« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Modificări ref. Ghidul de finanțare a Programului de reducere a emisiilor de gaze în transporturi
03.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 111 din 2 februarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 110/2021 pentru modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 323/2020, și pentru modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 324/2020.

Conform modificărilor, ecotichetul se va acorda în cuantum de până la:
a) 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;
b) 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, în cazul în care în COC este înscrisă și cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 70 g CO2/km NEDC, în regim de funcționare mixt;
c) 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 83 g CO2/km WLTP, în regim de funcționare mixt.

Celelalte valori rămân neschimbate.

De asemenea, ecotichetul se va scădea din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, diferența fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar și/sau din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020.

În cazul în care solicitantul este acceptat în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024 și dorește să achiziționeze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, ecotichetul se va putea cumula cu prima de casare și/sau cu fondurile europene. Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare. În cazul în care solicitantul dorește să achiziționeze o motocicletă electrică, ecotichetul se va putea cumula cu prima de casare în valoare de 3.500 lei și/sau cu fondurile europene. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu va depăși 50% din valoarea de achiziție a motocicletei electrice.

Cumulul ecotichetului cu prima de casare se poate efectua doar în cazul în care solicitantul îndeplinește condițiile prevăzute în:
a) Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024;
b) Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024.

Programul nu se cumulează cu niciun alt program care finanțează achiziționarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, cu excepția Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național și a operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020.

În privinţa confirmării informațiilor introduse în aplicația informatică, în termenul de valabilitate a notei de înscriere, producătorul validat va introduce, printre altele, datele de identificare a autovehiculului nou (categoria de folosință: M1, M1/N1, N1, L6e/L7e-CV, L3e, L4e, marca și modelul, numărul de identificare, sistemul de propulsie, capacitatea cilindrică a motorului, cantitatea de emisii de CO2 NEDC/WLTP, exprimată în g/km, cuantumul ecotichetului solicitat).

Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, este necesar ca organizaţia profesională să nu fi obținut și să nu fie pe cale să obțină finanțare pentru achiziționarea aceluiași autovehicul care urmează a fi achiziționat prin program, potrivit declarației pe propria răspundere din cererea de finanțare, prin proiecte ori programe finanțate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, cu excepția Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european și Fondului de coeziune 2014-2020.

Intrare în vigoare: 2 februarie 2021

 
Secţiuni: Dreptul mediului, Monitorul Oficial al României, Transporturi | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD