Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Monitorul Oficial al României Noutăți legislative SELECTED

Cetățenii UE sau SEE se pot înregistra acum mai ușor ca expert tehnic judiciar și extrajudiciar și ca expert criminalist, pentru a profesa în România

8 noiembrie 2023 | Alina MOLDOVAN
Alina Moldovan

Alina Moldovan

Începând cu data de 6 noiembrie 2023 a intrat în vigoare o nouă lege – Legea nr. 304/2023 – care modifică Ordonanța Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și Ordonanța Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică, și asigură alinierea legislației românești la directivele europene în materie. În principal, ceea ce aduce nou această lege este faptul că simplifică destul de mult procedura prin care cetățenii europeni (din UE și SEE) se pot înregistra ca experți tehnici judiciari și extra-judiciari și experți criminaliști pentru a-și desfășura activitatea în România, temporar sau ocazional.

Astfel, noua lege prevede în primul rând că întreaga procedură de autorizare a cetățenilor europeni ca experți tehnici judiciari se va derula în fața și cu ajutorul compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Justiției, care preia atribuțiile fostului birou central dedicat, acesta urmând să se desființeze.

Celelalte modificări sunt rezumate în continuare:

– Ministerul Justiției recunoaște automat titlul de calificare – ca expert judiciar sau expert criminalist – emis de autoritatea competentă din statul membru de origine și înscrie expertul în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari, respectiv în Tabelul nominal cuprinzând experții criminaliști autorizați.

– Solicitantul trebuie să depună dovada că a desfășurat o activitate specifică pentru calificarea profesională de expert tehnic judiciar, respectiv de expert criminalist, timp de cel puțin un an în decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul de stabilire (față de 2 ani, cât prevedea anterior legea).

– Noua lege a eliminat obligația depunerii copiei legalizate a documentului ce atestă dobândirea calificării profesionale de expert tehnic judiciar/expert criminalist în statul de origine de către cetățeanul altui stat membru al UE sau care aparține SEE sau de către cetățeanul român care a dobândit una dintre aceste calificări profesionale într-un alt stat UE sau din SEE.

– Noua lege a eliminat și condiția privind depunerea atestatului de cunoaștere a limbii române necesar pentru recunoașterea acestor calificări profesionale.

– Noua lege stabilește că declarația ce trebuie trimisă de cetățenii străini Ministerului Justiției poate fi depusă prin orice mijloace, inclusiv prin Punctul de contact unic electronic și se reînnoiește anual, dacă solicitantul intenționează să exercite, în mod temporar sau ocazional, în decursul anului respectiv, activitatea de expert tehnic judiciar în România.

– În cazul unor îndoieli justificate, Ministerul Justiției poate solicita autorităților competente ale unui stat membru o confirmare a autenticității certificatelor și a titlurilor de calificare eliberate în acest alt stat membru, prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne.

– Înscrierea expertului tehnic judiciar/expertului criminalist în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari/Tabelul nominal cuprinzând experții criminaliști, respectiv luarea în evidență a expertului tehnic judiciar/a expertului criminalist se realizează de către compartimentul de specialitate din Ministerul Justiției, în cel mult 3 luni de la data prezentării de către solicitant a tuturor documentelor care fac dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege.

În ceea ce privește experții tehnici extrajudiciari, prevederile noii legi se aplică prin analogie și acestei categorii, cu singura diferență că recunoașterea titlurilor de calificare emise de autoritatea competentă din statul de origine, prin care se certifică dobândirea calificării profesionale de către cetățeanul unui alt stat membru al UE sau SEE, precum și de către cetățeanul român care a dobândit calificarea profesională de expert tehnic extrajudiciar într-un alt stat membru al UE ori SEE, revine ministerelor de resort și celorlalte instituții centrale, fiecare în domeniul său de specialitate.

Alina Moldovan, Partener Firon Bar-Nir

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership