WOMEN IN LAW. Andrada Nicolescu: Mediul juridic s-a dovedit a fi unul fertil în a crea oportunități femeilor
19 iulie 2022 | Alina MATEIAlina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Andrada Nicolescu, Nicolescu Law Office, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai.O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Andrada Nicolescu: În primul rând, felicitări pentru inițiativă și mulțumesc pentru ocazia oferită de a transmite câteva gânduri în legătură cu rolul femeii în societate, în general, și în sfera profesională, în particular.
În ceea ce privește trăsăturile care mă definesc ca profesionist, analizând parcursul meu educațional, într-o primă etapă, și evoluția mea ulterioară din cadrul unor firme mari de avocatură, precum și decizia de a îmi continua activitatea în cadrul propriului cabinet de avocatură, cred că cele mai importante în această traiectorie au fost perseverența generată de o dorință perpetuă de evoluție, de a atinge excelența (pentru că doar astfel cred că se poate manifesta respectul față de cei care te-au învestit cu încrederea lor) și pasiunea pentru profesie.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Andrada Nicolescu: Cred că opinia lui Aristotel conform căreia bărbatul este prin natura lui mai potrivit pentru a conduce decât femeia și că ipoteza contrară ar reprezenta doar o excepție de la această regulă a dăinuit până în epoca contemporană și, chiar dacă progrese notabile au fost realizate din această perspectivă, chiar și în prezent femeile tind să muncească suplimentar pentru a-și dovedi competențele.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Observăm, totodată, o creștere semnificativă a numărului de femei ce aleg o profesie juridică (în majoritatea sălilor de judecată, prezența femeilor prevalează indiferent că vorbim despre avocați sau magistrați). Din această perspectivă, aș spune că pasiunea și respectul pentru profesie determină deopotrivă o implicare intensă, având în vedere că profesiile juridice presupun nu doar o pregătire continuă, dar și soluții inovatoare care, nu de puține ori, apar în afara orelor unui program standard de lucru.
Așadar, indiferent care ar fi factorul declanșator ar acestei decizii, cred că implicarea femeilor în cadrul profesiilor juridice este semnificativă, însă inevitabil limitată din perspectiva resurselor, dintre care cea mai importantă este timpul.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Andrada Nicolescu: Vorbeam mai devreme despre timp ca fiind o resursă eminamente limitată. Sigur că atașamentul, loialitatea, respectul și implicarea atât față de membrii familiei, cât și față de clienți sau colaboratori, pot cere uneori soluții/decizii care vin în detrimentul uneia dintre cele două sfere, cea familială și cea profesională, și că anumite concesii vor fi mereu necesare. Totuși, deși sunt încă în etapa perfecționării acestui filtru, cred că organizarea este cea care este de natură să creeze echilibrul necesar coexistenței celor două sfere. Prin organizare înțeleg, în esență, o eficientizare a activităților întreprinse zilnic și concentrarea atenției pe aspectele stringente, prioritare. Cred că ceea ce este important în rolurile din sfera familială este implicarea reală, grija ca oricare ar fi intervalul de timp pe care îl petrec cu familia, prezența mea să nu fie exclusiv fizică, ci să lase o amprentă pozitivă asupra oamenilor pe care îi iubesc.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Andrada Nicolescu: Mediul juridic s-a dovedit a fi unul fertil în a crea oportunități femeilor. Nu cred că există profesie juridică pe care o femeie să nu o poată exercita cu succes, după cum nu cred că există limitări ale oportunităților femeilor în cadrul profesiilor juridice, altele decât cele legale. Consider, așadar, că tot ceea ce trebuie o femeie să facă pentru a reuși este să își propună obiective determinate, în realizarea cărora sunt convinsă că vor ști să identifice și să aloce resursele necesare.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Andrada Nicolescu: În opinia mea, femeile juriste au înțeles încă din momentul în care și-au ales profesia (sau poate chiar mai devreme) că rolul lor este esențial în societate și că sunt responsabile pentru propria evoluție (personală și profesională) cu toate consecințele ce decurg din acest model de gândire. Femeile juriste nu cred în noroc ca unic element ce poate genera succese. Ele cred în muncă constantă, în performanță, în meritocrație și știu că sunt unicele responsabile (și deopotrivă demne) de rezultatul eforturilor lor.
Cifrele ne arată că încă există profesii în care opinia că femeia este mai puțin aptă să conducă nu a fost depășită, iar faptul că la nivel european se consideră în prezent necesară reglementarea egalității de gen este dovada vie a acestui lucru.
Cred, totuși, că marile companii au realizat deja că echipele mixte sunt mai eficiente, că în asumarea rolurilor profesionale criteriul competenței, iar nu al sexului, trebuie să prevaleze și că femeile pot fi, deopotrivă, adevărați lideri. Așadar, cred că suntem pe drumul cel bun.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Andrada Nicolescu: Mai mult decât un model, mama reprezintă reperul vieții mele. Izvor nesecat de bunătate și empatie, mama m-a educat în sensul în care dacă nu poți să faci un bine, este mai bine să nu faci nimic (cu alte cuvinte, acțiunile tale nu trebuie să conducă niciodată la distrugerea unor lucruri la a căror existență nu ai avut nicio contribuție). De asemenea, cred că de la mama pornește aversiunea mea față de aroganță, căreia nu îi găsesc nicio justificare. Poate că Gabriel Garcia Marquez a exprimat această optică cel mai frumos: într-o singură împrejurare ai dreptul de a-ți privi semenul de sus: atunci când îl ajuți să se ridice.
De asemenea, de-a lungul timpului m-au inspirat o mulțime de oameni, deopotrivă femei și bărbați, și cred că zilnic am ceva de învățat din orice interacțiune.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Andrada Nicolescu: O perioadă care a lăsat în urmă drame incontestabile și concluzii cu privire la gradul de coeziune la nivelul percepției sociale asupra unor chestiuni fundamentale nu poate fi trecută cu vederea…
Strict în ceea ce privește modul de desfășurare a activităților profesionale, digitalizarea ne-a adus într-o nouă etapă de eficientizare a muncii. Este pentru prima dată când am lucrat chiar nefiind în țară fără a mi se părea bizar, întrucât ședințele/conferințele on-line nu mai reprezintă o excepție, ci mai degrabă regula, iar documentele oricum puteau fi revizuite de oriunde de mult timp fără a mai fi necesară transportarea lor în format fizic. Personal mă bucur de avantajele digitalizării și cred că orice adult care a depășit anumite etape de evoluție poate extrage avantaje imense din comunicarea virtuală, chiar dacă interacțiunea fizică întotdeauna va avea un parfum aparte datorită schimbului de energii dintre oameni, care, printre altele, ne stimulează dinamismul și, până la urmă, pofta de viață. Din această perspectivă, având în vedere calitățile inerente omului, precum și avantajele incontestabile ale prezenței fizice, cred că putem avea certitudinea că profesia de avocat sau cea de magistrat nu pot și nu vor fi niciodată substituite de inteligența artificială.
În plan personal, timpul petrecut cu familia a fost cu siguranță benefic, astfel că am încercat să extragem și elemente bune dintr-un context aparent exclusiv dramatic, să ne adaptăm și să ne concentrăm pe ceea ce se află în controlul nostru.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Andrada Nicolescu: Să iubească viața și să fie împlinite!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |