Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Executarea de către angajator a obligației ce-i revine în urma anulării deciziei de concediere și repunerii părților în situația anterioară
02.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gabriel Uluitu

Gabriel Uluitu

Av. conf. univ. dr. Gabriel Uluitu, Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu din București, a publicat, în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 4/2020, pag. 19-26, articolul Executarea de către angajator a obligației ce-i revine în urma anulării deciziei de concediere și repunerii părților în situația anterioară: „Practica raporturilor de muncă și practica judecătorească în materie întâmpină permanente dificultăți în legătură cu interpretarea și aplicarea unor dispoziții din legislația muncii. Chiar dacă au trecut aproape 18 ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, o serie de soluții de reglementare din cuprinsul acestui act normativ, majoritatea instituind obligații în sarcina angajatorului în relație cu salariații, ridică probleme în aplicarea lor conformă.

Manifestarea acestor probleme conduce în dese rânduri la necesitatea intervenției instanțelor judecătorești – atât a celor ce au competență să soluționeze conflictele de muncă, dar și a celor de drept comun – pentru tranșarea diferendului dintre subiectele raporturilor de muncă.
Când angajatorul este obligat de către instanță, în urma anulării deciziei de concediere, să îl reintegreze pe salariat, în numeroase situații din practică se manifestă dificultăți în executarea acestei obligații.

Pornind de la un demers al Institutului Național al Magistraturii, ce și-a propus identificarea modalității în care se realizează în condiții de legalitate reintegrarea salariatului pe postul avut anterior unei concedieri declarate nelegală de către instanță și a desființării postului și care s-a concretizat într-un document cu caracter public, sunt analizate problemele evidențiate în acest document și soluțiile care au fost propuse.

Principalul aspect care este avut în vedere vizează posibilitatea angajatorului de a modifica, în contextul repunerii părților în situația anterioară, atribuțiile salariatului reintegrat. Cadrul legal aplicabil determină o limitare a posibilității angajatorului de a identifica soluții alternative, pe care să le instituie fără acordul salariatului în cauză.”

:: textul integral aici.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti