Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Drepturile omului SELECTED

Interacțiunea UE – CEDO: Cursul HELP al Consiliului Europei pentru magistrați și avocați

17 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

În zilele de 13 și 14 noiembrie 2023, 40 de judecători, procurori și avocați din 16 state membre ale UE au participat la lansarea cursului HELP al Consiliului Europei cu tema Introducere în protecția drepturilor omului în Europa – interacțiunea dintre CEDO și Carta drepturilor fundamentale a UE, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, Franța. Acesta a fost organizat de Consiliul Europei în cadrul Proiectului UE-CoE „HELP în UE III” (finanțat în cadrul Programului Justiție al Uniunii Europene (2021-2027)).

Lansarea a început cu remarci introductive din partea Evei Pastrana, șefa Diviziei de formare în domeniul justiției și al drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei. Aceasta a vorbit despre cât de important este pentru divizia sa să asigure și să promoveze formarea profesioniștilor din domeniul juridic din întreaga Europă și din afara acesteia cu privire la instrumentele de protecție a drepturilor omului. Ea a subliniat că, deși accentul principal este pus pe acele instrumente care provin de la Consiliul Europei (CoE), interconectarea acestora cu legile și politicile UE a fost, de asemenea, o parte integrantă a planului de acțiune din 2015.

Au urmat mai multe intervenții relevante pentru tema cursului. Proc. Răzvan Horațiu Radu, fost agent Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (2007-2011) și pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene (2011-2018), a discutat despre diferențele și asemănările în ceea ce privește înfățișarea și argumentarea în fața celor două instanțe europene, oferind exemple de situații particulare și jurisprudență și analizând provocările și oportunitățile.

David Milner, șeful Diviziei de cooperare interguvernamentală în domeniul drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei, a vorbit despre aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). El a prezentat contextul negocierilor, începând din anii 1950; a vorbit, de asemenea, despre funcționarea și activitatea Grupului „46+1” și despre situația actuală. Martina Törnkvist, șefă de echipă în cadrul echipei pentru cartă din cadrul Direcției Generale Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, a vorbit despre activitatea Comisiei Europene în domeniul drepturilor fundamentale și despre sinergiile dintre Carta UE și CEDO. Aceasta a menționat, de asemenea, resursele online existente la nivelul UE, cum ar fi Platforma europeană de formare.

Gabriel Toggenburg, de la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), a subliniat succesul cooperării de lungă durată dintre FRA și CoE. De asemenea, a prezentat Sistemul de informare privind drepturile fundamentale ale UE, punând un accent deosebit pe Charterpedia, enciclopedia FRA privind Carta UE.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) au fost, de asemenea, reprezentate la eveniment. Johan Callewaert, grefier adjunct al Marii Camere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a susținut că dreptul UE și CEDO funcționează ca surse de inspirație reciprocă și a examinat jurisprudența specifică atât de la Curtea de la Strasbourg, cât și de la Curtea de la Luxemburg; acesta a menționat abordarea acestora în chestiuni precum executarea mandatelor europene de arestare, răpirea internațională de copii și Regulamentul Dublin.

Roland Klages, referendaire în cadrul cabinetului primului avocat general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, a discutat despre cererile de pronunțare a unor hotărâri preliminare formulate de instanțele naționale. Acesta a aprofundat funcționarea CJUE și procedurile sale, comparându-le cu cele ale CEDO. De asemenea, a evocat exemple concrete și și-a exprimat încrederea într-un dialog judiciar continuu între Strasbourg și Luxemburg.

Participanții au efectuat, de asemenea, o vizită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde au fost întâmpinați de Loredana Cristea și Reniz Zaganjori, avocați la grefa Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceștia au aflat despre funcționarea Curții, despre parcursul cererilor depuse în fața acesteia, precum și despre cerințele procedurale care trebuie respectate. De asemenea, aceștia au discutat despre resursele legate de jurisprudență puse la dispoziție de Curte în domeniul mediului și al drepturilor omului și au primit o introducere în platforma de schimb de cunoștințe a Curții.

În cadrul evenimentului de lansare, participanții au făcut cunoștință, de asemenea, cu programul HELP și cu platforma de e-learning a acestuia, care oferă 49 de cursuri privind drepturile omului. În plus, grupul a făcut cunoștință cu tutorii HELP, Raluca Bercea, expert internațional, avocat și profesor de drept în România, și Deirdre O’Gara, membru al Consiliului consultativ la Biroul Procurorului General al Irlandei. Aceștia au discutat cu participanții despre trecutul și interesele lor și au prezentat câteva idei despre aspectele care vor fi abordate în timpul cursului.

Tutorii le vor oferi participanților sprijin și îndrumare pe parcursul următoarelor săptămâni. În timpul evenimentului de lansare, toți participanții au fost înregistrați pe pagina dedicată cursului și sunt acum pregătiți să înceapă cursul. Certificatele HELP, eliberate de Consiliul Europei, vor fi acordate celor care vor finaliza cu succes cursul.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri