Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, RNSJ, SELECTED

Tribunalul Dolj. Condițiile reținerii omorului calificat prin cruzimi – incendierea victimei

8 noiembrie 2023 | Valentin NEACȘU
Valentin Neacșu

Valentin Neacșu

Fapta reținută:

Tribunalul se va raporta la situația de fapt reținută în actul de sesizare, reținând că acuzația constă în acţiunea premeditată de a arunca cu sticle incendiare în direcţia victimei, ori intenția de a ucide rezultă din numărul mare al sticlelor aruncate, mijlocul folosit – focul, ce este incontrolabil, – blocarea persoanelor sa acorde ajutor victimei etc.

Referitor la incidența art. 189 alin. 1 lit. h) Cod Penal, omorul calificat săvârșit prin cruzimi:

Modalitatea adoptată de inculpat – prin incendierea victimei şi interzicerea accesului medicilor de a interveni cât mai repede, mărind în timp suferinţa acesteia – este una care depăşeşte în intensitate modalitatea proprie actului de ucidere, fiind aptă de a produce suferinţe mari, de intensitate deosebită, pe o perioadă îndelungată victimei, dovedind o violenţă excesivă, nemiloasă, ferocitate, la care s-a adăugat şi starea de oroare produsă atât persoanelor care au încercat să intervină, cât şi publicului ce a luat la cunoştinţă despre săvârşirea infracţiunii, se circumscrie accepţiunii noţiunii de „cruzimi” stabilită de doctrină şi jurisprudenţa instanţei supreme. Instanţa reţine că fapta a dus la suferinţe fizice extreme, medicii fiind nevoiţi să îl ţină în comă indusă pentru a nu suporta durerile, iar numeroasele intervenţii medicale suferite – tăierea tălpii piciorului, a gambei, urmând să fie pregătite şi alte intervenţii, suprafaţa mare a corpului pe care a suferit arsuri, inclusiv zona cervicală, (aşa cum rezultă din planşele foto coroborat cu raportul de necropsie, în care sunt detaliate stările grave ale victimei pe fiecare zi) – sunt un argument în plus al gravităţii faptei, a suferinţelor victimei în timp, înaintea decesului, legea neprevăzând obligativitatea ca victima să fie conştientă, fiind o circumstanţă a faptei ce priveşte modalitatea de săvârşire a faptei de către inculpat. (Hotărârea nr. 16/2022 din 14.01.2022 pronunțată de Tribunalul Dolj)

Sancțiunea:

Pedeapsa principală a detenţiunii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, art. 188 alin. 1 – 189 alin. 1 lit. a) și h) Cod penal.

Apelul:

Inculpatul invocă ranchiuna veche dintre victimă şi acesta, precum şi ameninţările din ziua incidentului dintre părţi, ca factori ce au contribuit, motivat faptele sale, provocându-i tulburarea, faptele nefiind datorate premeditării şi nefiind săvârşite prin cruzimi.

Curtea de Apel Craiova respinge apelul inculpatului ca nefondat. (Hotărârea nr. 1086/2022 din 14.07.2022 pronunțată de Curtea de Apel Craiova)

Notă:

În sensul „jurisprudenței instanței supreme”, invocată de tribunal, identificăm Decizia nr. 84 din 13 ianuarie 2014 a ÎCCJ, s. pen., în care se enunță:

Omorul se consideră săvârșit prin cruzimi atunci când făptuitorul a conceput și executat fapta în așa fel încât a produs victimei suferințe mari, prelungite în timp, care depășesc cu mult suferințele inerente acțiunii de ucidere. 

Valentin Neacșu
Student – Facultatea de Drept, Academia de Studii Economice din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică