.

După anexa nr. 5 se introduc anexele nr. 51 și 52, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 2 și 3 la prezentul ordin. Vechile anexe nr. 12 și 13 se abrogă.

Prezentul ordin intră în vigoare la 15 ianuarie 2021.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti