Despre normarea muncii judecătorului
21 noiembrie 2023 | Iuliana CIOLCĂMotto: ”Les jeux sont faites. Rien ne va plus”
Cu referire la moto-ul de mai sus, dacă crupierul învârte ruleta înseamnă că de la acel moment acționează hazardul și nimeni (”le hasard prend le dessus, et il n’est plus possible d’aller à son encontre”) nu i se mai poate împotrivi.
Dincolo de titlul incitant al dezbaterii, normarea muncii judecătorului nu are sau nu ar trebui să aibă de-a face cu hazardul, ci doar cu echilibrul, organizarea și asumarea.
Și asta pentru că Hotărârea nr. 2040/2023 a CSM-ului este o bază de discuție, un punct de plecare, care trebuie să aibă background și măsuri structurale, nu doar conjuncturale.
Fac parte dintre magistrații care au intrat în ședințele de judecată penale cu 50-60 dosare de fond și 100-110 dosare de apel și recurs, în anii 2006-2008.
Paradoxal, nu le simțeam ca atare și nici numărul lor nu era o problemă.
Pentru că lucrurile erau mai așezate și mai clare și nu interveneau aproape zilnic modificări legislative sau declararea neconstituțională a unor texte de lege, aspecte care erau excepția, iar nu regula ca în prezent.
Exista o previzibilitate, cuantificată inclusiv ca stabilitate, nu doar în acest sens, dar și cu privire la statutul magistraților, care nu crea viduri legislative și de personal, consumatoare de timp, energie și resursă umană.
Ce vreau să spun? Că se poate ca actul de justiție să nu mai fie o dispută permanentă între calitate și cantitate, că poți să mai faci cu entuziasm această meserie și să te retragi ”în camera de chibzuință” pentru a lua cea mai bună decizie, dar pentru asta trebuie, nu numai să nu așteptăm ”miracole”, ci, așa cum spunea cineva, ”să ai puterea de-a accepta ceea ce nu poți schimba, curajul de a schimba ceea ce poți schimba și înțelepciunea de a face diferența între acestea.”
Jud. Iuliana Ciolcă, Curtea de Apel București
* Idei expuse în cadrul dezbaterii 40. Rien ne va plus! (Maxim 40 dosare pe lună complet de judecată) / 13 noiembrie 2023 (ediția 613)