« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

CEDO. Hotărârea în Cauza X și Y împotriva României. Lipsa unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată
19.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Marți, 19 ianuarie 2021, în Cauza X și Y împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că a fost încălcat articolul 8 din Convenție, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamanților următoarele sume:

– primului reclamant: 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 8.910 de euro pentru alte taxe.
– celui de-al doilea reclamant: 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral, 1.153 de euro cu titlu de prejudiciu material și 845 de euro pentru alte taxe.

Reclamanții, care sunt persoane transgender, au depus cereri de rectificare pe documentele de identitate a informațiilor referitoare la sex, prenume și cod numeric, însă autoritățile administrative și judiciare le-au respins pe motiv că, pentru a justifica o astfel de cerere, reclamantul trebuie să stabilească că a suferit o intervenție chirurgicală de realocare a sexului. Aceștia susțin o încălcare a articolelor 6, 8, 12, 13 și 14 din Convenție.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului apreciază că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

Astfel, a existat o încălcare a articolului 8 din Convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă.

:: Hotărârea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CEDO. Hotărârea în Cauza X și Y împotriva României. Lipsa unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată”

  1. Mihai BULUGEA spune:

    „Obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală”. Inca o lovitura pentru biologie, de la dezaxatii care vor sa schimbe toaletele. Urmeaza sa intre in scoli, sa-i „scoleasca” si pe copii despre cum boala mintala a unora (foarte putini) invinge stiintele exacte. 7500 de euro ca vrea omu’ sa-i inceapa CNP-ul cu alta cifra este normalitatea? Hai sa construim case dupa aceleasi principii!…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.