Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Modificări ref. distribuirea voucherelor pentru dispozitive asistive destinate persoanelor cu dizabilităţi
29.01.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 94 din 28 ianuarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 103/2021 pentru modificarea și completarea Metodologiei de acordare și distribuire a voucherelor utilizate exclusiv pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 1.263/2019.

În urma modificărilor, pentru obținerea voucherului, persoana cu dizabilități va trebui să depună dosarul prevăzut la art. 3 din Metodologie, iar angajamentul persoanei cu dizabilități va fi întocmit în trei exemplare şi se înregistrează distinct la registratura DGASPC, care le transmite la ANDPDCA, pentru înregistrare și semnare. Aceasta din urmă returnează două exemplare la DGASPC, care va păstra un exemplar, urmând ca pe celălalt să îl comunice înapoi persoanei cu dizabilități.

Modelul angajamentului se regăseşte în anexa nr. 2.

De asemenea, în cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării voucherului sau dacă voucherul nu este utilizat în perioada sa de valabilitate, se va relua procedura de acordare a voucherului, cu excepția situației în care documentele aflate la dosar sunt în termen de valabilitate, caz în care beneficiarul depune la DGASPC o nouă cerere pentru acordarea voucherului însoțită de voucherul neutilizat și de angajamentul prevăzut mai sus.

Dacă voucherul nu a fost utilizat în perioada de valabilitate, iar beneficiarul dorește un alt produs din Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, acesta depune la DGASPC o nouă cerere pentru acordarea voucherului însoțită de voucherul neutilizat, de o nouă recomandare a medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces și de angajamentul de mai sus.

Voucherul va fi utilizat exclusiv de către persoana îndreptățită, în baza actului de identitate, o singură dată, pentru achiziționarea unui singur produs, în perioada de valabilitate a acestuia, doar la operatorii economici, furnizori/producători de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces prevăzuți în lista disponibilă pe site-ul ANDPDCA.

Doar prin excepție, în situația deficiențelor bilaterale, voucherul va putea fi utilizat pentru achiziționarea a două produse asistive prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces.

Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, așa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

Dacă valoarea produsului/produselor achiziționat/achiziționate este mai mare decât cea a voucherului, diferența va fi suportată de persoana îndreptățită sau reprezentantul legal al acesteia, după caz.

Intrare în vigoare: 28 ianuarie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti