Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Cyberlaw Dreptul Uniunii Europene Noutăți legislative

Acord final privind portofelul european pentru identitatea digitală

10 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Miercuri, 8 noiembrie 2023, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord final referitor la regulamentul privind introducerea portofelelor europene pentru identitatea digitală, potrivit unui comunicat.

Tuturor cetățenilor UE li se va oferi posibilitatea de a avea un portofel european pentru identitatea digitală, cu care să acceseze servicii online publice și private în deplină securitate și cu protecția totală a datelor cu caracter personal, în întreaga Europă.

Pe lângă serviciile publice, platformele online foarte mari desemnate în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (inclusiv cele care oferă servicii precum Amazon, Booking.com sau Facebook) și serviciile private care au obligația legală de a-și autentifica utilizatorii vor trebui să accepte portofelul european pentru identitatea digitală pentru conectarea la serviciile lor online. În plus, portofelele vor avea caracteristici și specificații comune care le vor face atractive, astfel încât toți prestatorii privați de servicii să le accepte pentru serviciile lor, ceea ce va crea noi oportunități de afaceri. Portofelul va facilita, de asemenea, respectarea de către prestatorii de servicii a diferitelor cerințe de reglementare.

Pe lângă stocarea în siguranță a identității lor digitale, portofelul le va permite utilizatorilor să își deschidă conturi bancare, să efectueze plăți și să dețină documente digitale precum un permis de conducere mobil, o rețetă medicală, un certificat profesional sau un bilet de călătorie. Portofelul va oferi o alternativă practică și ușor de utilizat la identificarea online garantată de dreptul Uniunii. Portofelul va respecta pe deplin opțiunea utilizatorului de a partaja sau a nu partaja date cu caracter personal, va asigura cel mai înalt grad de securitate certificat de către organisme independente conform acelorași standarde, iar părțile relevante ale codului portofelului vor fi publicate cu sursă deschisă pentru a se exclude orice posibilitate de utilizare abuzivă, localizare ilegală, urmărire sau interceptare guvernamentală.

Portofelul va conține un tablou de bord al tuturor tranzacțiilor accesibil titularului său, va oferi posibilitatea raportării presupuselor încălcări ale normelor privind protecția datelor și va permite interacțiunea între portofele. În plus, cetățenii vor putea să instaleze portofelul utilizând sistemele naționale de identificare electronică existente și să beneficieze de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional.

Acordul la care au ajuns colegiuitorii este supus, în prezent, aprobării oficiale de către Parlamentul European și Consiliu. Odată adoptat, cadrul pentru identitatea digitală europeană va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial.

Statele membre vor trebui să le furnizeze portofele europene pentru identitatea digitală cetățenilor lor în termen de 24 luni de la adoptarea actelor de punere în aplicare care stabilesc specificațiile tehnice pentru portofelul european pentru identitatea digitală și specificațiile tehnice pentru certificare. Aceste acte de punere în aplicare – care urmează să fie adoptate la 6 și 12 luni după adoptarea regulamentului – se vor baza pe specificațiile elaborate ca parte a setului de instrumente al UE pentru identitatea digitală, stabilind condiții armonizate pentru implementarea portofelelor în întreaga Europă.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership