Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti

 1 comentariu

Noi orientări pentru utilizarea tehnologiilor de recunoaștere facială
29.01.2021 | Raluca ONUFREICIUC

Secţiuni: Articole, Content, Data protection, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Onufreiciuc

Raluca Onufreiciuc

Consiliul Europei prin Comitetul Consultativ al Convenției pentru protejarea persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal (T-PD), cunoscută sub denumirea de Convenția nr. 108[1] a publicat ieri, 28.01.2021, o dată cu celebrarea a 40 de ani de existență, o serie de orientări cu aplicabilitate generală care vizează în mod direct utilizarea tehnologiilor de recunoaștere facială atât în sectorul privat, cât și în cel public.

Luând în considerare scopurile acestor utilizări și impactul lor potențial asupra dreptului la protecția datelor și a altor drepturi fundamentale, acestea au menirea de a trasa o serie de măsuri sau reguli de referință pentru toate entitățile publice sau private și de a readuce în prim-plan ideea că este imperios necesară o dezbatere democratică cu privire la folosirea în timp real a acestor tehnologii  în special în spațiile și locurile publice[2]. Totodată, orientările au rolul de a reaminti faptul că un cadru de reglementare care permite o supraveghere vastă a persoanelor fizice prin intermediul tehnlogiilor de recunoaștere facială, contravine dreptului la respectarea vieții private.

De asemenea, în conținutul orientărilor sunt redate o serie de definiții referitoare la noțiunea de „mediu necontrolat”[3], șablon biometric[4] sau clasificare biometrică[5].

În mod cert, garanțiile de protecție ale propriului chip, în prezent nu sunt suficient de acoperitoare pentru a deservi multitudinii de situații faptice care se pot ivi în practică, dar asta nu împiedică statele europene să aibă o atitudine precaută și să adopte măsuri transparente care să nu încalce demnitatea umană, principiul nediscriminării și în ansamblu drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor.


[1] Conventia nr. 108 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automatã a datelor cu caracter personal a fost semnatã la nivelul Consiliului Europei în 28 ianuarie 1981 și reprezintã unul dintre primele instrumente juridice adoptate la nivel internațional în domeniul protecției datelor personale.
[2] În acest sens, a se vedea declarația Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić: „În cel mai bun caz, recunoașterea facială poate fi utilă, ajutându-ne să navigăm în obstacole în viața noastră de zi cu zi. În cel mai rău caz, ne amenință drepturile fundamentale ale omului, inclusiv viața privată, egalitatea de tratament și nediscriminarea abilitând autoritățile statelor să monitorizeze și să controleze aspecte importante ale vieții personale – adesea fără cunoștința sau consimțământul nostru.”
[3] Locurile accesibile în mod liber persoanelor, inclusiv spații cvasi-publice, cum ar fi mall-uri, spitale sau școli.
[4] Reprezentare digitală a caracteristicilor unice ale persoanei care au fost extrase și stocate într-o bază de date biometrice.
[5] Procesul de stabilire dacă datele biometrice ale unei persoane aparțin unui grup cu o anumită caracteristică predefinită pentru a lua o anumită acțiune.


Av. drd. Raluca Onufreiciuc
Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti