Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Răspunsuri ale juriștilor la întrebarea „Cum scrieți?” (Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020)
01.02.2021 | Lucian BOJIN, Mihaela MOCANU

Secţiuni: Content, Opinii, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Bojin

Lucian Bojin

Mihaela Mocanu

Mihaela Mocanu

Numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”. Textele sunt disponibile pe platforma sintact.ro.

Continuăm publicarea unor extrase din contribuțiile invitaților.

Un studiu de drept civil ar trebui scris cu credința, chiar eronată, că poate schimba opinia doctrinei și a practicii judiciare. Ce vreau să spun este că starea psihlogică a celui care urmărește să demonstreze o idee contează la fel de mult precum capacitățile sale intelectuale sau bibliografia pe care o consultă. Această stare, pe care aș numi-o ”de grație”, poate avea un rol hotărâtor pentru originalitate. (Irina Sferdian)

Care este imaginea unui articol ideal? Am tot scris aici despre articole și nu despre cărţi pentru că articolul este ca o nuvelă. Precizia și coerenţa, inteligenţa și exuberanţa se pot observa mai bine în articole decât în cărţi. În primul rând titlul. Trebuie să fie atât de bun încât să reușești să ajungi în căutările din bazele de date sau din motoarele de căutare, și să fie și sofisticat. Cum să fie simplu-sofisticat? Cunoașterea subiectului. Dacă știi ce vorbești/ gândești, afli și cum să te exprimi. Tot ceea ce este sofisticat cere mult antrenament și curaj. (Daniel-Mihail Șandru)

Nu e totuna a întocmi o soluţie de clasare într-un dosar în care părţile s-au împăcat (…) cu a redacta un rechizitoriu care se referă la mai multe fapte, la mai mulţi inculpaţi, având poziţii procesuale diverse și formulând apărări care trebuie combătute. După cum nu este același lucru să prezinţi situaţia de fapt în cuprinsul ordonanţei prin care restitui cauza organului de cercetare penală (care cunoaște deja dosarul) sau în rechizitoriul pe baza căruia judecătorul stabilește limitele învestirii sale. Nu este totuna să prezinţi situaţia de fapt la momentul începerii urmăririi penale, când ai în vedere doar conţinutul actului de sesizare, sau în concluziile scrise depuse ulterior dezbaterilor, când aceasta se stabilește ţinând seama de probele administrate atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată. (Alexandra Mihaela Șinc)

În prezent, mai mult rescriu. Spre deosebire de faza liceului ori a proiectelor din Facultate, când era un sacrilegiu să tai fie și un cuvinţel deja scris, acum elimin fără milă pagini întregi, dacă nu se potrivesc cu mesajul pe care vreau să îl transmit. (Observ că masteranzii ale căror lucrări de disertaţie le corectez au aceeași problemă ca mine, fiind reticenţi când le sugerez să scoată anumite părţi din material). Înlocuiesc cuvinte de mai multe ori, fraze, paragrafe, pagini. (Andra-Roxana Trandafir)

Bref, am învățat să fiu conștient de felul în care scriu de la o anumită persoană. Această persoană a fost Raymond Chandler. […] Chandler […] spune că scrie întotdeauna dimineața sau la începutul zilei: ”Noaptea am idei mirifice, însă nu durează”. Se așează la birou și așteaptă ”inspirația”, fără să o numească, în mod necesar, astfel: ”Tot ceea ce am scris cu adevărat viu vine din plexul solar. Este o muncă, pentru că te obosește, uneori te epuizează.”, spune Chandler. Mai spune că trebuie să dedici zilnic în jur de patru ore scrisului: ”Te poți uita pe fereastră, poți să stai în cap, sau să te rostogolești pe covor, însă nu trebuie să faci ceva concret, de exemplu să citești, să scrii scrisori, să arunci o privire pe ziare sau să scrii cecuri”. Să scrii sau nimic altceva: ”Este ca la școală. Dacă obligi elevii să stea liniștiți, învață cîte ceva, măcar cît să nu moară de plictiseală. Găsesc asta eficace. Sînt două reguli simple: a) nu ești obligat să scrii; b) nu ai voie să faci nimic altceva. Restul vine de la sine”.  (Constantin Valentin)

În tradiţia scrisului juridic domnește un stil uniform, bazat pe substanţă. Acesta este incontestabil chiar dezideratul unei lecturi non-fictive. Dar tendinţa actuală converge înspre îmbinarea substanţei cu stilul; de ce nu te-ai putea bucura (surprinzător!) și de lectura unui articol de drept? Apreciez anti-curentul american de articol văzut ca narrative. Deschide articolul cu o povestire personală (amintire, anecdotă, confesiune), o trimitere înspre o carte sau un film, condimentează textul, umanizează-l. (Andreea Verteș-Olteanu)

Conf. av. dr. Lucian Bojin, VALENTIN & ASOCIAȚII
Av. dr. Mihaela Mocanu, CMV Law

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti