Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Life Opinii SELECTED Universitaria

Gașca de la drept (6). Absolvirea

3 noiembrie 2023 | Mihai Adrian HOTCA
Mihai Hotca

Mihai Adrian Hotca

« Gașca de la drept (5)

Tempus fugit ireparabile! Da, anii de studii ai găștii de la Drept au zburat în mod implacabil și a sosit momentul de apogeu: absolvirea. Când vine vorba despre festivități de absolvire, nu poți spune că unele sunt mai frumoase sau grandioase decât altele, căci toate au părțile lor spectaculoase și sigur am face o nedreptate comparându-le, dar este fairplay să-i menționezi pe cei care au vorbit și, mai ales, despre ce au vorbit.

În astfel de momente festive, de regulă, iau cuvântul câțiva profesori și studenți. Printre profesorii care susțin mesaje în cadrul festivităților de absolvire se numără cei aflați în structurile de conducere universitară sau profesorii desemnați de studenți, iar printre studenți îi regăsim pe premianți și, evident, pe cei implicați în organizarea festivității de absolvire.

Evenimentul marcării finalizării studiilor de către studenții la Drept a avut loc în aer liber, în dimineața unei zile însorite de iulie. Înainte de înmânarea propriu-zisă a diplomelor de absolvire, după deschiderea festivității, a început susținerea discursurilor celor desemnați să vorbească în fața adunării. Două dintre mesajele rostite s-au remarcat – discursul lui Simion, desemnat șef de promoție, dar și alocuțiunea lui Cicero, decanului facultății. Pentru a nu le altera originalitatea, în continuare le voi reproduce ca atare.

Dragi profesori, părinți și colegi, regele tocilarilor vă salută!

Prin forța împrejurărilor, am ajuns în postura de a rosti un discurs în fața voastră. Sunt convins că, așa cum am învățat, norocul a avut și el rolul său în obținerea poziției mele. Da, întrucât hazardul lovește orbește. Capricioasa Fortuna m-a ales pe mine, fără să știu de ce. Poate nici ea nu știe, întrucât este legată la ochi. Din acest punct de vedere, ea seamănă cu Athena, zeița justiției, care împarte justiția legată la ochi. Însă, spre deosebire de Fortuna, Athena nu distribuie justiția orbește, cum împarte norocul Fortuna, ci imparțial, fără părtinire.

De aceea, în cazul meu, nu sunt sigur că am ajuns în mod meritat aici, deoarece niciunul dintre noi nu va ști cât din rezultatele mele a fost realizat prin efort personal, cât a fost obținut prin subiectivismul profesorilor și cât a fost dobândit ca urmare a eventualului meu talent.

Am fost hărăzit, așadar, cu acest titlu, de șef de promoție. Cei care mă cunosc pot confirma că nu alerg după titluri, premii sau distincții. Nu a fost pentru mine niciodată un obiectiv să ajung primul la absolvirea facultății, dar, că tot s-a întâmplat, vă spun că nu mă deranjează.

Iată, în timp ce vă vorbesc, parcă începe să-mi placă. Este deja o manifestare a beției puterii. Nu vă panicați – am glumit, am rămas același, adică eu, Simion, cel pe care-l știți. Vreau să împart bucuria pe care o trăiesc acum, în aceste clipe, cu toți colegii mei de an, dar în special cu prietenii din grupa H, care sunt de-a Dreptul niște indivizi extraordinari.

Amicii mei au fost acolo în toate momentele importante din timpul facultății, indiferent că a fost vorba de chestiuni universitare, personale sau sociale. M-am putut baza pe ei ori de câte ori am avut nevoie și vă mărturisesc că ar fi meritat să studiez Dreptul fie și numai pentru a-i avea ca prieteni pe inegalabilii mei colegi, Gabriel, Ema, George, Teo, Ana și Igor, care s-a întors la studiu după un an de «pribegie».

Anii petrecuți în facultate, cei mai frumoși de până acum, pe lângă faptul că mi-au dăruit prieteni, mi-au oferit oportunitatea să cunosc și să interacționez cu niște profesori formidabili. Vă salut pe toți cu reverență! Prelegerile, recomandările, răspunsurile și personalitatea dumneavoastră ne-au format armonios și cred că putem deveni profesioniști redutabili ai Dreptului. Ne-ați învățat să fim generoși, buni, non conflictuali și drepți. Ne-ați transmis, de asemenea, imboldul de a fi curajoși în viață și, la nevoie, să ne punem pielea în joc. Am descoperit cu ajutorul dumneavoastră tainele legilor. Am aflat, de asemenea, limitele puterii și nu vom uita vreodată felul în care ne-ați transmis bogăția cunoașterii.

De la dumneavoastră am învățat că trebuie să armonizăm interesele profesionale cu cele personale, astfel încât profesia și viața privată să se deruleze împreună, fără ca una să fie afectată de cealaltă. Azi, aici, în fața dumneavoastră îmi propun să nu uit de unde am plecat, unde am studiat și, mai ales, cu cine am petrecut acești ani formidabili ai tinereții mele. Haideți să ne amintim de părinții noștri, cărora le datorăm nu atât nașterea, cât creșterea și moralitatea.

Vă iubim, dragi părinți, indiferent că sunteți aici sau în alt loc din Univers. Sunt onorat că am absolvit această facultate de Drept. Cu aleasă recunoștință, dragi profesori, cu prietenie, dragi colegi și nelimitată iubire, dragi părinți!”   

A venit apoi rândul decanului facultății să rostească discursul adresat absolvenților Facultății de Drept:

Distinși profesori, stimați părinți, dragi studenți,

Este o zi specială, fără asemănare printre momentele importante ale devenirii voastre.

Azi sunteți oameni licențiați, întrucât ați dovedit că meritați să intrați în câmpul profesiilor juridice și al altor ocupații pe care le veți urma în viața profesională.

Fără pretenția de a fi sfaturi, ci doar recomandări, vreau să vă împărtășesc câteva gânduri din sufletul meu de întâistătător efemer al Facultății de Drept.

Veți ajunge să exercitați puterea în feluritele ei forme, veți avea bani sau poziții socio-profesionale importante, însă vă recomand să vă amintiți tot timpul de calitatea de om. Marcus Aurelius a plătit un supus pentru ca acesta să-i șoptească la ureche, când mulțimile îl aclamau: «Nu uita că ești muritor!».

Vreau să transmit un gând bun părinților – indiferent de postura în care se află –  celor care au dat copiilor lor educația celor «7 ani de acasă», noi fiindu-le datori pe vecie pentru aceasta. Să nu-i uităm niciodată, iar atunci când ne vom afla în grele încercări ale vieții și când nu vom mai putea să le cerem sfatul, să ne amintim de ceea ce ne spuneau că este binele. Profesia, funcția și orice demnitate pe care le ocupăm nu trebuie să fie scopul nostru, ci mijlocul prin care ne aducem contribuția la bunul mers al treburilor societății.

Momentul absolvirii este unul dintre cele mai frumoase lucruri care ni se pot întâmpla în viață, alături de intrarea în profesie, căsătorie, nașterea unui copil și altele câteva.

Veți ajunge oameni ai legii, oameni politici sau veți îmbrățișa alte ocupații, dar niciodată nu trebuie să uitați de unde ați plecat, de locul în care ați studiat și de cei cu care ați interacționat în clipele importante.

Dintr-o altă perspectivă, nimic din ce-i omenesc să nu vă fie străin, dar orice veți face să faceți cu moderație. În plan profesional, vă recomand să aveți măsură, să fiți echilibrați și riguroși, iar în viața privată să iubiți și să lăsați să fiți iubiți fără limite, căci măsura în partea spirituală a vieții noastre o fixăm noi, nu legile sau autoritățile!

Eu sunt bucuros că ne-am cunoscut și am interacționat în anii studenției voastre. În acești ani am adunat atât eu, cât și voi, amintiri plăcute. Am învățat de la voi, la rândul meu, lucruri utile și mi-ați transmis din energia voastră debordantă.

În încheiere, vă felicit pentru formidabila realizare, și anume pentru dobândirea calității de licențiați în drept. Vă doresc succes pe toate planurile, fericire, noroc și reziliență la evenimente impredictibile negative! Mă opresc aici, menționând adagiul ipsi testudines edite, qui cepistis («dacă pescuiești țestoase, trebuie să le mănânci!»)”. Cu alte cuvinte, după cum ne așternem, așa dormim!

Va urma, probabil…

Semnează Povestitorul

1 septembrie 2021

Prof. univ. dr. av. Mihai Adrian Hotca

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership