« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la animalele de reproducere – papagalii
03.02.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul suprem ceh specializat doar în contencios administrativ se întreabă cu privire la animalele de reproducere – papagalii (C-659/20).

Situația de fapt:

[1] Reclamantul este crescător de papagali. În cadrul acestei activități, la 21 ianuarie 2015, reclamantul a depus o cerere de derogare de la interdicția de comercializare în ceea ce privește cinci exemplare de papagal Ara hiacint (Anodorhynchus hyacinthius) născute în anul 2014 în crescătoria reclamantului. Pe baza poziției autorității științifice, autoritatea administrativă a respins cererea reclamantului.

(…)

[3] Autoritatea științifică a considerat că dobândirea papagalilor de către reclamant în anul 2000 reprezintă stabilirea unor animale de reproducere și a examinat aspectul dacă, în acest mod, nu s-a produs o încălcare, în special, a articolului 54 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea, potrivit căruia animalele de reproducere trebuie „stabilite în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile acestora în momentul achiziției și [să fie] menținute într-un mod care să nu prejudicieze supraviețuirea speciei respective în natură”. Examinând respectarea acestor condiții, autoritatea științifică a conchis că nu avea certitudinea că animalelor de reproducere au fost stabilite în conformitate cu dispozițiile legale și, prin urmare, nu și-a dat acordul pentru acordarea derogării, întrucât certificatele de înregistrare a exemplarelor – bunici din anul 1998 conțin o serie de neregularități (…).

(…)

[17] Sesizată cu recursul, Nejvyšší správní soud (Curtea Administrativă Supremă) a considerat că această cauză privește, în primul rând, la interpretarea dreptului Uniunii, că nu există o jurisprudență actuală a Curții de Justiție în acest domeniu și că nu este vorba despre o problemă care să poată fi soluționată în mod clar prin aplicarea unei interpretări contextuale a dreptului Uniunii, astfel încât să nu rămână îndoieli rezonabile cu privire la această interpretare (a se vedea Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din 6 octombrie 1982, CEEFIT, C-283/81, EU:C:1982:335). Astfel, Nejvyšší správní soud (Curtea Administrativă Supremă) este obligată să adreseze Curții întrebări preliminare în conformitate cu articolul 267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Întrebările adresate:

1. „Animalele de reproducere”, în sensul Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea, includ exemplarele care sunt părinți ai exemplarelor crescute de un anumit crescător, chiar dacă acesta nu a fost niciodată proprietarul sau deținătorul acestora?

2. În cazul în care la prima întrebare se va răspunde că exemplarele parentale nu fac parte din animalele de reproducere, atunci autoritățile competente, la examinarea respectării condiției prevăzute de articolul 54 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei referitoare la stabilirea animalelor de reproducere în conformitate cu dispozițiile legale, cu menținerea acestora într-un mod care să nu prejudicieze supraviețuirea speciei respective în natură, au dreptul de a controla originea acestor exemplare parentale și de a aprecia, pe această bază, dacă animalele de reproducere au fost stabilite în conformitate cu normele prevăzute la articolul 54 punctul 2 din acest regulament?

3. La examinarea respectării condiției prevăzute de articolul 54 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei, referitoare la stabilirea animalelor de reproducere în conformitate cu dispozițiile legale, cu menținerea acestora într-un mod care să nu prejudicieze supraviețuirea speciei respective în natură, se pot lua în considerare și alte circumstanțe relevante în cauză (în special, buna-credință la cesiunea exemplarelor și încrederea legitimă că eventualii descendenți ai acestora vor putea fi comercializați, precum și, dacă este cazul, dispoziții legale mai puțin stricte în vigoare în Republica Cehă anterior aderării la Uniunea Europeană)?

:: versiunea în limba română a întregului conținut al cererii de decizie preliminară (11 pagini)
:: versiunea în limba franceză a întregului conținut al cererii de decizie preliminară (11 pagini)

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Secţiuni: CJUE, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD