« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
2 comentarii

Alin Ene: Judecătoria Ploiești a ieșit din sfera instanțelor neatractive pentru persoanele nou intrate în sistem
20.01.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Alina Matei

Alina Matei

Alin Ene

Alin Ene

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule judecător Alin Ene, președintele Judecătoriei Ploiești, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Până la inedita și interesanta comunicare pe care o faceți pe pagina de Facebook a Judecătoriei Ploiești, o să vă rog să ne spuneți de ce ați ales să deveniți judecător, și nu procuror?

Alin Ene: Vă mulțumesc și eu pentru invitația de a participa la acest interviu. Decizia de a deveni judecător am luat-o la finalul anului I din I.N.M., la ultimul seminar de Drept Civil, când formatorul ne-a dat să rezolvăm subiectele de la un examen de absolvire din anii anteriori. Aveam cererea de chemare în judecată și întâmpinarea și trebuia să stabilim soluția. După ce am citit cererea eram convins că reclamantul are dreptate și este de admis. După ce am citit întâmpinarea, eram convins că pârâtul are dreptate și cererea trebuie respinsă. Atunci am început să văd această activitate ca pe una de soluționare de enigme. Dintotdeauna mi-a plăcut să găsesc rezolvări la probleme și mi-am dat atunci seama că în asta constă activitatea de judecată: părțile vin cu un conflict în care de cele mai multe ori fiecare pare a avea dreptate, iar judecătorul trebuie să descopere adevărul, să identifice și să aplice dispozițiile normative incidente.

Alina Matei: Ca judecător stagiar la Judecătoria Mangalia, vi se părea că perioada cât ați fost ofițer de poliție a atenuat într-un fel din marea dificultate a judecătorului că la o vârstă fragedă este pus să judece?

Alin Ene: Din punct de vedere al activității propriu-zise experiența anterioară nu a fost foarte relevantă, întrucât activitatea de judecată era în proporție de peste 90% în materie civilă. A fost însă un plus experiența de viață dobândită în cei doi ani de poliție. Este adevărat că perioada de început este foarte dificilă, dar cred că acest lucru este valabil indiferent de vârsta la care se petrece debutul. Este bine că în perioada stagiului cauzele date în competența judecătorilor stagiari au o complexitate redusă, astfel încât procesul de acomodare să fie facilitat.

Alina Matei: În acea perioadă, fiind la Mangalia, banii pe care i-ați economisit pe vacanța la mare i-ați dat pe una la munte? 🙂

Alin Ene: Mai degrabă pe una în Bulgaria, care era mult mai aproape decât muntele românesc. 😉

Alina Matei: Prin concurs ați devenit președintele Judecătoriei Ploiești. O judecătorie nu are doar judecători, ci și grefieri, arhivari, paznici, jandarmi, șoferi și mai nou asistenți de judecători. Unul dintre obiectivele mandatului de președinte a fost să realizați o mai mare înțelegere între membri colectivului sau să consolidați această înțelegere? Cu alte cuvinte, dacă oamenii se înțeleg sau nu între ei…

Alin Ene: În general oamenii se înțeleg între ei, acest aspect nefiind o vulnerabilitate a instituției. Sigur însă că oricând este loc de mai bine, astfel că una dintre direcțiile de acțiune propuse în proiectul de management a fost tocmai creșterea gradului de coeziune la nivelul personalului. Dat fiind contextul primului an de mandat, multe dintre ideile pe care le-am avut în acest sens nu au putut fi puse însă în practică, deoarece presupuneau activități de genul team building-ului din mediul privat, imposibil de organizat cu respectarea regulilor de distanțare socială.

Alina Matei: Judecătoria Ploiești are pagină de Facebook. Și nu doar că se postează cu o anumită frecvență, dar surprind mesajele. Ce doriți să transmiteți celor care intră pe pagina de Facebook a Judecătoriei?

Alin Ene: Le-aș transmite că le mulțumim că sunt alături de noi, că feedbackul primit de la aceștia este foarte important pentru a stabili direcțiile de acțiune în continuare și să nu ezite să ne sesizeze problemele întâlnite în interacțiunea cu instanța. Și, ca să rămânem în nota social media, Don’t forget to like, follow and share!

Alina Matei: Cine scrie pe această pagină și cine alege topic-urile?

Alin Ene: Până în prezent m-am ocupat în mod exclusiv de tot ce înseamnă activitatea instanței în mediul online, inclusiv de pagina de Facebook și Instagram. Activitatea online nu se rezumă însă numai la acestea, fiind activi inclusiv pe platforma Google, prin Google Search și Google Maps. Cea mai importanta realizare în acest domeniu și cu siguranță inedită pentru instanțele din România cred că este, însă, aplicația android pe care am realizat-o și care facilitează accesul la legislație, dosare, ședințe, dosar electronic, programări online la compartimentele instanței. Pentru cei interesați, aplicația se numește Judecătoria Ploiești și este disponibilă gratuit în magazin Play.

Alina Matei: Cum caracterizați stilul postărilor? Cele mai multe sunt foarte amuzante (în topul meu este cea reprezentată de actorul din Lucifer cu replica ”I clean up my messes” pentru instituția îndreptării de eroare materială din oficiu), unele sunt la limita lui râsu-plânsu…

Alin Ene: Inițial pagina de Facebook a avut doar rolul de prezentare a activității instanței, apoi am lansat rubricile de informații juridice (#jurinfoPlo), umor juridic (#funJudPlo), diseminare de soluții de unificare a practicii judiciare (#unificarepractică). La acest moment aș spune că pagina de Facebook conține „de toate pentru toți”, cu postări informative, inedite, de actualitate și amuzante, prin care se încearcă prezentarea noțiunilor de drept ori a chestiunilor curente din lumea juridică într-o notă umoristică. În ce mă privește, postările preferate sunt cele două sentințe definitive de an nou și citația de Crăciun.

Alina Matei: Mai există vreo altă instanță din țară care să aibă o pagină de Facebook așa de activă, atractivă ca cea a Judecătoriei Ploiești? Credeți că vor încerca și alte instanțe/parchete să vă aibă drept model?

Alin Ene: Din cunoștințele mele nu există. Am văzut că celelalte instanțe prezente pe platformele de socializare s-au orientat spre un limbaj formal, rezumându-se la informarea publicului cu privire la noutățile din activitatea curentă. În ce ne privește, ideea principală a fost că, dacă tot am decis și ne-am asumat prezența în social media, măcar să o facem cum trebuie, potrivit specificului fiecărei platforme. Vorba proverbului: When in Rome, do as the romans do! Nu știu dacă vor încerca și alții o asemenea abordare și poate că nu toți managerii instituțiilor consideră că aceasta este una potrivită. Pentru noi, avantajele sunt incontestabile: Judecătoria Ploiești a ieșit din sfera instanțelor neatractive pentru persoanele nou intrate în sistem, iar cei peste 7000 de urmăritori asigură un impact mult mai mare al noutăților și informărilor pe care le transmitem decât o făcea simpla postare pe portal a unui comunicat de presă.

Alina Matei: Condamnarea colegului nostru avocat Robert Roșu în ziua neagră a vieții lui de la sfârșitul anului trecut a generat pe Facebook o mișcare de susținere #alaturideRobert. Nu o să comentăm hotărârea, ci faptul că judecătorii care au pronunțat o decizie au declarat în fața procurorilor că au greșit pronunțând acea hotărâre. Ce imagine ați posta pe Facebook pentru procurorii care la rândul lor ar fi chemați de colegi de-ai lor procurori pentru că i-au luat la întrebări pe judecătorii care au pronunțat o hotărâre?

Alin Ene: Cred că tema este încă prea delicată și orice luare de poziție la acest moment este de natură să acutizeze disensiunile existente între profesiile juridice, iar scopul postărilor umoristice este diametral opus acestui rezultat, astfel că aș evita abordarea subiectului.

Alina Matei: Judecătorul și avocatul se vor muta în online cu judecata. Ieri am avut prima cauză online la Curtea de Apel Galați. Excepțional de profesionist, mă refer atât la completul de judecată, cât și la partea tehnică. Ce calități credeți că trebuie să aibă judecătorii care vor judeca online pentru a crea impresia de stabilitate pe care o percepeai ca un firesc în judecată înainte de Pandemie?

Alin Ene: Probabil că solemnitatea ședinței va avea de suferit, cel puțin în faza incipientă, dar cred că aceste probleme pot fi depășite. În contextul tuturor evenimentelor din ultimul an, cred că o calitate ce s-a dovedit esențială atât pentru judecători, cât și pentru sistemul de judecată în ansamblul său este adaptabilitatea.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Alin Ene: Solemnitatea nu înseamnă formalism excesiv, ci doar interacțiune bazată pe respect reciproc.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alin Ene: Cu mare drag! Și eu vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit această oportunitate!

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Alin Ene: Judecătoria Ploiești a ieșit din sfera instanțelor neatractive pentru persoanele nou intrate în sistem”

  1. Monica MOISE spune:

    Ce-i asta, oameni buni? Articol informativ? Banc?
    Ce relevanta au nedumeririle Dnei Alina Matei referitoare la av. Rosu, prezentate unui judecator, si ce legatura au acestea cu pagina de facebook umoristica a unei institutii unde sedinte de judecata banale dureaza pana seara la ora 10?
    Wake up!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.