Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Alexandru Sitaru: Mulți își doresc să devină parteneri într-o societate de avocatură cu prestigiu, dar nu mulți sunt dispuși să facă sacrificii
19.01.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alexandru Sitaru

Alexandru Sitaru

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Alexandru Sitaru, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Recent ați fost promovat de către domnul Profesor Mihai Hotca la statutul de partener, numele dumneavoastră regăsindu-se în denumirea societății HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII. Cum ați primit vestea?

Alexandru Sitaru: M-am bucurat când domnului Profesor Hotca mi-a propus să devin partenerul său, după un parcurs profesional personal foarte strâns legat de domnia sa. Dacă aș putea spune altfel, am fost crescut de domnul Profesor, fiind șlefuit de mâinile sale pricepute.

Ideea asocierii i-a aparținut dumnealui și am fost onorat de încrederea acordată. Propunerea a fost lansată la finele anului 2019, stabilind ca transformarea să se realizeze la începutul acestui an, astfel încât să ne oferim răgazul necesar pentru a pune la punct o serie de detalii organizatorice.

Sper să duc cu cinste mai departe numele societății. 😊

Alina Matei: O să vă rog să ne spuneți ce înseamnă pentru dumneavoastră statutul de partener la HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII.

Alexandru Sitaru: Noul statut semnifică recunoașterea activității mele în cadrul vechii structuri, deoarece în spatele său se regăsesc ani de muncă și sacrificii personale. În continuare, îmi păstrez același angajament față de mine însumi să acționez cu ambiția da a avea succes în fiecare cauză și să practic profesia cu devotamentul dovedit până acum.

Alina Matei: Se știe că aproape toți avocații vor să ajungă parteneri într-o firmă de avocatură dacă se poate a doua zi ce au intrat pe ușă. 🙂 Dacă ar fi să trasați câteva idei despre cum înnădește un avocat zilele, anii pentru a ajunge la această poziție, ce ați spune?

Alexandru Sitaru: Într-un singur cuvânt aș spune sacrificiu. Poate că mulți își doresc să devină parteneri într-o societate de avocatură cu prestigiu, dar nu mulți sunt dispuși să facă sacrificii. Ca să ajungi într-o asemenea ipostază se cuvine mai întâi să dovedești că ești capabil să depui mult efort, să te dedici idealurilor societății de avocatură din care faci parte, devotament care implică renunțări. Mai puțin timp cu familia, mai puțin timp dedicat hobby-urilor, mai puțin timp alocat distracțiilor și plăcerilor cotidiene. Nu am pretenția ca toate acestea să fie o matriță a succesului pentru fiecare, însă reprezintă cel puțin premisele pentru a reuși.

Alina Matei: Prietenii, rudele v-au întrebat dacă acest nou statut aduce și o sporire a veniturilor? 🙂

Alexandru Sitaru: Prosperitatea este construită pe legea schimbului reciproc, care s-ar traduce că orice persoană care contribuie la prosperitate trebuie să prospere și ea. Eu gândesc că banii trebuie să fie instrumentul de măsură a succesului, iar succesul este strâns legat de efortul pe care îl depun zi de zi și de calitatea muncii mele.

Alina Matei: Aveți o bogată experiență ca avocat specializat în cazuri de corupție, evaziune fiscală. Clienții au învățat câte ceva în urma experiențelor deloc plăcute pe la poliție, parchete, instanțe?

Alexandru Sitaru: Nu cred că cineva care trece printr-un astfel de calvar și-ar dori să mai repete experiența. Chiar și o simplă acuzație, care în final se dovedește nefondată, destabilizează echilibrul emoțional și social al acuzatului și îl face să trăiască angoasat până la finalul procesului.

Dacă mulți au greșit până acum tratând în mod ușuratic anumite situații, alături de noi au învățat că e mai importantă libertatea individuală și echilibrul social, decât anumite avantaje de moment obținute printr-un efort nesustenabil.

Tocmai de aceea am observat o altă abordare din partea clienților. Sunt mai prevăzători, mai calculați în luarea deciziilor și mereu orientați ca ziua de mâine să și-o trăiască în demnitate. Aproape toți clienții noștri au continuat colaborarea cu noi chiar și după finalizarea dosarului în care au fost implicați, socotind că soluția pe care au primit-o a fost una echitabilă în raport cu toate circumstanțele cauzei lor. Mai mult, am creat o relația apropiată în care noi avem rolul de a îi preveni asupra riscurilor ce pot surveni atunci când ei au de luat o decizie importantă.

Alina Matei: Cât de curajos trebuie să fie un avocat când asistă un client la poliție sau parchet? Am întâlnit clienți care temperau avocatul în sensul că să nu deranjeze prea tare…

Alexandru Sitaru: Consider că avocatul trebuie să aibă o ținută decentă, echilibrată, să își apere clientul cu probitate profesională și să urmărească în virtutea acestor deziderate interesele clientului său. Curajul este o virtute pe care trebuie să o aibă fiecare avocat, însă aceasta trebuie pusă în valoare în slujba clientului, apărând drepturile și libertățile acestuia, fără a avea o intruziune nepermisă în actul de justiție. Fără a face neapărat critica unei abordări contrare, consider că dacă avocatul nu se comportă în aceste limite, se poate crea o aparență că manifestările sale ar avea repercusiuni împotriva clientului.

Alina Matei: Dar în fața instanței de judecată?  

Alexandru Sitaru: Apreciez că este valabil același raționament ca cel expus mai devreme, cu mențiunea că trebuie respectată ordinea și solemnitatea ședinței de judecată. De cele mai multe ori, un avocat foarte incisiv și zgomotos nu este mai bine pregătit în raport cu un avocat care alege să își apere clientul în limitele decenței, onoarei și probității profesionale.

Alina Matei: Sfârșitul anului 2020 a adus condamnarea colegului avocat Robert Roșu în ziua de 17 decembrie 2020, ziua neagră a vieții lui. Pentru un avocat este mai greu să faci apărarea unui coleg avocat, întrucât spre deosebire de un client obișnuit, clientul de profesie avocat știe când o zbârcește avocatul ales…?

Alexandru Sitaru: Este păcat că s-a ajuns într-o astfel de situație. Fiecare dintre noi ar trebui să dăm dovadă de empatie și să tratăm cu responsabilitate orice dosar, luând în considerare riscurile ce pot surveni.

În societatea de avocatură din care fac parte am învățat că orice caz trebuie tratat cu deosebită considerație raportată la situația de fapt iar nu la persoana căreia i se impută fapta. Așadar, pentru noi nu persoana face diferența, ci problema de drept pe care o avem de apărat.

Alina Matei: O să vă rog scurte caracterizări, pot fi doar epitete, ale partenerilor dumneavoastră.

Alexandru Sitaru: Domnul Profesor Hotca este o persoană care prin prisma vastei experiențe profesionale și de viață a învățat să extragă întotdeauna lucrurile bune din orice situație, iar înțelepciunea dobândită în decursul timpului îl recomandă a fi unul dintre cei mai buni avocați ai timpurilor noastre.

Domnul conf. univ. dr. Norel Neagu este omul de nădejde pe care te poți bizui oricând să-ți rezolve cazuri de însemnătate, fiind dedicat neobosit fiecărei cauze.

Doamna Cristina Hotca este exemplul de modestie și succes profesional bazat pe etică, moralitate și profesionalism, virtuți de bază ce ar trebui să reprezinte stindardul oricărui avocat.

Alina Matei: Vi s-a întâmplat să vă confunde lumea cu domnul lector univ. dr. Dan Alexandru Sitaru?

Alexandru Sitaru: Da. 😊 Numele Sitaru este unul destul de rar și atunci apare uneori această asociere, mai ales că avem în comun și prenumele Alexandru.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Alexandru Sitaru: Le doresc să fie neschimbați în principiile lor morale. Asta face diferența la un nivel înalt la care s-a ridicat în ultimii ani JURIDICE.ro.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Alexandru Sitaru: Sunt încântat de dialogul purtat și mă onorează invitația de a răspunde întrebărilor dumneavoastră.

Secţiuni: Content, Drept penal, Interviuri, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO