Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Dreptul Uniunii Europene, Energie, SELECTED

Țuca Zbârcea & Asociații obține resesizarea CJUE pentru a lămuri legalitatea monopolului național pe piața de energie electrică

2 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Curtea de Apel București a admis o sesizare a echipei de avocați a Țuca Zbârcea & Asociații privind o retrimitere preliminară în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cadrul aceluiași litigiu național, bazată pe nevoia de a lămuri legalitatea unui monopol național în funcție de prevederile dreptului primar al Uniunii Europene.

Într-o speță care privește funcționarea piețelor de energie electrică europene, respectiv legalitatea existenței unui drept special și exclusiv asupra administrării acestor piețe într-un Stat Membru, Curtea de Apel București a realizat o primă sesizare preliminară în cursul anului 2021. Curtea de Justiție a Uniunii Europene și-a pronunțat hotărârea în primăvara anului 2023, litigiul fiind apoi redeschis pe rolul instanței bucureștene.

Subsecvent, avocații Țuca Zbârcea & Asociații au solicitat resesizarea Curții de Justiție a UE argumentând nevoia unor lămuriri asupra conformității legislației naționale cu prevederile Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene, raportat la elemente de fapt suplimentar relevante pentru Curte. Această solicitare de retrimitere preliminară a fost încuviințată de Curtea de Apel București, care a admis cele 3 noi întrebări preliminare propuse și a dispus resesizarea Curții de Justiție a UE.

Strategia legală și reprezentarea entității reclamante a fost coordonată de o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ, condusă de Dan Cristea, avocat partener, și avându-l în componență pe Șerban Sârbu, avocat colaborator. Echipa a fost sprijinită și de colaborarea cu avocatul Andrei Georgescu, partener în cadrul 360Competition.

„Retrimiterile preliminare – formularea unei trimiteri preliminare subsecvente în aceeași speță – reprezintă un procedeu mai rar în cadrul procedurilor de dialog dintre instanța națională și cea unională, ba chiar cu extrem de puțin precedent pentru România. Cu atât mai mult ne bucură hotărârea Curții de Apel București de a opta pentru acest instrument legal, mai ales că decizia este puternic justificată de circumstanțele factuale din speță, dar și de faptul că interpretul suprem al Tratatelor este întotdeauna instanța Uniunii Europene, iar nu cea națională. Echipa noastră de contencios administrativ are acum în derulare 2 proceduri diferite de sesizare preliminară în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, una în domeniul achizițiilor publice, alta în domeniul energiei, și privește cu încredere folosirea acestei pârghii legale atunci când complexitatea speței și drepturile legitime ale clienților noștri o impun”, a declarat Dan Cristea, avocat partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

:: English version

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories