Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti

Aprobarea Tezelor prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor | Proiect. UPDATE: Publicarea în Monitorul Oficial
30.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Construcții, Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 320 din 30 martie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 298/2021 pentru aprobarea tezelor prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Prin prezenta hotărâre se aprobă tezele prealabile ale Codului amenajării teritoriului urbanismului și construcțiilor, prevăzute în anexă.

Tezele reflectă concepția generală pentru elaborarea ulterioară a Codului, prin intermediul căruia reglementările din domeniile menționate, precum și prevederile specifice din domeniile conexe vor fi corelate, simplificate, îmbunătățite și reunite într-o structură unitară în cadrul unui singur act normativ.

Astfel, se urmăreşte legiferarea principiilor, orientărilor și soluțiilpr principale cu privire la creșterea calității cadrului legislativ și metodologic în domeniile de reglementare ale codului, cu incidență asupra mediului de afaceri și asupra cetățenilor.

Va exista un impact benefic social și economic asupra mediului de afaceri, dar şi asupra protejării mediului înconjurător, prin tezele Codului fiind conturate principii generale, inclusiv în sensul integrării cerințelor de mediu în celelalte politici sectoriale.

Codul se fundamentează pe premisa că planificarea este un proces ce ghidează acțiunile viitoare de dezvoltare fizică a teritoriului național, cu respectarea dezvoltării durabile și competitive și având în vedere minimizarea impactului asupra mediului natural și maximizarea impactului economic și social.

Structura Codului va fi următoarea:

– Cartea I „Despre amenajarea teritoriului și urbanism”, care se compune din 6 părți, după cum urmează: partea I „Dispoziții generale pentru amenajarea teritoriului și pentru urbanism”, partea a II-a „Prevederi și reguli aplicabile pe întregul teritoriul României”, partea a III-a „Imobile și zone cu reglementări speciale”, partea a IV-a „Regimul operațiunilor urbanistice”, partea a V-a „Regimul autorizării construirii și desființării construcțiilor”, partea a VI-a „Elemente de contencios administrativ specific urbanismului și autorizării construcțiilor”;

– Cartea a II-a „Despre construcții” se compune tot din 6 părți, astfel: partea I „Definirea ariei de cuprindere, partea a II-a „Criterii de performanță ale construcției, partea a III-a „Roluri și responsabilități”, partea a IV-a „Stadiile ciclului de viață al investiției”, partea a V-a ” Prevederi specifice privind realizarea obiectivelor de investiții”, partea a VI-a „Materiale, produse, echipamente, sisteme, tehnologii”.

Intrare în vigoare: 30 martie 2021

***

Joi, 21 ianuarie 2021, Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Tezelor prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor.

:: Proiectul

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti