Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drepturile omului, Monitorul Oficial al României, Noutăți legislative, Proiecte legislative

Se introduce noțiunea de satisfacție echitabilă în OG nr. 94/1999

27 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1065 din 24 noiembrie 2023 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 106/2023 pentru modificarea art. 10 din Ordonanța Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei și exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor și convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă, precum și pentru reglementarea modalității de executare a unor hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Intrare în vigoare: 24 noiembrie 2023

***

Guvernul României, în cadrul ședinței din 23 noiembrie 2023, a adoptat Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă precum şi pentru reglementarea modalităţii de executare a unor hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Modificările aduse cadrului legislativ în vigoare prin această ordonanță de urgență vizează aducerea la îndeplinire a hotărârilor judecătorești pronunțate împotriva unor debitori publici aflați în faliment sau lichidați, care au fost subiectul unor cauze de pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului îndreptate împotriva României.

Din cele 43 de hotărâri prin care CEDO a sancționat neexecutarea sau executarea cu întârziere de către statul român a unor hotărâri judecătorești, o categorie aparte o reprezintă situațiile în care debitorul public este o entitate sub controlul statului (cel mai adesea o societate la care statul este sau a fost acționar majoritar) și care se află în procedură de faliment sau a fost deja lichidată și radiată. Până în prezent, există 9 astfel de cauze soluționate de CEDO și aflate sub supravegherea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern introduce noțiunea de satisfacție echitabilă, care include sumele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu titlu de prejudiciu material, moral și cheltuieli de judecată, astfel încât să se realizeze corelarea cadrului legislativ intern cu dispozițiile Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și ale protocoalelor adiționale la aceasta, ratificate de România, precum și cu jurisprudența CEDO.

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

O altă modificare se referă la termenul până la care trebuie făcută plata acestor sume, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii Curții, respectiv, de la data notificării deciziei prin care se ia act de rezolvarea pe cale amiabilă a cauzei ori de declarația unilaterală a Guvernului, care se constituie titlu executoriu, iar plata se va face pe baza dispoziției scrise a ministrului afacerilor externe.

Se asigură astfel îndeplinirea de către România a obligațiilor care decurg din deciziile CEDO în aceste 9 cauze și în cauze similare noi care pot să mai apară în viitor.

***

Marți, 7 noiembrie 2023, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea și completarea art. 10 din O.G. nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă.

Prin prezentul proiect se propune introducerea noțiunii de satisfacție echitabilă, care, așa cum este definită la alin. (2), include sumele acordate de Curte cu titlu de daune materiale, daune morale și cheltuieli de judecată.

Așa cum reiese din Regulamentul CEDO și din Îndrumarea practică a Președintelui Curții adoptată în baza Regulii 32 din Regulament la 28 martie 2007, satisfacția echitabilă ce poate fi acordată în baza art. 41 din Convenție este reprezentată de daune materiale, daune morale și cheltuieli de judecată (în engleză pecuniary damage, non-pecuniary damage and costs and expenses).

În plus, forma actuală a O.G. nr. 94/1999 folosește formula ,,reparație echitabilă”, în vreme ce în prezentul proiect de modificare se folosește sintagma ,,satisfacție echitabilă”, care reflectă fidel terminologia folosită de textele în engleză și franceză ale Convenției (just satisfaction respectiv satisfaction équitable).

De asemenea, urmează a fi aduse și alte modificări la alineatele art. 10 din actuala O.G., pentru a reflecta evoluțiile survenite în practica Curții, astfel cum au fost expuse în secțiunea anterioară dar și o completare printr-o reglementare distinctă în ceea ce privește, sumele stabilite prin hotărâri judecătorești interne și/sau arbitrale, pronunțate împotriva unor societăți comerciale cu capital majoritar de stat aflate în procedura falimentului ori deja radiate, a căror executare trebuie asigurată de către statul român, potrivit hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories