Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti

MDLPA. Programul național de dezvoltare locală
26.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Construcții, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 25.01.2021 a fost publicat Ordinul nr. 49/2021 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, nr. 1.851/2013.

Pentru obiectivele de investiții noi, în vederea încheierii contractelor de finanțare multianuale, beneficiarii transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA):
– documentațiile tehnico-economice ale obiectivelor de investiții, întocmite la faza de proiectare;
– studiu de fezabilitate/documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, aprobate prin hotărâri ale consiliului local/județean de aprobare a indicatorilor tehnico-economici;
– hotărâri ale consiliului local/județean de asigurare a finanțării pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Program, însoțite de devizul general actualizat, defalcat pe categorii de lucrări și categorii de cheltuieli;
– certificatul de urbanism însoțit de avizele și acordurile stabilite prin acesta.

Pentru obiectivele de investiții prevăzute la art. 10 alin. (3) din Norme, în vederea încheierii contractelor de finanțare multianuale, beneficiarii transmit MDLPA:
– autorizația de construire valabilă;
– documente care să prezinte stadiul fizic realizat;
– devizul general actualizat și/sau devizul general pentru lucrările rest de executat defalcat pe categorii de lucrări și categorii de cheltuieli;
– hotărârea consiliului local/județean de aprobare a indicatorilor tehnico-economici actualizați;
– hotărârea consiliului local/județean de asigurare a finanțării pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Program;
– contractele de achiziții publice, inclusiv actele adiționale încheiate.

Pentru obiectivele de investiții incluse în Program, care nu au mai fost finanțate prin Programul național de dezvoltare locală, în vederea încheierii contractelor de finanțare multianuale, beneficiarii transmit MDLPA:
– autorizația de construire valabilă;
– documente care să prezinte stadiul fizic realizat;
– devizul general actualizat și/sau devizul general pentru lucrările rest de executat defalcat pe categorii de lucrări și categorii de cheltuieli;
– hotărârea consiliului local/județean de aprobare a indicatorilor tehnico-economici;
– hotărârea consiliului local/județean de asigurare a finanțării pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Program;
– contractele de achiziții publice, inclusiv actele adiționale încheiate.

Documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții noi sunt analizate de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, având în vedere ca documentațiile tehnico-economice să fie însoțite de hotărârile consiliului local/județean de asigurare a finanțării pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la art. 8 alin. (2) din Norme.

După primirea înștiințării, beneficiarii dispun măsurile necesare în vederea evitării înregistrării de arierate, respectiv dispune sistarea livrării de bunuri, prestarea de servicii, execuția de lucrări sau continuarea implementării obiectivelor de investiții din surse proprii sau alte surse legal constituite.

În perioada de valabilitate a contractelor de finanțare multianuală, în situația în care beneficiarii decontează sumele aferente contribuției de la bugetul de stat, din surse proprii sau alte surse legal constituite, au dreptul să solicite recuperarea acestora la MDLPA, în baza solicitărilor de transfer (anexa nr. 4 la Norme).

Pe perioada de derulare a contractelor de finanțare, în situația în care suma totală aferentă solicitărilor de transfer depășește nivelul creditelor bugetare aprobat, acestea se centralizează la MDLPA, iar sumele aferente acestora se transferă de către MDLPA în anul bugetar următor, în ordinea cronologică de înregistrare în anul anterior a solicitării de transfer.

În situația în care durata contractelor de finanțare prelungite încetează, iar solicitările de transfer depuse la MDLPA depășesc nivelul creditelor bugetare aprobat, plata acestora se realizează în condițiile art. 13 alin. (10) din Norme și ale art. 281 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice.

Termenele privind virarea prin ordin de plată a sumelor către prestatorii de servicii/executanții de lucrări/furnizorii de bunuri se reduc în luna decembrie a fiecărui an în funcție de reglementările emise în temeiul art. 19 lit. d) din Legea nr. 500/2002.

Intrare în vigoare: 25 ianuarie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti