« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca își onorează, la 101 ani, statutul inițial de “inovație” în învățământul superior românesc
01.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Luni, 1 februarie 2021, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a informat că acum 101 ani (1-2 februarie 1920), a avut loc inaugurarea solemnă a Universității din Cluj – numită atunci informal și Universitatea Națională (românească) a Daciei Superioare -, în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, a autorităților și a reprezentanților țărilor aliate și neutre în timpul războiului, din Europa și America, potrivit unui comunicat.

Regele Ferdinand, a stabilit atunci, prin discursul său, deviza universității clujene: „Consacrat adevărului, pe căile justiției – singurele care conduc la înțelegerea între diferite popoare ale lumii – acest așezământ de înaltă cultură va putea să aducă servicii țării și umanității, făcându-le la amândouă cinste prin munca sa științifică.”

Prof. univ. dr. Daniel David, rector UBB: „Din 1927 Universitatea din Cluj se va numi Universitatea Regele Ferdinand I, iar Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este astăzi succesorul legal și academic al acestei universități. Ridicându-se la deviza stabilită de Suveran încă din 1920, UBB nu este o universitate de educație/formare de specialiști, angajamentul său fiind pentru generarea cunoașterii prin cercetare/știință, în cadrul acestui proces formând specialiști și caractere și servind societatea (mediul socio-economic). Așadar, comunitatea academică a UBB își trăiește autentic valorile Traditio et Excellentia, născându-se ca universitate humboldtiană, iar astăzi angajându-se în paradigma <<world-class>>, care reprezintă evoluția modernă a paradigmei humboldtiene.

Trebuie să știm că inițial au fost perspective diferite asupra organizării și misiunii noii universități clujene. Unii ar fi dorit ca Universitatea din Cluj să fie o simplă extensie a celor din București și Iași (în acest context unii menționau în presa vremii riscul de a deveni «anticameră» sau «colonie» pentru acestea). Alții ar fi vrut o universitate ardeleană/transilvană. Intelectualii marcanți ai vremii au înțeles însă că prin Universitatea din Cluj au șansa să facă un experiment prin care să creeze inovativ o instituție nouă, direct ancorată în cele mai bune practici internaționale, mai ales europene (franceze/germane) și americane, care apoi să servească drept model și pentru celelalte universități din țară. Spre exemplu, profesorul Vasile Pârvan, unul dintre intelectualii marcanți care s-au opus ca Universitatea din Cluj să fie o reproducere a universităților din Vechiul Regat, a spus că lucrurile ar trebui să stea chiar invers și a contribuit major la acest lucru. În final, s-a mers pe varianta inovativă, cu implicarea celor mai valoroși oameni de știință din țară și a unora de marcă din străinătate, iar UBB se ridică și astăzi la acest nivel, fiind o universitate clujeană/transilvană/românească ce joacă însă global, în liga academică internațională, fiind spre exemplu membru în GUILD, organizația unora din cele mai importante universități europene <<world-class/research-intensive>>”.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.