Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Luminița Criștiu-Ninu: Implicarea femeilor în profesiile juridice este tot mai extinsă în ultimii ani

18 iulie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Luminița Criștiu-Ninu

Luminița Criștiu-Ninu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Luminița Criștiu-Ninu, Preșesinta Curții de Apel București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai.O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Luminița Criștiu-Ninu: Mulţumesc pentru invitaţie şi pentru posibilitatea acordată de a împărtăşi cititorilor Juridice gânduri şi impresii despre implicarea femeilor în drept.

Ce mă defineşte ca profesionist?

Ceea ce mă defineşte ca om, mă defineşte şi ca profesionist, pentru că latura profesională este numai o parte a manifestării personalităţii umane. Ar fi multe de spus aici. Am să mă rezum la ceea ce cred eu că înseamnă baza, temelia carierei  mele profesionale.

Aş spune că trăsăturile care mă definesc, şi care, sunt convinsă că sunt comune  multor profesioniste ale dreptului, sunt educaţia – şi mă refer la educaţia în accepţiunea sa largă, care o include şi pe cea profesională, bunul simţ, empatia, seriozitatea, perseverenţa şi puterea de muncă.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Luminița Criștiu-Ninu: Dacă vorbim despre ponderea numerică a femeilor, am putea spune, că implicarea femeilor în profesiile juridice este tot mai extinsă în ultimii ani. De la generaţia eminentei judecătoare Yolanda Eminescu, prima generaţie de femei judecător şi până astăzi, lucrurile s-au schimbat mult… La fel şi în avocatură. Avocata Ella Negruzzi  a fost, nu doar prima femeie avocat, ci şi cea care a luptat neobosit pentru emanciparea profesională a femeilor.

Cred că profesiile juridice nu au gen iar din studiile efectuate de-a lungul timpului la nivel european s-a putut constata că România se numără printre statele  cu un procent favorabil sexului frumos.

Consider că implicarea în profesie nu poate fi generalizată, deoarece natura implicării are o conexiune emoţională cu profesia aleasă. Implicarea în profesiile juridice, ca în orice profesie, are doar limitele pe care fiecare şi le impune, însă, trebuie plecat de la premisa corectă că profesiile juridice oferă  oportunităţi  nelimitate pentru femei. Apoi, ţine doar de fiecare  femeie în parte, cât vrea să se implice, ce potenţial are, ce priorităţi are. Inteligenţa emoţională, rigoarea, tenacitatea, atribute ale femeilor, se numără printre avantajele care facilitează femeilor accesul către performanţă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Luminița Criștiu-Ninu: Cred că nu se poate vorbi despre ,,o trecere” de la un rol la altul, nici despre o alegere a unuia sau altuia dintre roluri, în detrimentul celorlalte. Ar fi profund greşit ca o femeie să facă astfel de alegeri. În opinia mea, femeia, în general, profesionist al dreptului, în particular, trebuie să înveţe să gestioneze în mod eficient aceste roluri multiple şi să le păstreze într-un echilibru. Nu vorbim despre roluri ireconciliabile. Desigur, în anumite etape ale vieţii, fiecare dintre roluri poate primi o atenţie mai mare, în funcţie de circumstanţe şi necesităţi, însă, ceea ce contează, este ca apoi, să fie readuse în echilibru.

Prejudicii majore… nu poate suferi niciunul sau, cel puţin, nu ar trebui.

Cred cu tărie că printre femeile care îşi îndeplinesc cu succes ,,rolul profesional”, le regăsim în proporţii covârşitoare pe acelea care se simt împlinite în plan personal, care se bucură de suportul familiei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Luminița Criștiu-Ninu: Indiscutabil, da! Mediul juridic este unul deschis femeilor, accesibil, în care acestea pot evolua, pot face performanţă. Domeniul juridic este unul în care fiecare femeie îşi poate da măsura valorii sale, a pregătirii, a personalităţii. Este un mediu competitiv, indiferent de profesia juridică aleasă, îţi permite stabilirea unor standarde. Important este să ştii ce vrei, să ai obiective legate de profesie. Odată ales drumul, mediul juridic este cel în care fiecare femeie poate fi ceea ce şi-a dorit să fie.

Apoi, cred şi faptul că mediul juridic are avantajul de a te ajuta să cauţi profunzimea în ceea ce te înconjoară, să vezi lucrurile din multiple perspective.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Luminița Criștiu-Ninu: Este adevărat. În România ultimilor o sută de ani s-au înregistrat o serie de evenimente menite să contribuie la ridicarea statutului femeii în cadrul societăţii, dar şi în spaţiul intim familial. Secolul XXI este, cel puţin pentru femeile românce, secolul egalităţii absolute, al libertăţii, al dezvoltării acestora pe toate palierele. Suntem norocoase că ne-am născut într-o epocă atât de favorabilă.

Despre alegeri? Alegerile ne însoţesc întreaga noastră viaţă, ele sunt cheia trecerii noastre pe pământ. Asumarea propriilor alegeri ţine de responsabilitatea, dar mai ales, de onestitatea fiecăruia dintre noi. Iar femeile juriste sunt responsabile şi oneste. Nu întotdeauna, însă, suntem ceea ce alegem, pentru că oamenii fac şi alegeri greşite sau mai puţin inspirate. Contează să îţi asumi responsabilitatea alegerilor proprii şi să înveţi chiar şi din acelea greşit făcute.

Prin natura profesiei noastre, avem posibilitatea de a-i face pe semeni să conştientizeze importanţa asumării responsabilităţii alegerilor proprii, în profesia noastră despre asta este vorba. Consider, însă, că oamenii trebuie educaţi în acest sens, în mod prioritar. De a fi sinceri cu ei înşişi, asumaţi, integri. Iar ăsta nu e doar rolul juriştilor, este al nostru, al tuturor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Luminița Criștiu-Ninu: Nu neapărat profesional… Pe parcursul anilor am avut şansa să cunosc multe femei de la care am învăţat şi care mi-au fost repere, fiind modele demne de urmat. Aş începe prin a le menţiona pe profesoarele mele din liceu… de la oamenii din jur am încercat mereu să învăţ, să iau ceea ce este mai bun. Şi acum fac la fel!

Am admirat în mod deosebit, modele feminine… din lumea romanelor. Ambele puternice…Vitoria Lipan, idealul feminin, puternică, curajoasă şi raţională, căreia i-a dat viaţă Mihail Sadoveanu şi Scarlett O’Hara, protagonista romanului ,,Pe aripile vântului”,  însufleţită de Margaret Mitchell, puternică şi optimistă. Oare cine nu a fost mişcat de optimismul şi încrederea în forţele proprii ale acestei femei? La urma urmei, e o zi şi mâine…” replica magnificului personaj ar trebui să fie materie de studiu… glumesc!

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Luminița Criștiu-Ninu: Foarte grea! Atât de grea, încât  abia dacă pot să vobesc despre asta. Cu pierderi sufleteşti, la nivel personal. Cu eforturi mari, la nivel profesional. Am muncit mult în perioada respectivă, am avut responsabilităţi mari. De a face reguli, de a face să fie respectate, de a găsi soluţii la funcţionarea instanţei în vremuri complicate, de a veni în întâmpinarea fricilor, de altfel, justificate, ale colegilor, ale avocaţilor, ale justiţiabililor.

Îmi doresc ca o astfel de perioadă să nu se mai întoarcă! Cei care au condus instanţe în perioada respectivă ştiu cel mai bine ceea ce vreau să spun!

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Luminița Criștiu-Ninu: Să fie încrezătoare,  puternice şi optimiste! Şi să nu uite, ca din când în când, să se bucure de viaţă!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Luminița Criștiu-Ninu: Şi eu vă mulţumesc! Pentru bucuria de transmite gânduri cititorilor dumneavoastră.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership