Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII
 1 comentariu

CEDO. Hotărârea în Cauza X și Y împotriva României. Lipsa unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată
19.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 19 ianuarie 2021, în Cauza X și Y împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că a fost încălcat articolul 8 din Convenție, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamanților următoarele sume:

– primului reclamant: 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 8.910 de euro pentru alte taxe.
– celui de-al doilea reclamant: 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral, 1.153 de euro cu titlu de prejudiciu material și 845 de euro pentru alte taxe.

Reclamanții, care sunt persoane transgender, au depus cereri de rectificare pe documentele de identitate a informațiilor referitoare la sex, prenume și cod numeric, însă autoritățile administrative și judiciare le-au respins pe motiv că, pentru a justifica o astfel de cerere, reclamantul trebuie să stabilească că a suferit o intervenție chirurgicală de realocare a sexului. Aceștia susțin o încălcare a articolelor 6, 8, 12, 13 și 14 din Convenție.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului apreciază că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

Astfel, a existat o încălcare a articolului 8 din Convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti