« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Deținuții vor putea participa la cursuri de formare profesională în penitenciar, cu beneficiul zilelor considerate a fi executate din pedeapsă | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
22.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Dreptul muncii, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 611 din 18 iunie 2021 a fost publicată Metodologia de organizare și derulare a activităților de informare și consiliere profesională, de mediere a muncii și formare profesională a deținuților, în sistemul administrației penitenciare, din 03.06.2021.

Ca parte a demersurilor educative derulate pe parcursul executării pedepselor, prezenta metodologie reglementează activitatea de informare și consiliere profesională, de mediere a muncii și formare profesională a persoanelor private de libertate.

În concret, formarea profesională a deținuților se va realiza prin programe de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare sau specializare, derulate în interiorul sau exteriorul unității de detenție și se va organiza lunar sau trimestrial.

De asemenea, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani, aflați în custodia locurilor de deținere și care sunt înscriși la cursurile școlii de arte și meserii sau la cele ale unui liceu tehnologic, pot beneficia de aceste cursuri de calificare, la cerere, cu respectarea duratei normale a unei zile de lucru și a intervalului de timp alocat activităților.

Locurile de desfășurare a cursurilor, în funcție de specificul activității, vor putea fi:
– în cluburi sau săli de clasă;
– în atelierele de reparații, întreținere, agricole ale unităților penitenciare;
– în gospodăriile agrozootehnice ale unităților de detenție;
– în ateliere de producție bugetară, în funcție de capacitate și dotările existente;
– în structurile de economie socială;
– în cadrul atelierelor și halelor de producție, reparație, aparținând centrelor de formare profesională din subordinea agențiilor teritoriale, centrelor regionale de formare profesională a adulților din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și furnizorilor de formare profesională autorizați.

Înscrierea deținuților la cursuri se poate efectua pe baza unei cereri scrise și prezentarea următoarelor documente:
– carte de identitate, în copie și original;
– certificatul de naștere, în copie și original;
– certificatul de căsătorie, în copie și original, după caz;
– dovada absolvirii studiilor, adeverințe, foi matricole, diplome.

Pe lângă documentele de mai sus, la înscriere va fi necesar și avizul medicului unității, care va preciza dacă deținutul este/nu este în evidență cu boli cronice, neuropsihice sau infectocontagioase și/sau dacă este clinic sănătos la data examenului medical.

În egală măsură, deținuții cu cetățenie străină vor putea solicita înscrierea la cursurile derulate în limba română sau într-o limbă de circulație internațională, cu condiția să facă dovada nivelului de studii, prin diplome echivalate de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

În privința prezenței minime pe care deținuții trebuie să o respecte, numărul absențelor nemotivate nu trebuie să depășească 10% din totalul orelor din programa de pregătire ori, în caz contrar, cursantul va fi exmatriculat fără a mai avea dreptul de a urma un curs gratuit și va fi obligat la restituirea cheltuielilor de școlarizare.

La absolvirea cursului, prin examen, participanții vor primi, după caz, un certificat de absolvire pentru cursuri și stagii de inițiere, precum și pentru cursuri și stagii de perfecționare sau de specializare ori un certificat de calificare pentru cursuri de calificare sau recalificare și pentru ucenicie la locul de muncă.

Absolvenții unui curs finalizat cu certificat vor beneficia de zile considerate a fi executate din pedeapsă. Fiecare deținut va putea participa o singură dată la un curs de formare profesională.

Intrare în vigoare: 18 iunie 2021

***

Vineri, 22 ianuarie 2021, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a lansat în dezbatere publică proiectul Deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru aprobarea Metodologiei de organizare și derulare a activităților de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională a deținuților, în sistemul administrației penitenciare.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD