« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CEDO. Hotărârea în Cauza Lăcătuș v. Elveţia. Măsură disproporționată în lupta împotriva criminalității organizate
19.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 19 ianuarie 2021, în Cauza Lăcătuș v. Elveţia, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că a fost încălcat articolul 8 din Convenție, fapt pentru care Elveţia trebuie să plătească reclamantei 922 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Reclamanta, aparținând comunității de romi, a fost condamnată, în conformitate cu legislația penală de la Geneva, la o amendă de 500 de franci elvețieni (CHF) pentru că a cerșit pe drumul public din Geneva. Apoi a fost reținută timp de cinci zile pentru neplata amenzii. Aceasta acuză încălcarea articolelor 8, 10 și 14 din Convenție.

Reclamanta s-a născut în 1992 și locuiește în Bistrița-Năsăud (România).

Curtea Europeană a Drepturilor Omului apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine. Curtea nu are motive să se îndoiască că cerșetoria a fost unul dintre mijloacele sale de supraviețuire. Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CEDO, Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD