Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Drept civil, Noutăți legislative, Opinii, SELECTED

Noi reglementări și modificări ale Legii nr. 165/2013 privind despăgubirile pentru imobilele trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist

16 noiembrie 2023 | Bogdan ILIE
Bogdan Ilie

Bogdan Ilie

În M.O. nr. 956 din 23.10.2023 a fost publicată Legea nr. 284/2023 pentru completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Printre cele mai importante modificări ale Legii nr. 165/2013 se numără situația persoanelor cu privire la care, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile/definitive, instanţele de judecată s-au pronunţat asupra existenţei şi întinderii dreptului, precum şi asupra calităţii de persoană îndreptăţită şi care nu au formulat cereri în baza Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru acestea, noul act normativ a stabilit un termen de 6 luni, care se împlinește la data de 26.04.2024, în interiorul căruia pot depune cereri pentru acordarea de măsuri compensatorii prin puncte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

O altă modificare vizează introducerea unor noi situații de soluționare cu prioritate a dosarelor de despăgubire de către:

– entităţile învestite de lege cu cererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrate şi nesoluţionate, pentru cererile formulate de persoane în favoarea cărora instanţele judecătoreşti s-au pronunţat, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile/definitive, asupra existenţei şi întinderii dreptului, precum şi asupra calităţii de persoană îndreptăţită.

– Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor pentru dosarele în care beneficiarii sunt persoane care deţin certificate de încadrare în grad de handicap grav sau au calitatea de pensionari de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

O altă modificare, de această dată cu impact negativ asupra Legii nr. 165/2013, a survenit prin publicarea la 27.10.2023, în M.O. nr. 979, a O.U.G. nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prin acest act normativ, Guvernul României a amânat plata sumelor aferente titlurilor de plată emise de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, până la data de 31 octombrie 2023 şi neachitate de Ministerul Finanţelor, pentru acestea plata urmând să se efectueze începând cu 1 aprilie 2024.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 90/2023, acesta efectuase plata titlurilor de plata emise de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor până la data de 13.03.2023. Asistăm practic în premieră, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013, la nerespectarea de către Guvernul României a termenului de plată de 180 de zile impus de art. 31 alin. 8 respectiv 41 alin. 4 din Legea nr. 165/2013, fiind nevoit, din nou, să apeleze la modificarea legii printr-o O.U.G.

Pe lângă amânarea plații titlurilor de plată s-a stabilit totodată că în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, se suspendă emiterea de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a titlurilor de plată realizată în baza dispoziţiilor Legii nr. 165/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi respectiv ale Legii nr. 164/2014, cu modificările ulterioare, ceea ce în mod evident echivalează tot cu o nerespectare a termenului de plata de 180 de zile, realizată practic prin amânarea emiterii titlurilor de plată.

Avocat Bogdan Ilie, Partener NICOLESCU DUMITRESCU ILIE & ASOCIAȚII

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories