Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Legal Days

Diferența de remunerare între femei și bărbați în UE rămâne la 13%

15 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Femeile din Uniunea Europeană continuă să câștige mai puțin decât bărbații, diferența medie de remunerare între femei și bărbați în UE fiind de 13%. Aceasta înseamnă că pentru fiecare 1 euro câștigat de un bărbat, o femeie câștigă doar 0,87 euro, potrivit unui comunicat.

Ziua egalității salariale marchează data care simbolizează câte zile suplimentare trebuie să lucreze femeile până la sfârșitul anului pentru a câștiga ceea ce au câștigat bărbații în același an. În acest an, Ziua egalității salariale este marcată la 15 noiembrie.

Věra Jourová, vicepreședintele pentru valori și transparență, și Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, au declarat următoarele:

„Ziua egalității de salariale are rolul de a ne reaminti să ne continuăm eforturile pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați. Salarizarea egală pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de valoare egală este unul dintre principiile fondatoare ale UE. Acesta a fost stabilit în Tratatul de la Roma în 1957.

Cu toate acestea, progresele în ceea ce privește eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați stagnează în acest an și au fost lente de-a lungul anilor. Acest lucru ne reamintește că stereotipurile de gen continuă să afecteze femeile și bărbații în toate sferele vieții, inclusiv la locul de muncă, și că sunt necesare acțiuni specifice pentru a pune în aplicare principiul remunerării egale.

Comisia lucrează în mod consecvent pentru a promova egalitatea între femei și bărbați în UE. În luna iunie a acestui an, a intrat în vigoare Directiva privind transparența salarială. În temeiul acestei noi legi, angajații vor putea să își valorifice dreptul la o remunerație egală pentru o muncă egală sau pentru o muncă de valoare egală prin intermediul dreptului la informații privind remunerația.

Cei despre care se stabilește că au suferit o discriminare salarială bazată pe sex trebuie să obțină remedierea muncii neplătite și să primească o remunerație echitabilă pentru aceasta. Transparența este esențială pentru o schimbare reală, iar această nouă legislație este un pas important în direcția corectă. Punerea în aplicare a directivei de către statele membre va fi acum esențială pentru aplicarea principiului remunerării egale pentru toți cetățenii UE.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică