Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Mesaje de condoleanțe, Universitaria

Prof. univ. dr. Momcilo Luburici s-a stins. UPDATE: Mesaje de condoleanţe. Ceremonia funerară

17 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Vineri, 17 noiembrie 2023, începând cu orele 12:00, la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox, devenită neîncăpătoare, a avut loc slujba de înmormântare a Prof. univ. dr. Momcilo Luburici, Președinte fondator al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București.

Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți.

La finalul ceremoniei s-a dat citire unui emoționant mesaj de condoleanțe transmis de PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mesaj publicat de noi mai jos.

Personalitatea, cariera, meritele și marile realizări ale ilustrului Profesor, plecat dintre noi la respectabila vârstă de 99 de ani, au fost evocate de asemenea în discursurile rostite de către ÎPS Arhiepiscop Teodosie, Prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, Președinta Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, Prof. univ. dr. Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane din București și Lect. univ. dr. Alexandru Cordoș, Decanul Facultății de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.

După slujbă, Prof. univ. dr. Momcilo Luburici a fost înmormântat cu onoruri militare în capela familiei aflată în Cimitirul Bellu Ortodox.

Amintim că, în anul 2002, de Ziua Națională a României, Profesorul a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru meritele sale deosebite în activitatea ştiinţifică şi didactică, pentru modernizarea şi promovarea reformei în învăţământ.

Totodată, pe 8 noiembrie 2005, cu prilejul ceremoniei de sfințire a Paraclisului Universitar „Sfântul Preacuvios Părinte Dimitrie cel Nou” al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, regretatului dascăl și ctitor i-a fost conferită înalta distincție „Crucea Patriarhală” pentru mireni, în semn de prețuire pentru dragostea pe care acesta a arătat-o față de Biserică.

***

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis astăzi un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a domnului prof. univ. dr. Momcilo Luburici, președintele Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, mesaj intitulat „Distins dascăl și continuator al tradiției universitare românești, Profesorul Momcilo Luburici (1924-2023)„:

Cu multă tristețe, am primit vestea sfârșitului vieții pământești a domnului profesor universitar dr. Momcilo Luburici, miercuri, 15 noiembrie 2023, președinte și fondator al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, personalitate marcantă a dreptului din țara noastră.

Născut la 10 februarie 1924, în actuala Bosnia-Herțegovina, el a migrat în anul 1949, în România, din Iugoslavia condusă de președintele comunist Iosif Broz Tito. Fost student la Drept în Belgrad, Momcilo Luburici a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, în anul 1954, continuându-și apoi parcursul academic, alături de alți profesioniști ai științelor juridice din România, în calitatea de cadru didactic al Facultății de Drept.

Dascăl de vocație, Momcilo Luburici a desfășurat o remarcabilă carieră didactică universitară, transmițând, fără doar și poate, numeroaselor generații de tineri valorile pe care le-a slujit o viață întreagă cu multă competență și devotament. Despre vocația sa de creator de școală universitară, el însuși a mărturisit ca o autentică profesiune de credință: „Nu există o meserie, o preocupare mai frumoasă decât cea de dascăl”.

În anul 1990, a fondat Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, sub auspiciile Asociației de Cultură „Dimitrie Cantemir”, desfășurând activități conexe sau complementare celor de învățământ și cercetare. Referitor la întemeierea Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, prof. univ. dr. Momcilo Luburici a spus: „Am muncit enorm să creăm o universitate de la zero, o universitate care să ducă mai departe tradiția universității românești și, în același timp, să aducă un spirit nou”, sigur, având în minte idealurile cărturarului român Dimitrie Cantemir, de la nașterea căruia se împlinesc 350 de ani, anul acesta, și, de asemenea, 300 de ani de la trecerea lui în eternitate.

Spirit practic și dinamic, caracterizat, deopotrivă, de credință și profesionalism, profesorul Momcilo Luburici rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca o personalitate excepțională, un chip luminos al învățământului românesc, în general, și al științelor juridice, în mod special.

Înzestrat de Dumnezeu cu mulți talanți, pe care i-a făcut să rodească, profesorul Momcilo Luburici rămâne un model de performanță profesională și credință unită cu fapta, care ne-a lăsat drept moștenire rezultatele vastei sale activități, dar și un model de bunătate și respect față de semeni.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu binecuvântări și condoleanțe pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

***

Miercuri, 15 noiembrie 2023, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București a publicat următorul ferpar:

Cu adâncă durere, Senatul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București anunță trecerea în neființă a Domnului Președinte, prof. univ. dr. Momcilo Luburici, fondator al Universității.

Întregul personal al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, care i-a cunoscut personalitatea, profesionalismul și înalta ținută morală, îi aduce un ultim omagiu!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Cu durere în suflet anunț decesul prof. univ. dr. Momcilo Luburici, în ziua de 15 noiembrie 2023.

Domnia sa a avut o contribuție esențială în formarea a zeci de generații de studenți.

Prof. univ. dr. Momcilo Luburici a fost președintele fondator al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, înființată în anul 1990 – www.ucdc.ro.

Subsemnatul și toți colegii, juriști și nu numai, îi vom purta în suflet sinceră și neprețuită memorie, personal fiindu-i veșnic recunoscător pentru formarea profesională, dar și ca om – i-am fost student, iar începând cu luna martie 1996 sunt cadru didactic universitar la Facultatea de Științe Juridice și Administrative a Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Doamne ajută celor vii!

Dr. Florică Ciutacu

***

Absolvenții promoției 1985-1989 ai Facultății de Drept din cadrul Universității București aduc o pioasă recunoștință personalității profesorului universitar doctor Momcilo Luburici care printr-un stil pedagogic inconfundabil, altruist a contribuit la formarea noastră ca judecători, procurori și juriști, prin fundamentele instituțiilor de teoria generală a statului și dreptului, a conștientizării interpretării și aplicării normelor de drept.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Judecător Rodica Aida Popa, Înalta Curte de Casație și Justiție

***

Miercuri, 15 noiembrie 2023, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat următorul ferpar:

Azi dimineață a trecut la cele veșnice Domnul Președinte al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Profesor Universitar Doctor Momcilo LUBURICI, după o viață la catedra Facultății de Drept la Teoria Generală a Dreptului.

În anul 1990 a fondat Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir care în 33 de ani de activitate a dat peste 80.000 de absolvenți cu licență, peste 15.000 de absolvenți de maser și câteva mii de doctori în diverse profesii. Numărul cel mai mare de absolvenți a fost de specialiști în drept. Mulți absolvenți au ocupat și ocupă demnități publice în toate sectoarele juridice.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, ora 12:00, la Cimitirul Bellu în București.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

La 15  noiembrie a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de aproape un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în învățământul superior juridic românesc, eminentul jurist prof. univ. dr. MOMCILO LUBURICI, membru de onoare al Academiei de Științe Juridice din România (AȘJR).

Președinte fondator al Universității  Creștine „Dimitrie Cantemir”, înființată în anul 1990, domnia sa a avut o contribuție esențială în formarea a zeci de generații de studenți în domeniul Dreptului, fiind respectat datorită personalității, profesionalismului și înaltei ținute morale.

Prin dispariția sa Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, cei apropiați, precum și toți cei care l-au cunoscut suferă o grea și ireparabilă pierdere.

Membrii AȘJR îi aduc pe această cale ilustrului profesor Luburici un ultim și pios omagiu!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Membrii Academiei de Științe Juridice din România

***

Miercuri, 15 noiembrie 2023, Baroul București a publicat următorul ferpar:

Baroul București a fost informat despre decesul Domnului Profesor Universitar Doctor Momcilo Luburici, Președinte al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, după o viață la catedra Facultății de Drept la Teoria Generală a Dreptului.

În anul 1990 a fondat Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, care în 33 de ani de activitate a dat peste 80.000 de absolvenți cu licență, peste 15.000 de absolvenți de maser și câteva mii de doctori în diverse profesii. Numărul cel mai mare de absolvenți a fost de specialiști în drept. Multi absolvenți au ocupat și ocupă demnități publice în toate sectoarele juridice.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, ora 12:00, la Cimitirul Bellu în București.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

CLIP In Memoriam: aici.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică