Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, SELECTED

Bogdan Aurescu a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție. UPDATE: Depunere jurământ

6 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Marți, 6 februarie 2024, Bogdan Aurescu a depus jurământul în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite.

Bogdan Aurescu: „Este o mare onoare depun jurământul astăzi în Sala Mare a Justiției din Palatul Păcii de la Haga, în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU. Sunt mândru să fiu primul judecător român al Curții de la crearea sa, în 1945.”

Videoclipul de la ceremonie este disponibil aici.

***

Marți, 30 ianuarie 2024, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru eliberarea lui Bogdan Aurescu din funcția de consilier prezidențial – la data de 1 februarie 2024.

* La data de 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite l-au ales pe domnul Bogdan Aurescu în calitate de Judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite, pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024.

***

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Joi, 9 noiembrie 2023, Bogdan Aurescu, fostul Ministru al Afacerilor Externe al României, a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție.

***

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea prof. dr. Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție (CIJ), potrivit unui comunicat.

Prof. dr. Bogdan Aurescu a obținut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât și în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispozițiilor care guvernează alegerea judecătorilor la CIJ.

Succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare  a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcție a unui cetățean român reflectă recunoașterea profesionalismului și a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internațional.

România a susținut în mod constant activitatea CIJ, atât prin implicarea în proceduri jurisdicționale și consultative, cât și prin promovarea unor inițiative menite să încurajeze statele să recurgă la jurisdicția CIJ în scopul soluționării diferendelor, precum Declarația privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție.

Ministerul Afacerilor Externe transmite diplomatului român Bogdan Aurescu mult succes în exercitarea mandatului de judecător la CIJ.

***

Facultatea de Drept a Universității din București îl felicită pe prof. univ. dr. Bogdan Aurescu pentru alegerea sa ca judecător al Curții Internaționale de Justiție, principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, potrivit unui comunicat.

Profesorul Aurescu a desfășurat o prestigioasă carieră în domeniul diplomației și al politicii externe, fiind numit Ministru al Afacerilor Externe între anii 2014-2015 și, respectiv 2019-2023. În perioada 2004-2009, profesorul Aurescu a condus și coordonat echipa de juriști care a reprezentat statul român în fața Curții Internaționale de Justiție, în cauza Delimitarea maritimă a Mării Negre, dintre România și Ucraina. În anul 2016, a fost ales de către Adunarea Generală a ONU ca membru al Comisiei de Drept Internațional pentru un mandat de 5 ani, iar în anul 2021 a fost reales pentru un al doilea mandat, început la data de 1 ianuarie 2023.

Profesorul Bogdan Aurescu este cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din București din anul 1998, parcurgând toate treptele carierei didactice până la poziția de profesor universitar, dobândită în anul 2015.

Alegerea sa ca judecător al Curții Internaționale de Justiție, printr-o procedură complexă implicând obținerea unei majorități absolute atât în cadrul Consiliului de Securitate, cât și în cadrul Adunării Generale a ONU demonstrează, o dată în plus, calitatea excepțională a școlii de drept internațional a Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Profesorul Bogdan Aurescu este primul român ales în această înaltă funcție judiciară.    

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories