Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea cu drogurile şi etnobotanicele mâine, în Parlament
02.02.2021 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Content, Drept penal, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Mâine se votează la Senat legea ce modifică reglementarea privind drogurile şi etnobotanicele. Se va primi votul final. Ea fusese trimisă la promulgare, dar a ajuns din nou în Parlament în urma cererii de reexaminare formulată de Preşedintele ţării. Acum, însă, se renunţă la a interzice deţinerea de etnobotanice, ceea ce este o mare greşeală.

Aceste substanţe, numite „etnobotanice” sau „legale” şi care sunt altceva decât ceea ce numim droguri, s-au vândut în mod liber în România, în „magazine de vise”. Pentru că tinerii deveneau dependenţi, dar mulţi s-au îmbolnăvit sau chiar au decedat, a apărut Legea nr. 194/2011 ce le-a interzis. Aşa că se mai puteau vinde doar pe ascuns. Cei care le produc folosesc diverse substanţe amestecate: mătrăgună, acetonă, clin de geamuri, otravă de şoareci. Efectele sunt: ameţeli, vărsături, halucinaţii, liniştire, amorţirea membrelor, paralizie temporară. Dependenţa se obţine imediat. Preţul unui pliculeţ cu 1 gram este de 25 lei, la jumătate faţă de cannabis. Logic, piaţa este mai extinsă.

Ani de-a rândul, DIICOT a prins şi tribunalele au condamnat nu doar vânzatorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, la un moment dat, a apărut decizia nr. 10/2018 a ICCJ – CDCD care a declarat că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerat infracţiune. Pur şi simplu celor care fumează aceste substanţe pe stradă nu ai ce le face. Aţi văzut pe net filmuleţe cu tineri înţepeniţi pe stradă sau în parcuri – efectul de „zombi”… Am condamnat un dealer din Câmpia Turzii care a vândut astfel de substanţe la zeci de tineri. Procurorii au probat peste 1000 de acte de vânzare. Am audiat consumatori – aveau creierul prăjit (formula le aparţine). În anul 2019, un grup de parlamentari au vrut să îndrepte situaţia şi au promovat un proiect de lege: să mărească pedepsele pentru trafic de droguri, pentru trafic de etnobotanice şi să introducă pedepse pentru deţinere de etnobotanice. Legea aprobată a fost criticată de mulţi care nu ştiau ce scrie în ea, ba chiar s-au temut că vor creşte pedepsele pentru deţinerea de cannabis. Eu şi VeDem Just am salutat noua lege, care prevedea pedepse mai mari pentru  faptele cele mai grave, nu şi pentru deţinerea de droguri pentru consum propriu (mare problemă a unei astfel de reglementări). Cu privire la etnobotanice, s-a prevăzut atunci că este infracţiune deţinerea lor în vederea consumului propriu, ceea ce ar fi putut duce, din nou, la sancţionarea consumatorilor.

Doar că acum, la reexaminare, constat că se renunţă la această infracţiune: practic, se va permite cumpărarea şi consumul etnobotanicelor, la fel ca în ultimii doi ani, de la apariţia deciziei ICCJ până în prezent. Oamenii legii nu au fost întrebaţi – or, noi, cei care urmărim sau judecăm astfel de fapte ştim realitatea fenomenului. Nici cei de la Agenţia Naţională Antidrog nu au fost întrebaţi – ei sunt îngroziţi de amploarea fenomenului. Nici poliţiştii de la BCCO nu au fost întrebaţi – ei se plâng de pedepsele mici pentru tot ce ţine de etnobotanice, mult mai periculoase decât drogurile şi ineficienţa muncii lor.

Văd că unele legi se fac după păreri, nu după studii, statistici sau sfaturile specialiştilor. Eu voi respecta legea, aşa cum o va da Parlamentul. Dar, vreau să relatez un caz soluţionat de mine: Patru indivizi mergeau cu maşina. Au început să fumeze o ţigară cu „legale”. La un moment dat, şoferul a înţepenit cu mâinile pe volan, de la ceea ce inhala. S-au izbit toţi într-un zid. Acum, întreb pe cei care mâine vor vota această lege: cum ar fi dacă ei sau rudele lor s-ar nimeri pe direcţia spre care se îndreaptă o maşină cu astfel de indivizi?

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti