Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business Fiscalitate Opinii SELECTED

Se fură angro în imobiliare

7 noiembrie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Aoleu, cum pot sa spun public asa ceva, ca roman si ca jucator in domeniul imobiliar? Pai nu spun numai eu, ci vorbesc datele publice. Recent a scris despre acest subiect si o doamna curajoasa.[1]

Motivele pentru care unii romani fura statul sunt foarte multe si nu intru in detalii. Invers, statul fura romanii pentru ca poate. In acest „sens dublu”, in opinia mea, pe termen scurt castiga romanul si pierde statul. Pe termen lung pierd ambele parti. Tara nu poate evolua rapid intr-o hotie generalizata! Nu poti sa ai spitale bune, scoli civilizate, autostrazi etc. daca majoritatea romanilor aleg sa nu dea ceea ce ar trebui platit.

Desigur, romanii nu s-au nascut hoti si nici nu au in ADN gena furtului. Fenomenul acesta se practica de cand lumea si a fost perfectionat la cel mai inalt nivel de statele cele mai dezvoltate, inclusiv in imobiliare. Astfel, atunci cand vedeti vreo persoana cu notorietate internationala ca e haituita de propriul stat sa stiti ca a vrut sa fenteze taxele si impozitele datorate, prin metoda „optimizarii” fiscale. Evident ca cele mai puternice si influente companii de consultanta, gen „Big Four” nu au habar de aceste practici, dar castiga exponential, raportat la numarul de clienti. Numai in Gibraltar sunt peste 100.000 de firme offshore, evident in cutiute postale!

Revenind pe meleagurile natale, personal consider ca romanii s-au adaptat vremurilor in evitarea platilor aferente castigurilor din real estate: venituri nedeclarate din chirii, plati la gri in tranzactii imobiliare, combinatii stiute numai de parti, intelegeri tacite etc.

Statul s-a obisnuit sa fie furat si ANAF este, probabil, cea mai ineficienta institutie din Romania. De exemplu, daca un roman are cateva apartamente in proprietate si incaseaza pe Revolut, lunar, aceeasi suma de la un tert,  poate avea un chirias intr-unul din apartamente. E greu de crezut ca poti sa tii „x” apartamente goale sau sa lasi toate rudele/ prietenii in ele, ani de zile, gratis. Dar, ANAF e toleranta si oarba la astfel de transferuri constante si binefaceri nelimitate. Mai mult, proprietarul ar jura pe biblie ca apartamentul sta gol de mult timp, dar plateste lumina, apa, gaze, lunar, cat pentru 3-4 persoane, iar contoarele utilitatilor se rotesc zilnic.

Politicienii sunt partizanii fiscalitatii diluate pentru ca voturile sunt direct proportionale cu libertatea lasata publicului tinta, care vine la vot cu dedicatie. Saracul fura sa traiasca (il inteleg!), unii bogati evita pe cat posibil sa platesca tot ce trebuie platit – la limita legilor sau deasupra lor, iar oamenii normali/ medii se pliaza dupa trendul pietei, in functie de conjuncturi si caracter. Romanii cu functii publice, mai ales bugetarii, nu cred ca se risca sa nu plateasca, daca au afaceri imobiliare, insa faptul ca nimeni autorizat nu verifica veridicitatea ocuparii locuintelor nefolosite spune enorm despre nivelul evaziunii la nivelul marilor orase, mai ales cele universitare.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

In aceasta lume ideala dpdv a investitiilor imobiliare, unii analisti sa intreaba de ce casele sunt ieftine in tara noastra. Raspunsul meu este legat si de ceea ce am expus mai sus. Cand afacerile din Romania se fac evitand platile oficiale normal ca totul e mai ieftin. Guvernantii sunt linistiti ca nu au greve, conflicte sociale, mitinguri de protest etc. Apropo, parca acum un secol am vazut ultimile manifestari contra fenomenului… Liviu Dragnea! Dupa ce a „murit” liderul PSD, am devenit campionii Europei la evaziune fiscala, supravietuim ca tara pe datorii guvernamentale si, desigur, consumam ceea ce nu platim la stat. „Win-win”, tovarasi! Cand esti condus de un „stat mafiot”, mica evaziune este legitima aparare ! (va urma…)


[1] https://m.zf.ro/constructii-imobiliare/contractul-calcaiul-lui-ahile-din-piata-de-chirii-de-ce-numai-10-15-22164569.


Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership