Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

MAI. Verificarea măsurilor de protecție sanitară în contextul pandemiei COVID-19
15.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Drept penal, Dreptul sanatatii
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 12 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat aproape 70.000 persoane, peste 4.500 operatori economici, aproximativ 250 de operatori transport persoane și peste 8.800 obiective de interes, precum restaurante, terase sau fast food-uri, potrivit unui comunicat.

În total, echipele mixte de control au aplicat 4.597 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 800.000 lei, cele mai frecvente abateri constatate fiind nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, nepurtarea măștii de protecție ori pentru nerespectarea distanțării fizice.

De asemenea, au fost sancționate contravenții precum nerespectarea măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private și nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

Efectivele angrenate în misiunile de control au fost formate din aproximativ 17.000 polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ANSVA, ANPC, angajați ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, angajați ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și reprezentanți ai autorităților locale.

Tot în cursul zilei de vineri, în urma controalelor menționate, personalul MAI a întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în care este cercetată o persoană.

***

Joi, 11 februarie 2021, Ministerul Afacerilor Interne a informat că, în urma acțiunilor întreprinse, în ultimele 24 de ore, la nivel național, pentru verificarea modului în care au fost respectate măsurile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au fost verificate aproximativ 72.000 persoane, 4.696 de operatori economici, 249 de operatori transport persoane și 10.021 obiective de interes, potrivit unui comunicat.

Au fost aplicate peste 5.700 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 920.000 lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea și încălcarea normelor de protecție individuală, aproape 5.000 amenzi fiind aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție.

Pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private ori a măsurilor privind organizarea programului de lucru sau a restricțiilor privind deplasarea persoanelor, au fost aplicate aproximativ 700 sancțiuni contravenționale.

În urma verificărilor efectuate, personalul MAI a întocmit patru dosare penale, în care sunt cercetate șase persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

***

Miercuri, 10 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat peste 4.500 de operatori economici, 278 operatori de transport persoane, 9.196 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri, dar și aproximativ 69.000 de persoane, potrivit unui comunicat.

Controalele au vizat modul de respectare a măsurilor luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Au fost aplicate aproximativ 5.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 875.000 de lei.

Majoritatea acestora au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea sau pentru nerespectarea distanțării fizice. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private, pentru nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

În urma verificărilor specifice pe această linie, au fost întocmite 5 dosare penale în care se efectuează cercetări față de 5 persoane pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune prevăzută de art. 352 din C.P.

***

Luni, 8 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat peste 4.700 de operatori economici, 300 operatori de transport persoane, precum și 67.000 de persoane, potrivit unui comunicat.

De asemenea, în cadrul activităților desfășurate, au fost verificate 8.954 de locații, obiective de interes, dintre care 3.540 de restaurante, terase sau fast-food-uri. Controalele au vizat modul de respectare a măsurilor luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

La nivel național, au fost aplicate peste 5.600 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 900.000 de lei, majoritatea acestora privind nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea și de protecție individuală. De asemenea, au fost aplicate peste 700 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private.

În urma verificărilor specifice pe această linie, au fost întocmite 2 dosare penale în care sunt cercetate 2 persoane pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune prevăzută de art. 352 din C.P.

***

Vineri, 5 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat peste 5.400 de operatori economici, 229 operatori de transport persoane, 9.430 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri, dar și aproximativ 72.000 de persoane, potrivit unui comunicat.

Controalele au vizat modul de respectare a măsurilor luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Au fost aplicate peste 10.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.100.000 de lei.

Majoritatea acestora au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, pentru  nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea sau pentru nerespectarea distanțării fizice. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private, pentru nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

În urma verificărilor specifice pe această linie, au fost întocmite 5 dosare penale în care se efectuează cercetări față de 5 persoane pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune prevăzută de art. 352 din C.P.

***

Miercuri, 3 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat peste 4.800 operatori economici, aproximativ 200 de operatori de transport persoane, peste 9.400 obiective de interes, precum restaurante, terase sau fast food-uri. De asemenea, au fost verificate peste 66.000 persoane, potrivit unui comunicat.

În total, au fost aplicate 5.331 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 879.992 de lei.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 4.691 de sancțiuni, în cuantum de 700.642 de lei, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice.

Pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor, au fost aplicate 625 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 155.000 de lei.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 5 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

***

Marți, 2 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat peste 4.500 operatori economici, aproximativ 170 de operatori de transport persoane, peste 9.200 obiective de interes, precum restaurante, terase sau fast food-uri. De asemenea, au fost verificate peste 67.000 persoane, pentru respectarea măsurilor stabilite în context COVID -19, potrivit unui comunicat.

În total, au fost aplicate 5.139 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 876.385 de lei.

Majoritatea, respectiv 4.510 sancțiuni, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, cuantumul acestora fiind de 699.750 de lei.

Pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor, au fost aplicate aproximativ 600 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 160.000  lei.

În urma controalelor efectuate, personalul MAI a întocmit 5 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută de art. 352 CP.

***

Luni, 1 februarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat aproape 4.500 de operatori economici, aproximativ 150 de operatori de transport persoane, peste 9.000 de obiective de interes (inclusiv 3.577 de restaurante, terase sau fast food-uri), precum și peste 65.000 de persoane, potrivit unui comunicat.

Ca urmare a acestor controale, au fost aplicate aproximativ 4.600 de sancțiuni contravenționale, ce însumează peste 770.000 de lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, fiind aplicate peste 4.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 600 de mii de lei.

Totodată, au fost aplicate 573 de sancțiuni pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

***

Duminică, 31 ianuarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai altor instituții au verificat aproape 5.000 operatori economici, aproximativ 200 operatori de transport persoane, peste 9.400 obiective de interes (inclusiv 3.872 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și peste 70.500 persoane, potrivit unui comunicat.

Ca urmare a acestor controale au fost aplicate aproximativ 6.500 de sancțiuni contravenționale, ce însumează peste 1,3 milioane de lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, fiind aplicate 5.533 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 1 milion de lei.

Totodată, au fost aplicate 1.006 sancțiuni pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

***

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au verificat peste 5.000 de operatori economici, dintre care peste 180 de operatori de transport persoane și peste 9.000 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri. De asemenea, au verificat aproximativ 70.000 de persoane, potrivit unui comunicat.

În total, au fost aplicate peste 6.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 1.185.000 de lei.

Principalele abateri constatate, peste 5.200, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea și de protecție individuală. Dintre acestea, 5.117 sancțiuni contravenționale, în cuantum  de 698.795 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a purta masca de protecție. Alte 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 43.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea și 25 de sancțiuni, în valoare de 56.500 de lei, pentru nerespectarea distanțării fizice.

819 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 373.000 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor. Dintre acestea, 740 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

În urma controalelor efectuate, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 6 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

***

Vineri, 29 ianuarie 2021, efectivele Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții, au verificat peste 4.000 de operatori economici, peste 170 de operatori de transport persoane și aproximativ 9.000 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri. De asemenea, au verificat peste 75.000 de persoane, potrivit unui comunicat.

În total, au fost aplicate 4.850 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 840.000 de lei.

Principalele abateri constatate au vizat nerespectarea obligației de a purta masca de protecție, fiind aplicate 4.177 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 587.525 de lei. Alte 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 53.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

Totodată, au fost aplicate 630 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 190.000 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

În urma controalelor efectuate, au fost întocmite 2 dosare penale, în care sunt cercetate 2 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

***

Miercuri, 27 ianuarie 2021, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și polițiști locali, angajați de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și reprezentanți ai autorităților publice, au verificat 4.509 operatori economici, peste 300 operatori de transport persoane și aproximativ 9.100 obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri. De asemenea, au fost verificate peste 74.000 persoane, potrivit unui comunicat.

În total, au fost aplicate peste 4.500 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 800.000 de lei.
Principalele abateri constatate au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina, izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 4.087 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 654.050 de lei.

Totodată, au fost aplicate aproape 500 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 140.000 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

În urma controalelor efectuate, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 5 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

***

Marți, 26 ianuarie 2021, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu autoritățile locale, au verificat 4.536 de operatori economici, 205 operatori de transport persoane, aproximativ 9.200 de locații obiective de interes (inclusiv 3.515 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și 76.100 de persoane, potrivit unui comunicat.

Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 4.591 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 781.330 lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 4.098 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 642.580 de lei.

Totodată, au fost aplicate 493 de sancțiuni, în valoare de 138.750 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

De asemenea, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 5 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

***

Luni, 25 ianuarie, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și polițiști locali, angajați de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, reprezentanți ai autorităților publice au desfășurat acțiuni de control cu privire la modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară, potrivit unui comunicat.

În total, au fost aplicate 4.807 sancțiuni contravenționale ce însumează 855.350 de lei. Majoritatea, respectiv 4.125, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice.

Pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor, au fost aplicate aproximativ 670 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 251.500 de lei.

În urma controalelor efectuate, personalul MAI a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută de art. 352 CP.

Personalul MAI va continua activitățile pentru prevenirea și combaterea faptelor care favorizează răspândirea virusului SARS-CoV-2.

***

Duminică, 24 ianuarie 2021, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu autoritățile locale, au verificat măsurile de protecție sanitară a 4.442 de operatori economici, 172 de operatori de transport persoane, aproximativ 9.300 de locații obiective de interes (inclusiv 3.609 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și 78.875 de persoane, potrivit unui comunicat.

Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 6.348 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.474.240 lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 5.333 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.029.640 de lei.

Totodată, au fost aplicate 1.008 sancțiuni, în valoare de 441.100 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

De asemenea, au fost întocmite două dosare penale, în care sunt cercetate șapte persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

Măsuri de acest fel, având ca scop protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti