Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Răspunsuri ale juriștilor la întrebarea „Cum scrieți?” (Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020)
19.01.2021 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANU

Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Bojin

Lucian Bojin

Mihaela Mocanu

Mihaela Mocanu

Numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Continuăm publicarea unor extrase din contribuțiile invitaților.

Există multe tehnici de scris însă niciuna magică. Stilul de scris cred că este personal în primul rând, și abia apoi devine tehnic. Există totuși un numitor comun în toate: entuziasmul, chiar dacă ești sau nu un scriitor în fiecare zi. Recunosc că scriu în primul rând pentru mine. Încă din primii ani de facultate am învăţat că scrisul e și o modalitate de clarificare, cristalizează argumentele. Orice text ai scrie, orice subiect ai aborda, publicul simte când autorul este preocupat sau dezinteresat de subiect, în funcţie de profunzimea sau superficialitatea cu care este tratat. Scrie ca și cum ai vorbi cu cititorii, scrie despre ceea ce cunoști, scrie direct și nu încerca să găsești singur soluţiile la toate problemele. Scrisul, mai ales juridic, poate deschide o dezbatere care să aducă și răspunsurile. (Vasile Godâncă-Herlea)

Ca orice domeniu distinct de cunoaștere, dreptul implică un limbaj propriu, prin intermediul căruia comunicăm idei specifice, de natură juridică. Se poate face aici o necesară distincţie între limbajul propriu dreptului și stereotipiile de limbă. […] Evident, literatura juridică nu este neapărat recomandabilă ca lectură de vacanţă pentru publicul larg, dar nu poate fi condamnată ab initio la un stil tern, oficios, veșnic încărcat de limbaj de lemn. Evident, multe depind aici de zona de expertiză din care provine această literatură juridică. Stilul practicienilor tinde invariabil spre stereotipii de limbaj, precizia conceptuală și formalismul procedural fiind adeseori mai importante decât estetica frazei. (Manuel Guțan)

În general, consider că ceea ce scriu, ca avocat sau profesor, nu numai dacă servește unui obiectiv precis – soluţionarea unei speţe sau pregătirea studenţilor – ci face parte din ADN-ul unui specialist sau profesionist. Dacă, în afară de pledoarii și prelegeri avocatul sau profesorul nu lasă urme scrise, în sensul de a pune la dispoziţia organelor judiciare, studenţilor și altora cu care interacţionează din punct de vedere profesional, personalitatea sa nu mi se pare completă. (Mihail-Adrian Hotca)

Constituţionalistul, al cărui domeniu este în esenţă unul de graniţă, are de regulă o marjă de libertate mult mai generoasă, prin natura lucrurilor, decât cea a autorului, să zicem, unui manual de drept procesual sau execuţional civil. Și aici sunt necesare calificări. Această libertate, sau mai precis deschidere metodologică, este mai ridicată în unele registre publicistice (articole, capitole, cărţi cu argument) și mai redusă, inclusiv în dreptul public, în cadrul lucrărilor de mare sinteză (manuale, tratate, comentarii). Ideal este în opinia mea ca o carieră completă (un cursus honorum intelectual) să treacă, în timp, prin toate registrele, de la recenzie la articol și de la tratat la cartea de argument. (Bogdan Iancu)

Nu alegeţi motto-uri care vorbesc direct despre subiect. Cu cât mai departe se plasează cuvintele de căpătâi de conţinutul textului, păstrându-și totuși pertinenţa, cu atât mai bine. Motto-ul și textul trebuie să se afle, după mine, într-o relaţie asimptotică: cel dintâi trebuie să se apropie de cel de pe urmă fără să-l atingă. (Alexandra Mercescu)

Înainte de a ajunge la conceperea acestui plan trebuie să ai o idee precisă despre ceea ce vrei să scrii. Pentru a ajunge la această idee precisă, trebuie ca, dincolo de ideile despre care tu crezi că vor fi originale în acest studiu, să existe o întreagă bibliografie. […] Îmi amintesc întrebarea pe care i-am pus-o coordonatorului meu de doctorat, fie iertat Profesorul Maurice Flory, dacă trebuie să citez și bibliografia din Australia. Răspunsul a fost afirmativ. (Iulia Motoc)

Conf. av. dr. Lucian Bojin, VALENTIN & ASOCIAȚII
Av. dr. Mihaela Mocanu, CMV Law

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti