Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre doctrina juridică în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020 („Cum scrieți?”)
29.01.2021 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANU

Secţiuni: Content, Opinii, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Bojin

Lucian Bojin

Mihaela Mocanu

Mihaela Mocanu

Numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Continuăm publicarea unor extrase din contribuțiile invitaților cu privire la literatura juridică.

Structural, eficienţa comunicării tezei depinde de buna organizare a argumentelor. Există o tendinţă de neînţeles – și în scrierile academice, și în lucrările practice – de a azvârli (în lipsa unui cuvânt mai bun care să descrie fenomenul) nenumărate paragrafe, ca și când aceasta ar însemna o abundenţă de argumente. De regulă, însă, multe paragrafe înseamnă doar prea multe paragrafe. Este preferabil, dimpotrivă, ca structura textului să reflecte conţinutul de idei. Introducerea poate să cuprindă, de exemplu, un paragraf pentru descrierea problemei abordate, unul pentru ilustrarea importanţei practice a acesteia și un altul pentru formularea tezei propuse. În corpul lucrării, paragrafele pot cuprinde dezvoltarea a câte unui argument în sprijinul tezei avansate, dar și, desigur – în funcţie de amploarea materialului – a unor exemple, a răspunsului faţă de o critică primită etc. La rândul său, structura concluziilor ar trebui să reflecte, sintetic, principalele contribuţii ale autorului. (Cristian Paziuc)

Din experienţă proprie, pot afirma că eforturile mele știinţifice, fertile în gândire și acţiune, obiectivate în cele peste 7000 pagini scrise și publicate, unele în edituri de prestigiu, majoritatea în spaţiul dreptului privat, cu deosebire în dreptul civil, au la bază flacăra pasională a curiozităţii știinţifice. Într-un cuvânt este vorba de pasiunea, privită ca mobil, temei, explicaţie și recuzită ale oricărui demers și succes știinţific. Scrisul valoros este și rămâne obiectivarea gândirii creatoare, care funcţionează și dă roade numai la o temperatură înaltă a trăirilor intelectuale ale autorului. Așadar, ideile valoroase, care nu intră în jocul pasiunii creatoare, sunt și rămân adeseori congelate. (Liviu Pop)

Cred că premisa de la care pornesc în scris este aceea că întrebarea căreia vreau să îi răspund (pentru că totdeauna este o întrebare!) trebuie să primească un răspuns inteligibil pentru cititor. Nu scriu pentru mine, nu scriu nici ca să îmi exhib calităţile cultural-juridice și sigur nu mai scriu pentru a mă integra în noua nomenclatură a administrării învăţământului universitar. Așadar, nu vreau să scriu obscur pentru că vreau să se înţeleagă ce am de spus prin text. Nu vreau să scriu ocult pentru a lăsa cititorului impresia că știu un adevăr ascuns pe care el însuși nu l-ar ști sau la care nu ar avea acces. Când mă gândesc la această regulă directoare – și mi se întâmplă des – îmi vin totdeauna în minte ideile unui autor italian pe care îl admir și care spunea că scrisul preţios nu ascunde neapărat o gândire valoroasă, după cum scrisul limpede nu vine neapărat dintr-o gândire simplă! (Primo Levi, Dello scrivere oscuro, Opere, Einaudi, Torino, 1990, V. III, p. 634). (Ionuț-Florin Popa)

Referindu-ne cel puţin la dreptul privat, putem constata un limbaj juridic care se revendică a fi universal și peren. Există, înainte de toate, un anume mod de a gândi juridic. Exista o sacralitate conceptuală specifică limbajului juridic, care s-a păstrat și perpetuat indiferent de epocă și timp. Există o retorică a raţionamentului juridic, dar și o tehnică a formulărilor care încearcă să acopere orice eventualitate posibilă, descurajând tentaţia speculativă („de deviere”), o tehnică comună a scrierii juridice, indiferent de sistem. Să luăm un exemplu oferit de Profesoara Judith Fisher amintind de un renumit judecător din Ohio, Timothy Walker, care, parodiind un avocat pledant, spunând „I give you that orange”, redă stilul acestuia de exprimare juridică echivalentă: „I give you all and singular my estate and interest, right, title and claim, and advantage of and in that orange, with all its rind, skin, juice, pulp, and pips, and all right and advantage therein, with full power to bite, cut, suck, and otherwise eat the same, or give the same away, as fully and effectually as I, said A.B., am now entitled to bite, cut, suck, or otherwise eat the same orange, or give the same away, with or without its rind, skin, juice, pulp, and pips, anything hereinbefore, or hereinafter, or in any other deed or deeds, instrument or instruments of what nature or kind soever, to the contrary in any wise notwithstanding”. (Dan-Andrei Popescu)

În eseul său On Writing, Stephen King reușește să-și creeze o adevărată biografie pornind de la cum scrie. Altfel spus, răspunsul la întrebarea „cum scriem?” poate fi extrem de complex și poate reprezenta întreaga viaţă a unui om. O butadă (devenită celebră pe plaiurile mioritice ca pseudo-argument în favoarea plagiatului) spune că, de fapt, „cărţile se scriu din cărţi”. Prin urmare, scrii așa cum citești. Pandantul este că „la noi se scrie mai mult decât se citește”, ceea ce poate aneantiza dintr-o mișcare ceea ce se scrie. Pentru mine, în mare măsură, ambele abordări sunt reprezentative. Ca și King, cred că scrisul este relevant atunci când îl practici din convingere, nu (numai) din obligaţie. În același timp, cred că (mai ales în cadrul lucrărilor știinţifice) nu poţi pretinde că propria imaginaţie va ţine loc experienţei umane acumulate până la tine. (Radu Rizoiu)

Propun în schimb cititorului meu o schemă, să-i zicem a bulgărelui de zăpadă, apărut urmare a unui pragmatism, nu nativ, ci a experienţei editoriale; ideile se transformă, precum bulgărele mare de zăpadă, de la ceva mic, efemer, precum concluziile sau considerentele dintr-un proces, către un editorial sau articol, iniţial postat online, mai târziu publicat într-o revistă de specialitate, ca în final să capete haina unei monografii sau consistenţa unui capitol într-un tratat. Poate durează jumătate de an sau poate ani, dar important este că ideea ta te-a însoţit, iar tu, într-un fel, i-ai fost credincios. (Lucian Săuleanu)

Conf. av. dr. Lucian Bojin, VALENTIN & ASOCIAȚII
Av. dr. Mihaela Mocanu, CMV Law

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti