Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Comunicare profesională Fiscalitate SELECTED Top Legal

Concluziile specialiștilor invitați la cea de-a treia ediție a „Noerr’s Annual Tax & Finance Conference”

1 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Pe 24 octombrie 2023, a avut loc cea de-a treia ediție a „Noerr’s Annual Tax & Finance Conference”, în cadrul căreia profesioniști cu experiență în domeniul financiar au vorbit despre lecțiile învățate în anul 2023, marcat de economia inflaționistă, deficitul bugetar și creșterea poverii fiscale.

În cadrul evenimentului, ce a fost transmis live din sediul Noerr din Calea Victoriei 174, cei șapte vorbitori au abordat teme precum: oportunitatea distribuirii de dividende interimare, modalitățile de eficientizare a capitalurilor proprii, facilitatea privind profitul reinvestit, fondurile nerambursabile, strategia potrivită pentru gestiunea riscului fiscal și pentru asigurarea continuității afacerii în cazul unor decizii de impunere cu sume semnificative. Totodată, echipa multi-jurisdicțională de Prețuri de Transfer din cadrul Noerr a analizat tendințele în materie de prețuri de transfer și a trecut în revistă modificările fiscale anunțate și așteptate pentru anul 2024.

Conferința a fost deschisă de Theodor Artenie, Counsel, Head of Tax Romania, Noerr, care a vorbit despre mai multe dintre subiectele din agendă: dividendele interimare, profitul reinvestit sau modificările fiscale asumate de Guvern și așteptate de mediul de afaceri. În acest context, el a precizat că: „Așteptăm încă de pe data de 26 septembrie publicarea pachetului de măsuri fiscale care se tot discută și se negociază. Dacă e să ne luăm după estimările specialiștilor și după ce se anunță în piață, acesta pare să fie doar începutul. Ne așteptăm și la alte măsuri, poate chiar mai dure decât cele de acum.”

A urmat Nicoleta Florea, Accountant & Financial Advisor, Head of Accounting & Payroll România,  Noerr, care a prezentat câteva din neconcordanțele cu privire la perioada de arhivare a documentelor, inclusiv a ștatelor de salarii constatate în actele legislative. În plus, a expus și schemele pe care societățile le au la îndemână pentru a reuși restaurarea conformării legale, din perspectiva activului net, cât și posibilitatea asocierii acestora în vederea optimizării capitalurilor proprii, pentru a beneficia de facilitățile fiscale.

La rândul său, Carmen Mazilu, Tax Advisor, Noerr, a abordat tendințele la nivel european și național în materie de prețuri de tranfer și impozitare minimă globală.

În continuare, Iulian Sorescu, Partner, Head of Noerr Finance & Tax, România, a transmis: „Încurajez companiile să aplice pentru ajutoare de stat, ca fonduri nerambursabile ce ajută companiile să se dezvolte. Se pregătesc două scheme de ajutor de stat, una pentru industria alimentară și cealaltă pentru industria materialelor de construcții. Suplimentar, se așteaptă deschiderea, din primăvară, a schemelor tradiționale de ajutor de stat, pentru producție și creare de locuri de muncă. Sub umbrela StateAidAcademy îmi asum un rol de educare a mediului de business cu privire la tot ce ține de ajutoare de stat.”

Anja Böhme, Tax Advisor, Counsel, Noerr, Dresden Office, a vorbit despre tendințele europene din prețurile de transfer. „Îmi propun să vă ofer câteva detalii despre propunerea pentru Directiva privind Prețurile de transfer, ce a fost publicată pe 12 septembrie 2023. Aceasta are ca scop simplificarea normelor fiscale, prin stabilirea unor abordări comune în ceea ce privește tranzacțiile intra-grup, prevenirea evaziunii fiscale și transferul prețurilor, reducerea incertitudinii fiscale, a litigiilor, dublei impuneri și a costurilor ridicate de conformitate și îmbunătățirea competitivității și eficienței pieții unice.”

Un alt subiect abordat în cadrul conferinței online a vizat inteligența artificială și reglementarea acesteia. Astfel, Alexandru Dan, Senior Associate, Digital Business Practice Coordinator Romania, Noerr, a precizat: „Inteligența Artificială (AI) are potențialul să reformeze întregi industrii și piețe. Business-urile pot profita de pe urma abordării AI cu interes și curiozitate, explorând posibile utilizări în propria activitate. Utilizarea AI va trebui, însă, abordată cu prudență din punct de vedere legal, deoarece legiuitorul lucrează să reglementeze această tehnologie emergentă și cu potențial disruptiv.”

Conferința a fost încheiată de Ionuț Georgescu, Fondator & CEO, Fepra: „Trebuie să fii pregătit, iar pregătirea cea mai mare constă în a ști ce să facem în timpul controalelor. Conform legislației, orice companie care are calitatea de producător sau de importator de produse ambalate trebuie să se asigure că un minim de 60-65% din ambalajele pe care le pune pe piață, împreună cu produsele sale, ajung să fie reciclate. Noi preluăm această responsabilitate de a face în așa fel încât acele tipuri de ambalaje pe diverse materiale – sticlă, hârtie, metal, lemn – ajung, într-adevăr, să fie colectate și reciclate în mod real. Această responsabilitate a fost implementată în România, prin legislație, ca obligație financiară a producătorilor produselor ambalate, iar pentru această obligație, producătorii plătesc o anumită sumă de bani către aceste organisme care, după aceea, se duc în piață și se asigură că acele cantități necesare din zona de ambalaje sunt, într-adevăr, colectate și reciclate.”

Evenimentul a fost organizat de Noerr cu susținerea BusinessMark.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership