Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

ANRE. Stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport al gazelor naturale


21.01.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Energie
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 65 din 20.01.2021 a fost publicat Ordinul nr. 2/2021 pentru modificarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 41/2019 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale.

Prezentul ordin prevede că, pentru capitalul investit în imobilizările corporale și necorporale puse în funcțiune/recepționate în cadrul perioadei a patra de reglementare, ce constituie obiective ale sistemului de transport al gazelor naturale, se acordă un stimulent în valoare de 1 punct procentual peste rata reglementată a rentabilității capitalului investit aprobată de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale.

Pentru investițiile în imobilizările corporale și necorporale care îndeplinesc condiţiile de mai sus şi sunt realizate din fonduri proprii în cadrul unor proiecte în care au fost atrase și fonduri europene nerambursabile se stabilește un stimulent în valoare de 2 puncte procentuale peste rata reglementată a rentabilității capitalului investit aprobată. Această regulă nu se aplică pentru investițiile în imobilizările corporale și necorporale realizate în urma derulării proiectelor de investiții prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene, de abrogare a Deciziei nr. 1.364/2006/CE și de modificare a regulamentelor (CE) nr. 713/2009, (CE) nr. 714/2009 și (CE) nr. 715/2009, pentru care au fost obținute fonduri europene nerambursabile.

Vor constitui costuri preluate direct (CPD) şi redevențele pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publică a statului, redevențele prevăzute în contractele de concesionare a serviciului de transport al gazelor naturale și/sau a bunurilor aferente aflate în proprietatea publică a statului sau a unei unități administrativ-teritoriale, chiriile prevăzute în contractele de închiriere a bunurilor ce alcătuiesc ST, aflate în proprietatea publică a statului sau a unei unități administrativ-teritoriale, precum și taxele locale stabilite de autorități pentru realizarea serviciului de transport.

Nu vor fi recunoscute drept CPD aferente activității de transport al gazelor naturale redevențele pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publică a statului și redevențele prevăzute în contractele de concesionare a serviciului de transport al gazelor naturale și/sau a bunurilor aferente aflate în proprietatea publică a statului sau a unei unități administrativ-teritoriale, aferente perioadei cuprinse între data de intrare în vigoare a Legii nr. 155/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și privind modificarea și completarea altor acte normative și data intrării în vigoare a Legii nr. 244/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 103/2020 pentru prorogarea termenului de aplicare a măsurilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică.

Intrare în vigoare: 1 februarie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro