Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Contencios administrativ, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, RNSJ, SELECTED

Tribunalul București. Penalități. Redobândirea cetățeniei române

13 noiembrie 2023 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Autoritatea Națională pentru Cetățenie, într-o speță, informează instanța de judecată în formularea apărărilor sale cu privire la demersul judiciar al reclamantului de a obliga autoritatea publică să soluționeze cererea de redobândire a cetățeniei române, despre faptul că în anii 2020 și 2021 ar fi luat măsuri administrative riguroase (ar fi fost actualizate formularele utilizate pentru depunerea cererilor, a fost actualizat Regulamentul de programare online pentru depunerea cererilor privind cetățenia română) în ceea ce privește înregistrarea cererilor de acordare a cetățenii, fiind înregistrate în anul 2020 un număr de 26.044 cereri de cetățenie, iar în anul 2021 numărul cererilor depuse a crescut cu 78% comparativ cu anul 2020, fiind înregistrate un număr de 46.284 cereri.

În ciuda acestor aspecte, în anul 2020 precizează ANC că au fost soluționate un număr de 78.788 cereri de cetățenie, iar în anul 2021 au fost soluționate 47.788. În anul 2021 au fost redactate solicitări de relații de la autorități pentru un număr de 51.381 cereri privind cetățenia română și au fost operate ca urmare a rezoluțiilor Comisiei pentru cetățenie în baza de date SAFA-ANC, soluțiile pronunțate în 68.860 dosar, fiind incluse și dosarele în care s-au acordat termene pentru completare – 15.817, precum și cele clasate – 169 și suspendate – 2. Raportându-se pe statistica pe anul 2021, ANC menționează că un membru al Comisiei a avut în lucru un număr mediu de 3615 dosare, iar o Comisie în jur de 10.855 dosare, ceea ce ar demonstra un volum de muncă extrem de ridicat.

Cu toate acestea, în activitatea noastră profesională observăm același fenomen, cetățenii în continuare așteaptă foarte mult până primesc cetățenia română, fără ca “măsurile administrative riguroase” ANC să fi rezolvat problema. Statul are obligația de rezultat, ori nu de diligență, să respecte drepturile omului. Indiferent de motivațiile ANC, cu evidență drepturile omului sunt nerespectate și încălcate în continuare, fără ca statul să poată invoca “scuze”, oricare ar fi acestea.

Tribunalul București reține că, pârâta avea obligația de a depune toate diligențele necesare, potrivit obligațiilor legale ce îi revin, pentru ca verificarea condițiilor necesare redobândirii cetățeniei de către reclamant să se încadreze în interiorul termenului de 5 luni de la înregistrare cererii ce include și comunicarea de relații de la toate instituțiile abilitate. Apărările autorității pârâtei referitoare la aplicabilitatea în cauză a noțiunii de termen rezonabil de soluționare a cererii, termen care trebuie să se raporteze și la volumul de activitate al instituției, sunt apreciat nefondate, întrucât se impune analizarea respectării termenului de soluționare a unei cereri din perspectiva caracterului rezonabil doar în situația în care legiuitorul nu a înțeles să prevadă în mod expres un asemenea termen. Or, prin Legea nr. 21/1991, s-a fixat un termen special de soluționare a cererilor de dobândire/redobândire a cetățeniei române prin derogare de la Legea nr. 554/2004, tocmai având în vedere specificitatea procedurii administrative de soluționare a cererilor de dobândire/redobândire a cetățeniei, anume termenul de 5 luni. Așadar, în condițiile în care pârâta nu a făcut dovada că într-adevăr a urmărit în mod activ în toată această perioadă soluționarea cu celeritate a cererii, că a efectuat demersurile către instituțiile competente pentru a i se comunica relațiile utile soluționării cererii de redobândire a cetățeniei române formulate de reclamant în termenul legal, impedimentele determinate de numărul mare de astfel de cereri nu pot fundamenta lipsa soluționării cererii depuse, nefiind imputabilă reclamantului o astfel de prelungire excesivă a duratei procedurii administrative (Sentința nr. 1823 din 10 iunie 2020).

În consecință, instanța față de considerentele expuse, în temeiul art. 18 alin. 1 și 5 din Legea nr. 554/2004, a admis în parte acțiunea formulată de reclamant și a obligat pârâta ANC să emită ordinul de redobândire a cetățeniei sau respingere a cererii, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, sub sancțiunea aplicării de penalități în cuantum de 100 lei/zi de întârziere.

Articolul 11 din Legea nr. 21/1991 a cetățeniei române:

(1) Persoanele care au fost cetățeni români, dar au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia românăcu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) și e).

Avocat Igor Lăcătuș
Moțec Ștefan – Cabinet de Avocat

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică