« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
 1 comentariu

ANOSR susține și sprijină demersurile studenților de a sesiza abaterile din universități
22.01.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Vineri, 22 ianuarie 2021, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a dat publicității următorul comunicat: „ANOSR semnalează faptul că în perioada desfășurării online a activității didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre didactice față de studenți pe care au atât misiunea, cât și obligația să îi formeze. Federația solicită luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii abuzurilor de acest tip, acordarea respectului cuvenit studenților și informează studenții cu privire la mecanismele de care dispun pentru semnalarea acestor abateri.

Îndeplinirea dezideratului de a forma studenții pentru societate și pentru piața muncii este imposibilă în lipsa unui parteneriat în procesul de învățare, asigurând un învățământ centrat pe student. Din nefericire, mai multe exemple existente și scoase la lumină odată cu trecerea la învățământul online demonstrează că încă regăsim cazuri în care ne aflăm extrem de departe de acest principiu prevăzut în Legea educației naționale. 

Chiar făcând abstracție de dreptul la integritate psihică și dreptul la onoare, ca drepturi inerente personalității și recunoscute constituțional, sistemul de învățământ superior este reglementat de prevederi specifice care apără drepturile și interesele studenților. Remediile la abaterile semnalate nu necesită o modificare a legislației, ci utilizarea instrumentelor de sesizare puse la dispoziție studenților și garantarea respectării lor de universitate. 

Conform art. 303 din Legea educației naționale, prevedere introdusă de ANOSR, evaluarea cadrelor didactice de studenți este obligatorie, iar rezultatul evaluării este public. Cu toate acestea, lipsa măsurilor luate de universități în baza evaluărilor determină neîncrederea studenților în relevanța acestui instrument, deși astfel abaterile dezvăluite în spațiul public puteau fi rezolvate. 

Prin urmare, ANOSR solicită universităților:

– să publice rezultatele evaluării cadrelor didactice pe site-ul propriu, evidențiind clar aspectele pozitive și abaterile sesizate;

– să informeze studenții despre măsurile efective luate în baza evaluării lor, demonstrând că evaluarea studenților este analizată temeinic și are o finalitate;

De asemenea, studenții au dreptul de a sesiza Comisia de etică (din care face parte minim un student reprezentant) pentru a semnala abaterile vădite de la Codul de etică și deontologie profesională universitară, prin atitudinile nepotrivite față de aceștia. Universitatea are obligația de a publica anual un raport privind sesizările depuse și modul de soluționare a acestora. 

Nu în ultimul rând, studenții pot depune o sesizare în baza art. 317 din Legea educației naționale la registratura universității pentru semnalarea unei abateri disciplinare.

Deși nu ar trebui să mai discutăm de situații de acest tip în mediul universitar, ele se dovedesc a fi prezente, încălcând drepturile studenților și demotivându-i în parcursul lor academic.

În final, ANOSR susține și sprijină demersurile studenților de a sesiza abaterile din universități, în vederea asigurării unui sistem de învățământ de calitate, bazat pe acordarea unui respect reciproc între studenți și cadre didactice.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ANOSR susține și sprijină demersurile studenților de a sesiza abaterile din universități”

  1. Îmi place mult acest comunicat, încep să devin fană ANOSR și să-mi doresc să fiu și eu iar studentă!

    Mi-a amintit de când făceam masterul la Luxembourg și aveam pe profesorul de drept fiscal european, un veritabil misogin. Statistic se dovedise că dădea note mai mici la studente, decât la studenți. Și evident că ținea morțiș ca examenul să fie oral.

    La Facultatea de Drept a Universității din Luxembourg feedback-ul anonim oferit câțiva ani la rând a funcționat și profesorul n-a mai rămas profesor.

    Și la ore făcea glume misogine, de râdea doar el cu băieții. Se credea pe o terasă, la o bere, altfel nu-mi explic. Era și avocat faimos. Dar adevărul a prevalat. Sper că și în România, în curând.
    Poți să fii avocat misogin, dar profesor misogin clar nu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.