Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Dantes Nicolae Bratu: Condiţionarea salariatului de către angajator, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal


29.01.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 28 ianuarie 2021, Inspecția Muncii a informat că, în perioada 11-23 ianuarie 2021, a desfășurat acţiuni de control, potrivit unui comunicat.

S-au aplicat amenzi în valoare de 3.904.900 de lei, din care 3.714.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost depistate 159 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 3196 de avertismente și au fost dispuse 7.311 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Totodată, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, s-au aplicat 1422 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 190.500 lei. Din 2614 angajatori controlați, au fost sancționați 938 și s-au dispus 1804 măsuri de remediere a neconformităților.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: „Având în vedere relaxarea restricțiilor anunțate în capitală în perioada următoare, atragem atenția atât angajatorilor cât și angajaților că respectarea, în continuare, a măsurilor de prevenire și protecție împotriva răspândirii COVID-19 sunt obligatorii și extrem de importante atât pentru protejarea propriei sănătăți cât și a celorlalți.
Inspectorii de muncă își vor face în continuare datoria, vor fi pe teren, ca și până acum, în acțiuni de control riguroase, indiferent de oră și de ziua din săptămână sau de condițiile meteorologice. Din analiza rezultatelor acțiunilor de control, se observă ponderea mult mai mare a avertismentelor și a măsurilor dispuse pentru remedierea neconformităților prin raportare la numărul amenzilor, care, așa cum am mai spus în nenumărate rânduri, nu reprezintă un scop în sine. De asemenea, doresc să reamintesc un aspect, pe care inspectoratele teritoriale de muncă l-au difuzat deja, referitor la condiţionarea salariatului de către angajator, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2. Le atragem atenția angajatorilor că acest lucru este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal. Potrivit Ordinului Ministrului Sănătății, pacientii asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare, ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor în vigoare, fără a fi condiționați de efectuarea unui nou test.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro