Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Monitorul Oficial al României, Noutăți legislative

Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale „Limes”

21 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1047 din 20 noiembrie 2023 a fost publicat Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale „Limes”.

Comisia Naţională „Limes” este o comisie de specialitate cu rol ştiinţific şi de coordonare, fără personalitate juridică şi care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii.

Din Comisie fac parte specialişti şi experţi atestaţi de Ministerul Culturii cu activităţi de cercetare, protejare sau didactice privind bunurile de patrimoniu cultural care alcătuiesc frontiera Imperiului Roman în România, propuşi de instituţii muzeale cu profil arheologic, de cercetare sau de învăţământ superior, precum şi de Ministerul Culturii.

Comisia propune priorităţi şi ţinte pentru cercetările arheologice efectuate prin Programul naţional „Limes” cu privire la bunurile de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul României, ce vor fi propuse spre nominalizare sau sunt nominalizate (componente), precum şi la valoarea universală excepţională, respectiv la valoarea universală excepţională potenţială a frontierelor Imperiului Roman pe teritoriul României în ansamblul lor, urmărind asigurarea păstrării autenticităţii şi integrităţii acestora.

Comisia sprijină părţile interesate, respectiv autorităţile judeţene, locale, proprietarii, alte instituţii şi organizaţiile care fac parte din comitetele de organizare UNESCO (COU), precum şi orice alte organizaţii cu atribuţii în domeniu sau a căror activitate poate avea impact asupra bunurilor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul actual al României, pentru stabilirea priorităţilor şi obiectivelor care trebuie urmărite în cadrul cercetărilor arheologice şi lucrărilor de intervenţie din cadrul acestora, şi le va evalua, cu scopul fundamentării deciziilor Comisiei Naţionale de Arheologie, Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, comisiilor zonale ale monumentelor istorice şi ale altor comisii de specialitate cu atribuţii în domeniu, urmărind asigurarea păstrării autenticităţii, integrităţii şi valorii universale excepţionale, existente sau potenţiale.

Intrare în vigoare: 20 noiembrie 2023

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică