Horia Constantinescu: ANPC este în slujba consumatorilor, nu a intereselor meschine
13 noiembrie 2023 | Alina MATEIAlina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Horia Constantinescu, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce ați ales să urmați cursurile unei Facultăți de Drept?
Horia Constantinescu: Pentru că din fragedă pruncie m-am confruntat cu situații care țineau de activitatea în domeniu. Când am primit prima amendă pe Legea nr. 61/1991, mama mea, care era profesoară universitară de limbi străine, pedagog înnăscut, mi-a adus de la biblioteca Academiei, unde lucra la acel moment, acel act normativ pentru a-l citi. Cred că aveam 16 sau 17 ani.
Mi-a plăcut nu ceea ce am citit, ci modul în care era alcătuit, exprimarea dintr-un act normativ și modalitățile în care acoperea foarte multe dintre situațiile cu care te poți confrunta în cazul în care nu ești cuminte. Și eu nu eram cuminte la acea vârstă.
Și învățând de la mama mea că atunci când vrei să înțelegi ceva trebuie să studiezi, m-am apucat să citesc mai multe acte normative pentru felul meu de a fi, pentru cum eram eu la acea vârstă și de aici s-a născut pasiunea.
Alina Matei: Aveți o bogată experiență în administrația publică locală și centrală, cu oamenii care aleg să lucreze la stat. După cât timp se pot cunoaște perspectivele privind facultatea organismelor acestor administrații de a-și îndeplini obligațiile (lucrând în slujba cetățenilor) sau când aleg să rămână în pasivitate (dând preferință intereselor personale)?
Horia Constantinescu: Consider că și azi o mare parte a instituțiilor publice fie merg în marșarier, fie cu frâna de mână trasă, fie nu reușesc să schimbe viteza să treacă în treapta a doua, pentru a avea o mai mare anvergură.
Și dacă tot vorbim despre drept, din păcate, și azi, multe dintre instituțiile publice se conduc după un sistem de drept cutumiar, bazat pe cutumă, și nicidecum pe acte normative obligatorii. Orice om care ar ajunge să își asume această stare de fapt ar putea face minuni. Nu de puține ori am spus în spațiul public că din colectivul multor instituții fac parte tanti Aglaia și moș Tăgârță, nevorbind de vârsta din buletin, ci de vârsta mentalității acestora.
Totul ar putea fi mult mai performant dacă evaluările, de exemplu, ale funcționarilor nu s-ar face ca în clasele primare, și anume să ai calificativul FB (foarte bine) numai că ai venit la serviciu dimineața și ai plecat după-amiază.
În lacrimile multora dintre colegi eu am normat activitatea în cadrul ANPC și numai la unul dintre capitolele evaluate am reușit să ridicăm nivelul în raport cu anul trecut de șapte ori, fiind în continuare loc de mai bine. Dar trebuie fermitate și perseverență.
Iar în cadrul instituției noastre au rămas foarte puține tanti Aglaia și moș Tăgârță pentru că nu se mai potriveau.
Alina Matei: Ceea ce distinge o administrație de o alta, o instituție de o alta este potențialul uman capabil să facă lucruri, lucrări (mici, mari), să caute soluții problemelor care niciodată nu se epuizează. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce înseamnă a face administrație? Trebuie să ai afilieri politice?
Horia Constantinescu: Dacă ești tâmp, conform definiției din DEX, chiar dacă te-ar susține Sfântul Petru în persoană, nu ai putea schimba realitatea. Așa că singurul lucru de care ai nevoie este implicarea în sensul găsirii de soluții și nu de a identifica exclusiv problemele. Dacă ar fi trebuit doar susținere politică, Prometeu nu ar fi adus focul oamenilor.
Alina Matei: Când ați preluat mandatul de Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului ce v-ați propus?
Horia Constantinescu: Mare parte dintre lucrurile pe care deja le-am implementat și anume: abordarea unitară la nivelul întregii țări a modului în care se desfășoară acțiunile de control, modificarea unor acte normative, participarea la elaborarea unora noi, inițiative la nivel european de anvergură, vizând printre altele dublul standard, eliminarea discriminărilor, abordările diferite în funcție de anvergura financiară și economică.
Îmi aduc aminte de o fabulă din copilărie – ne dorim legi pentru caței, dar nu pentru dulăi. Nu e vreo diferență intre o băcănie și un supermarket. Nu putem gândi că Autoritatea este pentru unii mumă, pentru alții ciumă, doar pentru că unii au fost mai norocoși. Iar cel mai important lucru este să nu uităm că această autoritate este în slujba consumatorilor, nu a intereselor meschine.
Alina Matei: Ce înseamnă un consumator informat, tradiționalist sau online?
Horia Constantinescu: În oricare din variante, pentru că azi întâlnim consumatori conservatori, fie chiar dacă sunt într-un număr infim, nu înseamnă că au renunțat la drepturile pe care le au sau la statutul de consumator, așa că oricare dintre informări trebuie să se adreseze ambelor categorii în egală măsură.
Alina Matei: La ce trebuie să fie atenți, cum să nu se lase seduși, ce semnale nino-nino să se aprindă în capul oricărui consumator pentru a nu fi înșelați?
Horia Constantinescu: Consumatorii trebuie să înțeleagă că au o obligație foarte mare și un drept la fel de mare, de a se respecta pe ei înșiși.
Iar înainte de a face orice achiziție, fie că vorbim de un produs, fie de un serviciu, să înțeleagă ca au obligație de a se informa corespunzător.
Așa cum marea majoritate înțeleg că înainte de a traversa trebuie să se uite în stânga și în dreapta, pentru a fi sigur că nu se expun unui pericol, aceeași obligație o au și în raport cu achizițiile pe care le fac, de a se asigura că nu se expun nici de data aceasta niciunui pericol. Iar a fi informat este primul pas de a se pune la adăpost.
Alina Matei: Cum cartografiază ANPC sectoarele pe care să le verifice? Urmărește apoi dacă s-au remediat neregulile?
Horia Constantinescu: Am schimbat abordarea încă de la începutul primului mandat, în 2019, și bineînțeles de pe poziția de Comisar Șef Adjunct la ANPC – Comisariatul Județean Constanța, înțelegând că trebuie să se verifice întâi operatorii economici cei mai mari, pentru că ei au impactul social cel mai mare, proporțional cu dimensiunea lor economică.
Una este ca un magazin de cartier sau din mediul rural să expună unui număr foarte limitat de consumator un pericol și alta este expunerea câtorva mii de consumatori, așa cum ar putea să o facă un operator economic de dimensiune economică mult mai mare. Urmărim fiecare dintre măsurile pe care autoritatea noastră le impune, poate nu cu frecvența pe care ne-am dori-o, având în vedere că suntem, în continuare, Cenușăreasa autorităților de control, plecând, în primul rând, de la numărul redus de comisari pe care, azi, Autoritatea îl are la dispoziție.
Pentru 42 de județe și 6 sectoare ale Bucureștiului de dimensiunile unui județ, suntem în jur de 450 de comisari în slujba a peste 16 milioane de consumatori și avem de verificat activitatea a cel puțin două milioane de operatori economic. Dar cu toate acestea, reușim să fim, cu toată lipsa de modestie, una dintre cele mai puternice și mai ferme autorități cu atribuții de control. Pentru că așa cum am spus și în răspunsul precedent, contează care e implicarea fiecăruia dintre funcționari, iar cel mai mulți dintre colegi au înțeles exact ceea ce au de făcut și cum.
Alina Matei: Există vreun domeniu care să nu fie în atenția ANPC?
Horia Constantinescu: Din păcate, da. Și tocmai de aceea, am inițiat atât modificări ale actelor normative în vigoare, cât și elaborarea unora noi, tocmai pentru că lucrurile trebuie să urmeze o logică. Unde există un consumator, cu siguranță tot ceea ce ține de drepturile acestuia ne privește.
Alina Matei: Revolta îl face pe consumator să sune la ANPC. ANPC este astăzi un fel de “rezolvă orice” al instituțiilor românești, acțiunile sale răspunzând realităților vremurilor. Și, totuși, ce poate fi îmbunătățit la ANPC?
Horia Constantinescu: Din păcate, ANPC nu poate rezolva azi orice sau nu în maniera care și-ar dori-o Cu toate că am digitalizat, inclusiv telefonul consumatorului, nu întotdeauna la capătul firului poate răspunde în fiecare dintre județe câte un comisar, pentru că, contrar aparențelor, suntem, așa cum am spus, foarte puțini. Iar acțiunile, care nu de puține ori încep cu noaptea în cap, se termină cu noapte-n brațe, făcând aproape imposibilă o comunicare cu consumatori la nivelul pe care l-am dori.
Îmbunătățirea pe care ne-am dori-o este ca toate autoritățile și instituțiile să fie remunerate și finanțate la nivelul performanței pe care o au.
Văd că, la acest moment, Guvernul a luat în calcul acest aspect și așteptăm ca un copil în fața bradului de Crăciun să primim în continuare lucrurile pe care ni le dorim pentru a le pune exclusiv în slujba consumatorilor. Avem nevoie de mașini, avem nevoie de cursuri de perfecționare, avem nevoie de echipe performante și sperăm ca anul 2024 să ni le aducă.
Alina Matei: Înainte de a fi Președintele ANPC, ați făcut vreo sesizare la ANPC? În mod sigur o mâncare stricată sau un site dubios s-au arătat. 🙂
Horia Constantinescu: Nu am făcut niciodată vreo sesizare la ANPC, pentru că înainte de a lucra în această instituție nu am avut reprezentarea pârghiilor pe care aceasta le are, iar acum nu pot să fac nicio sesizare, pentru că imediat aș fi bănuit de te miri ce interese meschine, dar îi sfătuiesc pe absolut toți consumatorii să nu ezite să contacteze instituția pentru că aceasta este mai mult a lor decât a oricui altcuiva.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Horia Constantinescu: Pentru fiecare dintre cititori și dintre cititorii ce studiază dreptul am un singur mesaj: dacă vrem să trăim într-o țară ca afară, atunci spiritul civic trebuie să fie mai puternic decât tradiționalul ”las-o, mă, că merge așa!” și ”nu mă interesează pentru că mie nu mi s-a întâmplat!”. Fiecare dintre noi, cu sau fără studii juridice, suntem cei care putem și trebuie să respectăm pe ceilalți, apărându-ne între noi de ceea ce unii cred că ne pot face, nerespectând actele normative. Suntem judecătorii propriei noastre vieți și a mediului în care alegem să trăim.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat danpc
e vorbă cu mine!
Horia Constantinescu: Mulțumesc și eu!